Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Irán morbid számítógépjátéka: öld meg Salman Rushdie-t!

2012.07.06. 17:13 :: Zanphagras

1340898278859.jpg

A SIMS széria egyik-másik elmebeteg témájú kiegészítője vagy a traktorszimulátor (igen, TRAKTOR) után úgy gondoltam, nem igazán jöhet olyan videojáték, ami a témájával meg tud lepni. Nos, tévedtem. Felröppent nem rég egy hír egy first person shooter játékról, aminek a témája és célja annyira furcsa, hogy nevetnék rajta, ha nem volna ijesztő, sokkoló és morbid egyszerre. A játék célja ugyanis az, hogy a játékos végrehajtsa a Salman Rushdie-ra kimondott halálos muszlim vallási ítéletet, fatwát.


23 évvel ezelőtt maga az Iráni Iszlám Köztársaság megalapítója, Khomeini ajatollah mondta ki a fatwát Salman Rushdie Nagy-Britanniában élő íróra. A fatwa nem feltétlenül jelent halálos ítéletet - egyszerűen egy iszlám hitű jogi közlés egy tanult, tekintéllyel bíró embertől az élet bármely területével kapcsolatban. Ez a fatwa azonban pont a halálos ítéletet mondta ki Salman Rushdie ellen, akinek "bűne" a Sátáni versek című könyv megírása volt.

 

Salman Rushdie


Az ún. "sátáni versek" a Korán legkorábbi verziójának részét képezték (állítólag, ezt jelenleg is vitatják), és később a vallásalapító Mohamed azokat eltávolította. Röviden összefoglalva, ezek a versek három mekkai pogány istennő tiszteletét engedélyezték (sőt, bátorították), később pedig, Mohamed életrajzírói szerint, vállalva a mekkaiak haragját, eltávolította a három istennő kultuszát a Koránból (és így az iszlámból). Erről az eseménysorról (is) szól Rushdie regénye.

Az iszlámban hatalmas felháborodást váltott ki vele, annira, hogy 1989-ben Khomeini ajatollah felhasználva a síában betöltött tekintélyes szerepkörét, jogi döntésben, fatwában halálra ítélte.

Ruhollah Khomeini ajatollah


Ezt a halálos ítéletet lehet majd végrehajtani egy számítógépes játékban, aminek már címe is találó és szaftos. Valami ilyesmit jelent: "Salman Rushdie stresszes élete és ítéletének végrehajtása". (Nem egy olyan rövid és frappáns cím, mint egy nyugati lövöldözős játéké, vö. Quake, Crysis. De ne feledjük - ez nem a mi kultúrkörünk, másrészt, a játék legnagyobb baja nem a címe lesz)

A készítők, az Islamic Association of Students, akik egy államilag finanszírozott gárda, Teheránban jelentették be a játékot és azt, hogy a készítés már folyik. Irán International Computer Games Expo nevű rendezvényén beszéltek róla, amely rendezvényról a következőt közölte a Press TV: "A rendezők úgy fogták föl a rendezvényt, mint egy lehetőséget az iráni kultúra, az iszlám értékek és identitás bemutatására..."

Bemutatták. Bár én személy szerint őszintén remélem, és hiszem, hogy az iszlám nem erről szól...

ima egy bér.jpg

Lényeg a lényeg, három éve kiírtak egy pályázatot diákoknak és arra kérték őket, hogy ötleteljenek: milyen szkripttel lehetne videojátékot készíteni. a Rushdie elleni fatwa a győztes szkript volt. Mindezt azért, mert az iráni hatóságok már egy ideje panaszkodtak azzal kapcsolatban, hogy az ellenségeik egy "puha, kulturális háborút" vívnak ellenük illegális műholdas adásokkal, nyugati regényekkel (pfehh, gyehennára mindet), Hollywoodi filmekkel, számítógépes játékokkal, sőt, nyugati stílusú ruhákkal és hajviseletekkel. (Potenciális sikerszakma és életbiztosítás tehát Iránban nyugatiként játékfejlesztéssel és fodrászattal foglalkozni!)

A fejlesztők egyik vezetője, Mohammad-Taqi Fakhrian elmondta: "Úgy éreztük, hogy találnunk kell egy módot arra, hogy a Salman Rushdie elleni fatwát és fontosságát bemutassuk a harmadik-negyedik generációnak."

Korábban a hónapban megjelent az iráni hadsereg első számítógépjátéka (a hadsereg számítógépes játéka!!), Az Ádeni Öböl Csatája. Ebben megismerhetjük az "iráni haditengerészet jelenlétét a nemzetközi vizeken és a tengerész kommandók harcát kalózok ellen". Itt egy iráni kommandóst alakítunk, aki véres rendet vág a kalózok közt, felfedezi a rejtekhelyüket, és elintézi a vezetőjüket is.

2007 júliusában Iránban megjelent a Special Mission 85 is, egy kémes akciójáték, amiben az amerikai hírszerzés és hadsereg által elrabolt atomtudóst kellett kimenteni a nyugati fogságból. A tudósokat ráadásul egy zarándoklat alatt rabolták el a galád nyugati kémek.

Egy másik játék, a Hősök kora a X. századi iráni hőskorba kalauzolja el a játékosokat.

Rushdie egy korábbi regényéért nagy elismerésben részesült Irán részéről (Az Éjfél Gyermekei), aztán 1989 februárban Khomeini kihirdette ellene ítéletét, mert szerinte szentségtörő volt az iszlámmal szemben.

A fenyegetést már akkor is komolyan vették és lépéseket is tettek az író védelme érdekében. Az a tény viszont, hogy erre a témára számítógépes játék épülhet, jól példázza, hogy igenis - sajnos - még ma is van mitől tartania Rushdienak.

Rawstory nyomán

Szólj hozzá!

Címkék: játék zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr724633456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása