Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Star Trek versus Star Wars - a bíró William Shatner

2011.09.20. 14:25 :: Rhaenyra

Mióta világ a világ, két nagy űreposzt tart számon a geek társadalom. Ez a két történet pedig annak rendje és módja szerint meg is osztja a rajongókat. Van, akinek inkább a Star Trekhez, míg másoknak inkább a Star Warshoz húz a szíve. A rajongótábor mérete azonban közel kiegyenlített a két fandom esetében. Itt pedig le is zárulhatna a hasonlóságok taglalása. Azonban időről időre valamilyen titokzatos oknál fogva (nevezzük talán rajongói protezsáló megszállottságnak) csak felmerül az összehasonlítás lehetősége. A kérdésben ezúttal a legendás Kirk kapitány, maga William Shatner próbált igazságot tenni.

 

Amit azzal kezd, hogy kimondja a nyilvánvalót: a saját kenyerét hosszú éveken át biztosító produkció és George Lucas hat részes filmeposza között tulajdonképpen semmi hasonlóság nincs. (Persze ha csak azt nem vesszük figyelembe, hogy mindkettő az űrben játszódik...) Kirk kapitány úgy gondolja, hogy míg a Star Treknél a tartalmon, addig a Star Warsnál inkább a formán volt a hangsúly. Míg az "űrszekeret" a szereplők közötti kapcsolatok, konfliktusok kibontása hajtotta szerinte, addig a "csillagháborús fél" inkább a digitális technikák kamatoztatására, a minél igényesebb és valósághűbb látványvilág megteremtésére koncentrált.

Színészi szempontból ez a különbség még élesebb, hiszen a Star Wars színészei szinte ki sem látszanak a komputer animációs kozmetikai rétegek alól (főleg, ami az 1999 és 2005 között forgatott részeket illeti), míg a Star Trek gárdájának minden rezdülésre figyelnie kellett, hiszen a fókusz teljes mértékben rájuk és az általuk megformált karakterekre került. Shatner úr persze nem fél hozzátenni azt sem, hogy a Star Wars előnye, amit a jó csomagolásnak köszönhet, a J.J. Abrams által dirigált 2009-es Star Trek-film óta megszűnt létezni. A jó történet végre megkapta a maga remek, parasztvakító multiplex látványvilágát - így most már ebben sincs hiba, ha valaki esetleg felrótta volna a korábbi sorozatnak.

Shatner úr tehát elégedett. És nagyon diplomatikus is, hiszen monológját azzal zárja, hogy a világért sem szeretné ő azt állítani, hogy a Star Trek jobb lenne, mint a Star Wars. Dehogyis. Ne értsük őt félre, kérem! Hiszen  Kirk kapitány, az "Eredeti" mindössze az "űrszekér" történetének minőségibb voltát hangsúlyozza ki a "csillagháború" meséjével szemben. Mi pedig csak annyit tennénk még hozzá, hogy azért azt is tudjuk, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Emellett, nekünk is magunk felé hajlik a kezünk... kérünk mindenkit, akinek van facebook profilja, hogy segítsen nekünk megnyerni egy versenyt egy szavazáson. IDE KATTINTVA várjuk a birodalmi segítségnyújtást...

Forrás: tekgoblin.com

12 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr573240562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexWolf 2011.09.20. 17:21:58

Én mind a két nagy sci-fi-t szeretem. Ha választanom kéne, akkor azonban a Star Trek-et választanám. Szerintem sokkal kidolgozottabb a világa, a történelme. És tegyük hozzá, hogy hála Istennek, nem minden éveben újítják fel digitálisan, raknak bele szarabbnál szarabb jelenteket vagy NOOOO-kat. Lassan már meg sem lehet szerezni az eredet Star Wars-ot csak a 25. hülyébbnél hülyébb felújítását.
Ám mindazok ellenére, hogy a Star Trek-rt jobban szeretem ehun ni némi mantra amihez minden valamire való Jedi lovag tartja magát:
Nincs Érzelem, Béke Van;
Nincs Tudatlanság, Tudás Van;
Nincs Szenvedély, Egyensúly Van;
Nincs Halál, Csak az Erő!

Nurrddin 2011.09.20. 22:11:00

almát körtével...
a csillagok háborúja nem is sci-fi, inkább techno fantasy
és véleményem szerint a 2009-es trek, az utóbbi idők legjobb sci-fi-je lett, messze a modernizált pocahontas előtt

nemecsek ernő áruló 2011.09.21. 12:19:56

Egyet tudok érteni Shatnerrel. Az első SW film (New Hope) igazából egy Flash Gordon történet volt. De azzal alapították meg az ILM-et, és a sikeren felbuzdulva a SW soha nem is volt más, mint egy tech-demo, hogy "nézzétek, ezt is meg tudjuk csinálni!" Lásd még a "lépegetők és speederek blue box előtt fehér környezetben" című forradalmi újdonságát. Pontosan erre lesz jó a 3D-be konvertált újracsinált 6 rész, pontosan ezért vásárolt be Lucas Sir Alec Guiness által jegyzett alkotások jogaiból.

Semmi sem véletlen. Ő egyszerűen abból él, amiből tud. Húzza magával a mozi ipar technológiáját. Én pedig ezért nem vádolom. Megnéztem a Blu-Ray trilógiát (no meg azért nem vettem :P) és a feladatát tökéletesen teljesíti. Megmutatta, hogy milyen szinten bele lehet nyúlni utólagos effektezéssel egy már rég elkészült filmbe. És biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljut oda, hogy Vader, és Obi-Wan párbaját is digitálisan lecseréli a IV. részben. Mert joga, és lehetősége van hozzá, és be kell mutatni, hogy holt színészeket is fel tud támasztani, akik "saját" hangjukon addig nem hallott dialogokat is el tudnak mondani.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.09.21. 12:55:54

@nemecsek ernő áruló:
Joga. LOL.
www.slashfilm.com/george-lucas-speaks-altering-films-1988/
A saját szájból való seggetcsinálás kitűnő példája. Vagy inkább a vizetprédikáló borivóé?

nemecsek ernő áruló 2011.09.21. 13:04:58

@Chelloveck: Ez nem áll szemben azzal, amit én mondok! Lucas az ellen emelte fel a hangját, hogy más, aki nem egyezik meg az eredeti alkotóval, ne változtathasson már elkészült műveken. Arról egy szót se szól, hogy maga az alkotó se eszközölhessen változtatásokat! A '88-as Lucas ezzel a beszéddel a copyright alkotó halála utáni 80 évig való fenntartásáért kampányolt. Azt csak hallottam valakitől, hogy elvileg a '70-es években állítólag a jogdíjak túl hosszú volta miatt emelte fel a hangját, de látva, hogy ezt, és Kertész Ákost is milyen szörnyen félre tudták érteni, azon se csodálkoznék, ha tökéletesen az ellentétét mondta volna... Majd rákeresek.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.09.21. 13:10:00

@nemecsek ernő áruló: Ernő, azzal nem áll szemben, igazad van. Csak a jóízléssel. Lásd: "Jedi Rocks". Ha tönkremegy a VHS-szalagom, a fiam sosem fogja látni Max Rebóék eredeti dalát, csak ezt az tinglitangli komolytalan fost. Joga van, persze, csak szemét húzás tőle.

nemecsek ernő áruló 2011.09.21. 13:11:18

@Chelloveck: Torrentről még letölthető. Tedd meg te is! Lucas, meg szarjon sünt! :D

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.09.21. 13:19:43

Milyen igazad van! Meg is teszem. Ez a surmó Lucas kényszerít a törvényszegésre!! Nem baj, nézzük meg, milyen lenne az öreg szakáll, háré és hemüveg nélkül, digitálisan felújítva, hahaha!!!!!

unrealitymag.com/wp-content/uploads/2011/09/lucas-465x697.jpg

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.09.27. 17:25:12

mindíg beszélnek erről a Trek/Wars ellentétről, és sajna azt kell mondjam, az egyébként nagyon is felvilágosult, okos, művelt barátaim nem hajlandóak Trek-et nézni, ez egy dolog, viszont ennek ellenére útálják is... azt amit nem láttak... csupa magas IQ-val rendelkező, fontos pozícióban dolgozó, diplomás ember... nem is értem. A magam részéről mindkettőt szeretem, bár Trekből az eredeti széria az ami igazán tetszik, kiválóak a karakterek, és elképesztően szórakoztató epizódok alkotják :)

@Chelloveck: ez kemény, posztoltam is, köszönet :D

mutant · http://universal.blog.hu 2011.09.29. 13:58:49

@mrbloodbunny: Így van, a TOS a Star Trek,nekem a többi nem is. De eleve milyen alapon hasonlítják össze a SW-t a Star Trekkel??Nem is értem...
süti beállítások módosítása