Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Gleccsertó mellett fejlesztik a következő Titán-szondát

2012.01.06. 11:00 :: Regulus

Egy csapat tudós a Planetary Lake Lander (PLL) projekt keretében a Chilében található Laguna Negra nevű hegyi tóhoz utazott, ahol olyan technológiai megoldásokat keresnek, melyeket a Titán tavainak felderítéséhez is használhatnak a jövőben (a képen a Szaturnusz Dione és Titán holdja látható).

 

A PLL projektet a NASA ASTEP (Astrobiology Science and Technology for Exploring Planets - asztrobiológia tudomány és technológia bolygókutatáshoz) programja szponzorálja. A következő három évben kifejlesztenek és beüzemelnek egy, a tó felszínén úszó, önálló munkavégzésre képes robotot (lake lander).

 

A robot négy fő részből áll. A ponton a felszínen úszik platform, amihez csatlakozik az időjárás figyelő rendszer, valamint a csörlőre szerelt szonda, amit a vízbe (a Titánon a folyékony etánba vagy metánba) eresztenek. A szondára szerelt érzékelők többek között a víz hőmérsékletét, pH-ját, elektromos vezetőképességét, zavarosságát fogják figyelni. Az adatokat a negyedik egységben található elektronika fogja feldolgozni, tárolni és továbbítani.

 

A tengerszint fölött 2590 méteres magasságban fekvő tó ideális helyen van az UV-sugárzás élőlényekre gyakorolt hatásának vizsgálatára. A Laguna Negra mellett a 200 méterrel alacsonyabban fekvő Laguna Lo Encanado élővilágát is tanulmányozzák. A két tó közötti különbség, hogy míg a Laguna Negra vize kristálytiszta, addig a másik tóé eléggé iszapos. Az iszap elnyeli az UV-sugárzás egy részét, így az élő szervezeteknek kevésbé hatékony védelem is elegendő. 

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr613521773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása