Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mi lenne, ha kétszer intelligensebbek lennénk?

2012.01.17. 06:00 :: Regulus

Amerikai tudósok kiderítették, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek agyában a távoli területeket is összekapcsolják idegpályák, míg a kevésbé intelligens emberekében főként az egyszerűbb, rövidebb idegpályák dominálnak.

 

Azt azonban, hogy mi okozza ezt, egyelőre még nem tudják. Richard Haier, az University of California professor emeritusa szerint, ha megértjük az idegpályák kialakulása mögötti mechanizmusokat, mesterségesen is megnövelhetnénk az intelligenciánkat.

 

Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy a kétszeres IQ 200 pontot jelent, habár az IQ-skála nem nullától indul, valamint a tesztek sem arra vannak kitalálva,hogy 200 körüli értékeket mérjenek. Mit is jelent a 200-as IQ? Habár egyszer sem töltött ki IQ-tesztet, általánosan elfogadott nézet, hogy Sir Isaac Newton, a 17. században élt zseni ekkora IQ-val rendelkezett. Earl Hunt az University of Washington professor emeritusa szerint átlagosan tízmilliárd emberből jó, ha egynek van ilyen magas intelligencia-hányadosa. Eszerint nem biztos, hogy most van a Földön ilyen ember.

De vajon milyen következményei lennének ennek?

 

 

Önmegvalósítás

 

Haier professzor szerint, aki az intelligenciát a tanulási képesség és az emlékezet együtteseként definiálta, a megnövelt IQ egyéni szinten jelentős előnyöket jelent. Könnyebben tanulnánk, sokkal mélyebben érthetnénk meg dolgokat, jobban élveznénk az olvasást. Lehetővé válna számunkra, hogy álmaink munkájával foglalkozzunk, és ne azzal, amit mentális tulajdonságaink lehetővé tettek. Egészségesebben és tovább élnénk, ugyanis sokkal jobban megértenénk, mikor és mivel mérgezzük magunkat.

 

Társadalom

 

Habár sokan az emberi tudatlanságot és hülyeséget szeretik megnevezni a társadalmi problémák okaként, az intelligencia növelésével korántsem valósulna meg a szociális utópia. Az intelligencia független a személyiségtől és az érzelmektől, így lehet valaki nagyon okos, attól még nem lesz hajlamosabb az együttműködésre. Newton például notórius embergyűlölő volt. Az viszont valószínű, hogy a kisebb bűncselekmények száma lecsökkenne, viszont ezzel párhuzamosan megnőne a fehérgalléros bűnözés aránya is. Persze a bűnüldöző szervek is intelligensebbé válnának, így nagyjából ott fogunk tartani, ahol ma.

Persze a magasabb intelligencia segíthet megoldani néhány olyan feladatot, amik komoly társadalmi problémákat okoznak, mint például az ivóvíz-ellátás megoldása, vagy akár szinte korlátlan energiaforrás felfedezése.

 

Hit

 

Valószínűleg sokkal kevesebb hívő ember lenne, mint most. Megfigyelések bizonyítják, hogy általában minél intelligensebb egy ember, annál inkább elfogadó a társadalmi életében, illetve annál kevésbé fogadja el a vallásos hitet. Ez várható: tudhatunk, megismerhetünk dolgokat érveléssel és következtetéssel, vagy elfogadhatunk valamit pusztán a hit alapján. Ha mindannyiunknak kiváló deduktív képessége van, várhatóan elég kevesen fogják elfogadni a vallásos hit magyarázatait az élet nagy kérdéseire. Persze kivételek mindig vannak, szép számmal találhatunk példákat a történelemben nagyon intelligens és erős hitű emberekre.

 

Külső

 

Hunt szerint a magasabb intelligencia jobb megjelenéssel jár együtt. A Harward University egyik tanulmányából kiderült, hogy egyértelmű korreláció van az IQ és aközött, hogy mások mennyire tartanak bennünket fizikailag vonzónak. Azt persze nem tudjuk, hogy ez 200 körüli IQ-ra is igaz-e, de akkor már eléggé okosak leszünk ahhoz, hogy belássuk: ha fittebbek, ápoltabbak vagyunk, jobban tudunk érvényesülni a társadalmi életben.

 

A tanulmány szerint az IQ növelése több előnnyel, mint hátránnyal jár. Persze mindez csak akkor igaz, ha a Földön élő összes ember egyszerre válna intelligensebbé. Képzeljük el, mi lenne, ha mondjuk csak a népesség 10%-a részesülne ilyen kezelésben?

 

Forrás: livescience.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr543554215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása