Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Kasszasikerek, amelyek még a készítőik szerint is szörnyűek

2012.01.20. 12:00 :: Petrus Becius

Óriási közhely, hogy a filmgyártó vállalatok által emanált mozgóképek manapság rettenetesen szánalmas próbálkozások arra, hogy megfosszák a hétköznapi állampolgárt munkával megkeresett kis pénzecskéjétől. Ez részben igaz is: az álomgyárosok a pénzünket akarják, méghozzá sokat belőle, de hát az vesse rájuk az első követ, aki nem szeretne hatalmasat kaszálni. A rémesebbnél rémesebb filmek közül persze jöttek ki csodás alkotások, természetesen ebben a cikkben nem ezekről lesz szó. Vannak a kasszasikerek között olyan borzasztó alkotások, amelyekről még a készítőik is pontosan tudják, hogy szörnyűek.

1. Dűne (1984)

Na igen. A Dűnét lehet szeretni vagy nem. Kultuszfilm voltát nem tagadhatjuk viszont, még ha David Lynch nem is büszke rá. Annyira nem, hogy a későbbi verziókban rendezőként az Alan Smithee név szerepel. Nem szeretek szörnyű filmként írni róla, de kétségtelenül megvannak a hibái. De azért szeretem.

2. Vörös Szonja (1985)

Schwarzenegger óriási rajongója vagyok, de a Vörös Szonja megnézése helyett inkább lennék egy észak-koreai munkatáborban. Maga Schwarzenegger is gyűlöli, szerinte ez a legrosszabb film, amit valaha csinált. "Ha probléma volt a gyerekekkel, mindig beküldtem őket a szobájukba, és megnézettem velük a Vörös Szonját tízszer. Onnantól kezdve nem is volt velük baj." - állítja a volt kaliforniai kormányzó.

3. Batman és Robin (1997)

A Batman és Robin rossz film. Nagyon, nagyon rossz film. És ezt a rendező, Joel Schumacher is pontosan tudja, sőt mind a mai napig vállalja érte a felelősséget: "Én vagyok a felelős a Batman és Robinért. Igent mondtam rá, és végigcsináltam. Nem a kedvenc filmem, de büszke vagyok a stábomra és a művészekre, akik ezen a filmen dolgoztak. Vállalom a teljes felelősséget a Batman és Robinért."

4. Dredd bíró (1995)

Generációnk számára ez a film mindig emlékezetes marad, egyrészt Stallone, másrészt Rob Schneider vagy Armand Assante "alakítása" miatt. A film Stallone szerint egy elhibázott lehetőség volt, amit jobban ki lehetett volna használni. Kedves Sly, egyetértek.

5. Battlefield Earth (2000)

Ez a film annyira rossz volt, hogy még a forgatókönyvíró, J. D. Shapiro is bocsánatot kért miatta a New York Postban a következő címmel: "Papírra vetettem a valaha írt legpocsékabb történetet - sajnálom". Én igazából John Travolta bocsánatkérésére várok, hiszen az az acting pusztítóbb volt, mint az atomháború...

6. A szövetség (2003)

A film, ami elvette Sean Connery kedvét egy életre a filmezéstől, és belerondított Alan Moore reputációjába. Kötelet a filmnek. De komolyan.

7. Terminátor: Megváltás (2009)

A negyedik Terminátor-film szerintem nem olyan rossz film, de kétségtelen, hogy rendelkezik jó sok logikai ficammal, amelyeket egyszerűen megmagyarázni. Sam Worthington, aki Marcus Wright karakterét játszotta a filmben, híres arról, hogy a filmjeiről írt kommenteket és kritikákat nemcsak elolvassa, hanem igyekszik is megválaszolni. Azonban a Terminátor 4 bakijait még ő sem tudja megmagyarázni, állítása szerint több esetben is kénytelen volt egyetérteni kritikusaival.

via Blastr

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr543593794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.01.20. 12:38:47

Ezek közül egyik sem lett igazi kasszasiker.
A Dűne és a Vörös Szonja olyat bukott, mint az ólajtó.
A Terminátor 4 után meg a filmet készítő cég csődbe ment.
A Battlefield Earth szintén bukta, A szövetség meg csak azért nem lett nagy égés, mert a nemzetközi bevételek megmentették.

Szerintem írjátok át a címet úgy, hogy Kasszasikernek szánt filmek, amelyek...

Quicksilver 2012.01.20. 13:14:30

A Dűne nem olyan vészes, ha az ember figyelembe veszi, hogy kb. megfilmesíthetetlen a könyv.

Dr. Gumby · http://biri.blog.hu/ 2012.01.20. 13:31:02

A Dűnénél némi képzavar van, mivel nem egy filmről van szó, hanem háromról.

Az első, amit tényleg mindenki ismer, Lynch neve alatt futott, akárki akármit is mond. Igaz, hogy ő maga nem akar beszélni a filmről és a forgatás alatt is gondjai voltak, plusz a vágásban is elég keményen odatettek neki. Ezért bedurcizott, de az ún. theatrical cut az ő nevével szerepel.

A második az első feldúsított változata némi plusz jelenetekkel, és ehhez Lynch már tényleg nem adta a nevét, mert annyira béna lett. Gyakorlatilag fogták a filmet, egy rakás leforgatott, de fel nem használt jelenetet belevágtak, három órára felpluszolták, és TVben adták több részben.

A harmadik, a director's cut megint Lynch nevével jelent meg, bár ő ezt sem szereti, mert alig több, mint az első változat, és közelében sincs az eredetijéhez. Plusz nem is ő vágta meg, hanem a stúdió intézte az egészet, gyakorlatilag semmi köze hozzá.

Az meg főleg igaz, hogy ezt a könyvet nem lehet megfilmesíteni. Lásd a SciFi Channel filmjét, ami hosszú, impozáns, követi a könyvet, nagyon B kategóriás, és ezzel sem nagyon dicsekednek a benne szereplők.

mutant · http://universal.blog.hu 2012.01.20. 13:36:47

A Dűne és a Vörös Szonja is nagyon jó film. A Terminátor: Megváltás és a Batman és Robin sem rossz. A Háború a Földön egy pontig élvezhető, utána siralmas :D A Dredd bíró egyetlen hibája, hogy eltér a képregénytől. De számomra így is élvezhető. Ismét egy szar poszt egyébként, de már meg sem lepődöm :D

Zanphagras 2012.01.20. 14:28:48

@mutant: Hát, ízlések és pofonok, kolléga :). Személy szerint én mindegyik felsorolt filmet kedvelem, szeretem, és a végtelenségig tudom nézni, de attól még rettentő bénák, ezt tudom róluk. :) (Olyankor látom, amikor leülök egy olyan emberrel megnézni, akinek nem olyan kretén az ízlése, mint nekem, és nézem az arcát a film közben.)

Petrus Becius 2012.01.20. 14:35:34

@mutant: Ne bókolj annyit, mert elpirulok. Egy ponton vitatkoznom kell azonban véled: a Batman és Robinra azt mondani, hogy "nem rossz", hát.....

solymosgyu 2012.01.20. 17:52:36

nem kelett volna őket leforgatni. De a szövetség nekem tetszett.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.01.20. 21:00:58

tudom, nekem van ízlésficamom, de nekem mind tetszett elsőre. persze a Batman és Robint valszeg utálnám, ha nem lenne benne Schwarzi:)
a szövetség se lett volna annyira gáz, ha Connery karakterét nem herélték volna ki.
de hogy a Vörös Szonját miért övezi akkora utálat... szerintem a sword & sorcery műfajon belül messze az egyik legjobb.

solymosgyu 2012.01.21. 12:32:54

valószinu nem hú a képregényekhez. a sonja.

Zarbon 2012.01.21. 17:38:22

szörnyűnek inkább a t3at nevezném mint a t4et

2012.01.21. 21:09:34

Tényleg, hol van a Terminator 3...?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.01.24. 17:28:18

a vöri szonja szerintem nem rossz film, a dűne pedig egyenesen remek, de a batman és robin, no meg a háború a földön tényleg elcseszett nagy trágyadombok...
süti beállítások módosítása