Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Kilenc bolygó, amelyektől a víz kiver

2012.01.10. 06:00 :: Petrus Becius

A csillagászok ugyan még csak húsz éve kutathatnak a Naprendszeren kívüli bolygók után, de ez a húsz esztendő bőven elég volt arra, hogy olyan rémisztő és bámulatos bolygókat fedezzen fel az Emberiség, amelyek nem csak egy szupererőkkel megáldott antihős menő lakhelyei is lehetnének, hanem még a Tatuintól és a Giedi Prime-tól is elszednék az uzsonnapénzt a nagyszünetben. Íme ezek közül a kilenc legmenőbb, akiktől néhány cool-listás sírva kérné a receptet:

 

1. A Gyémántbolygó:

Bizony, egy augusztusban felfedezett bolygóról tudós csillagászaink megállapították, hogy nem másról van szó, mint a Koh-I-Noor nagybácsijáról. Érthetőbben fogalmazva: az egész bolygó egy nagy gyémánt. Mielőtt azonban gengszterrepperek ezrei ülnének űrhajóba, közölném velük, hogy jelen drágakő igen csak nagy falat lenne a számukra: az említett bolygó ugyanis nagyobb a Jupiternél. A keletkezéséről alkotott elképzelés mellesleg nem kevésbé homéroszi: a tudósok szerint valaha egy hatalmas csillag lehetett, amelynek kérgét egy pulzár semmisítette meg, meghagyva a hatalmas magot.

2. TrES-2b, a Sötétség Hazája:

A jövő pedagógusai minden bizonnyal a listán másodikként szereplő, tőlünk 750 fényévnyire lévő bolygó példájával fogják szemléltetni egy-egy diákjuk szellemi képességeit. Ugyanis a bolygó olyan sötét, hogy igazából nincs egzakt magyarázat a sötétségére. Bár születtek magyarázatok (fényelnyelő vegyületek a felszínen, a fényt visszaverő felhők teljes hiánya), de ezek úgy tűnik, hogy nem elegendőek a jelenség valódi okának feltárására. A bolygó, amellett, hogy koromfekete, minden bizonnyal elképesztően forró is: a csillagászok a TrES-2b felszíni hőmérsékletét kb. 1100 °C-ra becsülik.

3. Kepler-16b, a bolygó, melyen sosem nyugszik le a Nap:

Harmadik bolygónk sajátossága, hogy nem egy, hanem rögtön két csillag körül is kering. Ez a tulajdonság szinte egyedülálló, eddig legalábbis egy olyan bolygót sem találtak, amelyet két csillag is fénnyel áraszt el. Mielőtt azonban egy Tatuinhoz hasonló planétát képzelnénk el, amelyről a Galaxis megmentőjét várhatnánk, lebegjen szemünk előtt a tény, hogy a Kepler 16b olyan fagyos, hogy még Roald Amundsen is csak sikoltva lépett volna rá.

4. HAT-P-2b,a száguldó óriás:

Feleim, büszkén jelenthetem be, hogy a HAT-P-2b felfedezése egy magyar csillagász, Bakos Gáspár nevéhez kötődik. Eme bolygó tehát igaz hungarikum, melynek különlegessége, hogy méreteihez képest (alig nagyobb a Jupiternél) igen nagy tömegű, pontosabban a HAT-P-2b tömege nyolcszor akkora, mint a Jupiteré. Nagy tömege ellenére viszont meglehetősen gyors, csillagja körüli pályáját 5,6 nap alatt teszi meg. Sebességére eddig az a magyarázat látszik elfogadhatónak, hogy a bolygóra egy másik égitest is hat a csillagon kívül.

5. HAT-P-1b, az Univerzum parafadugója:

453 fényévnyire található Földünktől ez a páratlan bolygó, amire sajnos a legfejlettebb űrturizmus meghonosodása után sem léphetünk majd rá, mert a felszíne túlságosan is instabil. Ennek ellenére szép nagy bolygó, sőt egyenesen az egyik legnagyobb ilyen égitest amelyet a Homo Sapiens eddig felfedezett a Naprendszeren kívül. A méret persze nem minden (ahogy azt a régi mondás tartja); ez a nagy golyóbis ugyanis a vízen is lebegne, hiszen sűrűsége mindössze negyede a Föld felszínének kétharmadát borító folyékony izének. Nem csoda tehát, hogy a csillagászok az igen mókás "Univerzum parafadugója" névvel illetik.

6. Üpszilon Andromedae B, a Jég és Tűz Birodalma:

A hatodik bolygó a híres Androméda csillagképben található, és mindig ugyanazzal az oldalával fordulva a csillagja felé, ezért az egyik fele állandóan forró, míg a másik felén dermesztő a hideg. A különbség a bolygó két oldala között becslések szerint kb. 1600 °C (a forró oldal 1500°C, a hideg pedig -100°C). Ami azonban az igazán érdekes, az az, hogy a legforróbb pontja közel sem az, amelyik legközelebb van a csillaghoz, hanem valahol a forró rész szélén található. Ez nagyjából olyan lehet, mintha a kezedet nyomnád a tűzbe, de a lábad ég meg.

7. Gliese 876 d, a Lávabolygó:

A Gliese 876 d különlegessége, hogy mindig megtalálható: "éjjel" vörösen izzik a felszíne, "nappal" pedig sárgán ragyog a közelben lévő csillag fényétől. A vörös izzást a felszínén az óceánnyi méretű lávafolyamok okozzák, melyek között itt-ott felbukkan némi durva és kérges szárazabb terület is. Ez az eddigi legkisebb bolygó, amit a Naprendszeren kívül felfedeztünk, bár még így is 7,5-szer akkora, mint a Föld. A Lávabolygó másik érdekessége, hogy ez az egyik legközelebbi égitest is a Naprendszerhez, a távolság csupán 16 fényév.

8. KOI-55 b, ahol kicsit gyakrabban van szilveszter:

 

Ez a Földnél kisebb bolygó büszkélkedhet a legrövidebb idő alatt megtett csillag körüli pályával; ezen a bolygón egy év mindössze 6 órából áll. Ennek magyarázata igen egyszerű: A KOI csillagrendszer központja jelenleg "haldoklik", ennek jele az, hogy bolygóit spirálisan kezdi maga felé vonzani, amíg csak el nem nyeli őket véglegesen. Akinek esetleg nem lenne elég szemléletes a magyarázatom, gondoljon csak a lefolyóra, amelybe ugyanígy távozik a víz, amikor kihúzzuk a dugót.

9. WASP-17b, ahol más idők járnak:

Végül, de nem utolsósorban következzék az óriásbolygó, amely ellentétes irányba kering. Pontosan, Nyájas Olvasó, a WASP-17b az egyetlen bolygó az eddig felfedezettek közül, amely ebből a szempontból nem engedelmeskedik csillaga tömegvonzásának. Az ok a csillagászok szerint egy nagyobb égitesttel való ütközés lehet, amely égitest a keringési pálya megváltoztatására kényszerítette az óriást. A WASP-17 b bolygót azoknak ajánlom szeretettel, akik szeretnék nemcsak megállítani szeretnék a homokórát, hanem jó pár homokszemet is szívesen visszapergetnének.

via Blastr

12 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr783531202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kismy 2012.01.10. 10:53:24

akkor most melyik a legkisebb? a Gliese 876 d, ami csal 7,5x nagyobb a Földnél, vagy a KOI-55 b, ami kisebb a Földnél?
:DD

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2012.01.10. 17:29:33

Tanulság: Még most adjátok el az összes gyémántotokat, mert hamarosan - néhány párezer év múlva - összeomlik a gyémántpiac. Dráma!

guy2 2012.01.10. 17:39:51

@walter.: Á, mostanában jártam arra, harmadszorra már uncsi az egész...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.01.10. 17:44:21

És mindezek alig pár száz fényéven belül találhatóak. Mi lehet még odakint?

Pap János · http://humor.blog.hu/ 2012.01.10. 18:56:43

Na most akkor hová menjek nyaralni? Nincs sok pénzem, viszont a tavalyiból is van még, lehet kicst messzebb is.

phaszfej 2012.01.10. 19:20:10

Béna ez az erőltetett, jópofizó stílus.

aha, persze 2012.01.10. 19:29:25

7. Gliese 876 d, a Lávabolygó:
"Ez az eddigi legkisebb bolygó, amit a Naprendszeren kívül felfedeztünk, bár még így is 7,5-szer akkora, mint a Föld."

8. KOI-55 b:
"Ez a Földnél kisebb bolygó..."

Ha a 8-as kisebb a Földnél, akkor a Földnél 7,5-szer nagyobb 7-es hogyan lehet a legkisebb bolygó?

aha, persze 2012.01.10. 19:30:22

@Kismy: Ó, neked is feltűnt :D

aha, persze 2012.01.10. 19:30:55

@chipanddale74: A semmi. Úgy hívják: űr. :D

kalloa121 2012.01.10. 19:49:31

"A GALAXIS Útikalauz azt is elmondja, hogyan mixeljünk magunknak Pángalaktikus Gégepukkasztót.

- Töltsünk be egy palackkal a jó öreg ó-Janx-szeszbõl - hangzik a recept. Adjunk hozzá egy rész vizet a Santagrinus-V tengereibõl. Ó, az a santagrineánus tengervíz - teszi hozzá a GALAXIS Útikalauz. Ó, azok a santagrineánus halak!!!

Olvasszunk fel a keverékben három kocka Arcturus Megagint - alaposan meg kell jegelni, különben elvész a benzin!

Buborékoltassunk át négy liter falliánus mocsárgázt a keveréken, mindazon boldog Stopposok emlékére, akik belepusztultak a gyönyörökbe Fallia mocsaraiban.

Gördítsünk egy mérce Qualactin Hiper Menta Extraktumot egy ezüstkanál hátára, hadd hozza magával a sötét Qualactin Zónák nehéz illatát, áthatóan, édesen, misztikusan.

Ejtsük bele az algoliai naptigris egy fogát. Figyeljük, mint oldódik fel, és mint juttatja el az Algol Napok tüzét az ital szíve mélyéig.

Loccsantsunk rá zamphourt.

Adjunk hozzá egy olajbogyót.

Igyuk meg... nagyon-nagyon óvatosan...

A GALAXIS Útikalauz érezhetõen kelendõbb, mint az Encyclopaedia Galactica."

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

steery 2012.01.11. 17:37:31

A legkisebb cím odaítélésénél megfeledkeztek arról, hogy az átmérője a legkisebb vagy a tömege? De be lehetne vezetni további kategóriákat is: legkisebb a forgási ideje, legkisebb a keringési ideje, legkisebb az albedója.

phaszfej 2012.01.13. 12:38:16

@walter.: Ja, nekem is tetszik, de inkább a neten vezetem le az ideget, mint megüssek valakit.
süti beállítások módosítása