Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Új világok a Naprendszeren kívül - SF verzió

2012.06.01. 15:34 :: Zvezda

A valóságban még csak épp folyik az új bolygók felkutatása. Fantáziánk azonban már jóval korábban megmozgatódott a témában, és évtizedek óta olyan újabb, szebb, vagy éppen zordabb és barátságtalanabb világokat alkotunk meg, amelyek néhol már a valósággal vetekszenek. Az új világok lezárásaként, a rend és a nosztalgia kedvéért, lássunk egy összeállítást ezekről a bolygókról is. 

10. Krypton

Az egyik legrégebbi fantáziabolygó, talán éppen ezért elég kidolgozatlan is. Amit tudunk róla: annak a fiatalembernek az otthona, aki Kal-El néven született, majd a bolygó végnapjaiban különös fordulatot vett az élete. Szülei a bolygó felrobbanása előtt közvetlenül a Földre, Kansas Citybe küldték. A szuper képességekkel rendelkező fiatalembernek csak egy anyag okozhat kár, ez pedig a kryptonit, amely legnagyobb részt zöldes színű fém, de ettől eltérő formái is léteznek, és a felrobbant Krypton bolygó maradványaiként azonosíthatóak.

9. LV-426

Gondolom, a filmtörténet egyik legbarátságtalanabb, legszíntelenebb és legveszélyesebb bolygóját sokaknak nem kell bemutatni. Az LV-426-ot elsőként a Nostromo legénysége fedezhette fel egy rövid kaland erejéig, amikor is reagáltak egy olyan, idegen űrhajóról érzekő segélykérésre, amire... utólag lássuk be, talán nem kellett volna. Később az LV-426-ot igyekeztek terraformálni, és a főleg metán és nitrogén alkotta levegőrétegbe mind több oxigént is belecsempészni. A bolygót a vízpára miatt állandó felhőréteg takarja, gyakoriak a savas esők, a hőmérséklet pedig fagypont körüli. Sziklás felülete nem kedvez a növényi életnek, a telepesek előtti hódítók jelenléte pedig az emberi életnek sem kifejezetten...

8. Arrakis

Frank Herbert fűszerbolygója nagyon különleges égitest, második, gyakran használt neve a Dűne. Nevét terjedelmes homosivatagjairól kapta, ami a fremen őslakosok otthona. A Canopus rendszerben a harmadik bolygó, a "környéken" csak itt van élet. Napjától, a Yuspentől 87 millió kilométerre kering, légkörének összetétele 23% oxigén, 75,4% nitrogén, 0,023% szén-dioxid, a többi nemesgáz. Dűnéi az oxidáció miatt sárgásak, az újabbak szürkék. Felszínén nem ritkák a 77 fokos melegek, ám mindössze 30 cm-rel a felszín alatt már akár 55 fokkal is hűvösebb lehet. A bolygó érdekességei a homokférgek, melyek a fűszert, a kozmikus utazáshoz szükséges összetevőt, a jövőbelátást segítő anyagot és öregedésgátlót termelik, egyedüliként az univerzumban.

7. Tatooine

Korábbi bejegyzéseinkben már foglalkoztunk a fantáziabolygóval, hiszen kettős napjával igazi látványosságot alkot az ismert idegen világok között, és nemrég valódi megfelelőjét is felfedezték. A Tatooine a Star Wars világának bolygója, homokkal borított planéta a Galaxis Külső Peremén, az Arkanis szektorban. A galaxis központjától 43 ezer fényévre található. A bolygón egy nap 23 óra, egy év 304 helyi napból áll. Ha olyan napfogyatkozás van, amikor az egyik nap eltakarja a másikat, a bolygót érő fény és napenergia kb. a felére csökken, ez átmeneti, hosszabb ideig tartó lehűléssel és homokviharokkal jár. Lakható területein a hőmérséklet max. 43 Celsius-fok, de éjszaka a hőmérséklet gyorsan csökken. A bolygó híres szülöttei a Skywalkerek. 

6. Abydos

Az ismert világegyetem másik felén található. 1994-ben lépett felszínére felfedezőegység először, majd a Stargate sorozat gyakori szereplőjévé vált. A sivatagos bolygó naquadah ásványkészlete nagy értéket képvisel, éppen ezért Ré, az első ismert goa'uld a Földről elcipelt emberekkel bányásztatta, amíg O'Neill és katonái a helyi ellenállók segítségével fel nem szabadították a lakosságot, és el nem űzték a rabszolgatartókat. Kultúráját tekintve az egyiptomi tudásvilág eresztett gyökeret birtokolja és fejleszti tovább.

5. Coruscant

A SW világában a galaktikus koordináta-rendszer kiindulópontjának számító bolygó egy teljes város, azaz legnagyobb részén épületek találhatók. Ez alól csak néhány mesterséges tó és a sarki jégsapkák képeznek kivételt. Az űrből nézve csillogó gömbnek tűnik, hiszen a sok mesterséges anyag visszaveri a napfényt. A Köztársaság középpontja, a Jedi-tanács központja. 4 holdja van, az időt pedig standard napokra osztják fel, így egy nap 24 óra. Híres épületei a Szenátusi Csarnok és a Jedi Templom.

4. Kobol

Elhelyezkedése a világegyetemben történelmi homályba vész. Az emberiség anyabolygója volt Kobol, innen indult útnak a 12 kolónia, hogy letelepedjen, és civilizációk közösségét hozza létre, miután Kobol Urai száműzték őket. Kobol minden mítoszok ősföldje, ahová csak a kolóniák pusztulása után, vallási indíttatásból tér vissza az emberiség utolsó néhány ezer képviselője. A Battlestar Galactica mítoszvilágába tartozó planétán kellemes környezet uralkodik, dús vegetációval, lélegezhető légkörrel. Kobol titkos templomai pedig megmutatják az utat az elveszett 13. kolóniára, a Földre.

3. Caprica

A 12 kolónia fő bolygója, azonos nevű fővárosa is itt található. Caprica a civilizáció központja, az emberi elit lakóhelye. A capricaiak között sok a filozófus, jogi tanácsadó és üzletember, Caprica City pedig remek helyszínként szolgál a gazdag életvitelhez. Széles sugárutakkal, modern épületekkel, divatos üzletekkel rendelkezik. A politikai elit központja is itt található, már önmagában is turistalátványosság. A virágzó várost a kolóniákkal együtt a cylonok rombolták le, összehangolt, gyors csapás keretében.

2. Naboo

Távolsága a galaxis középpontjától 34 ezer fényév. Három holdja van, sárga színképű napja körüli keringéi ideje pedig 26 óra. Egy év 312 naboo-i nap. A Naboo természeti kincsekben gazdag bolygó, az épületek és a természet összhangja mindenhol remekül érződik és megfelelő kombinációt alkot. A bolygó több növényi és állati őslakosa, valamint az idegen faj gunganek mellett emberi lakossággal is rendelkezik, híres szülötte Palpatine-szenátor és Amidala királynő.

1. Pandora

Az utóbbi években emberek millióinak fantáziáját megmozgatta az Alpha Centauri rendszer B-4 jelzésű bolygója, ismertebb nevén a Pandora. Itt ammóniát lélegző gyönyörű, egyben halálos növényi és állati életformák alakultak ki. Továbbá a bolygó rendelkezik egy különleges ásvánnyal is, amelyet az emberek évek óta bányásznak.  Mindemellett az őslakosok, a na'vik is egy összetett, idegen kutúra rejtélyeinek őrzői, olyan humanoid népcsoport, amely nem tűri az idegeneket, kifejezetten abban a helyzetben, ha azok élőhelyüket fenyegetik. Márpedig a na'vik olyan szoros kapcsolatban vannak a környezetükkel, hogy a hódítók betöréseit idővel már lehetetlen figyelmen kívül hagyni. A remélhetőleg jövőre elkészülő második részben a Pandora tengeri élővilágáról kaphatunk bővebb tájékoztatót. Várjuk!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr624559567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DBL47 2012.06.01. 19:53:02

"Itt ammóniát lélegző gyönyörű, egyben halálos növényi és állati életformák alakultak ki."
Ezt komolyan gondoltátok?!... :)

kenny69 2012.06.05. 11:45:49

Ez a blog egyre vállalhatatlanabb lesz.
Sajnos.

Zvezda 2012.06.05. 13:42:20

Szerinted vállalhatatlan, szerintem meg... nem kötelező.
süti beállítások módosítása