Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Napkitörés kaptak lencsevégre!

2012.04.17. 06:01 :: mesh126

A napkitörés a naptevékenység leglátványosabb, és legerősebb földi hatásokkal rendelkező megnyilvánulása.

A tevékenységet a NASA Napdinamikai obszervatórium (Solar Dynamics Observatory) nevű műholdja kapta lencsevégre 2012. április 15-én. Szerencsére a napkitörés és a vele együtt járó koronakidobódás nem a Föld felé irányult, ami komoly gondokat okozhatott volna a  földi rádiós kommunikációban és a radarok működésében. 

Az alábbi videón megcsodálható a jelenség:

A kitörés oka a napkorona mágneses térkonfigurációjának instabilitása vagy egyensúlyvesztése, melynek következtében a térszerkezet hirtelen megváltozik, jelentős energia szabadul fel, és a kiegyensúlyozatlan mágneses erők hatására a korona anyagának egy része kidobódik. 

A napkitöréseknek komoly földi hatásai vannak. A közvetlen hatások a következők lehetnek, a kidobódásokat kísérő rádiókitörések zavart okozhatnak a rádiós kommunikációban. A protonok és más részecskék káros hatással lehetnek az űreszközökre és az űrhajósok és az űreszközökön szolgálók egészségére is káros hatással van. Ha a napkitörés irányába esik a Föld, a földi magnetoszférával ütközve mágneses vihart eredményezhet, ez megzavarja az iránytűket, így lehetetlenné teszi a navigációt. A leglátványosabb eredménye pedig a sarki fény, amit a sarkvidékeknél a magnetoszférába bejutott a töltött részecskék okoznak.

http://www.space.com/15288-sun-spits-fire-stereo-satellite-direction-video.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: tech ajánló videó tudomány a nap képe

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr324454674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása