Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Középpontban: a Hold

2012.07.21. 10:00 :: Zvezda

3129368_6af05068b98e1399a7a447c79f2e993d_wm.jpg

Fontos évfordulót ünnepel a világ: 43 éve lépett ember égi kísérőnkre, a Holdra. Szinte nincs űrügynökség, egyesület, társaság és egyéb hobbi civil szerveződés, mely meg ne emlékezne erről a fontos eseményről. Így tettünk mi is itt.
Ám a Hold nemcsak meghódításának évfordulóján foglalkoztatja a közvéleményt és az összeesküvés-elméletek gyártóit. Ássuk be magunkat kissé a témába mi is, ki mit, mikor mond vagy tervez a Holddal kapcsolatban.

Miért nem térünk vissza a Holdra? Ha a '70-es években képes volt rá, miért nem küld újra embert a Holdra a NASA? 

Válasz, ahogy az SF elképzeli: a Hold veszélyes, ott tartózkodásuk ideje alatt a lebegő-sétáló űrhajósok szokatlan jelenségeket, nem várt dolgokat tapasztaltak. Valójában lezajlott az Apollo 18 utazása is, de földöntúli paraziták miatt mind a három űrhajós életét vesztette, ahogy évtizedekkel korábban szovjet kollégáik, akiknek holttesteit az utazás során felfedezték. Ha korábban még nem tettük volna, tekintsük meg a nemes egyszerűséggel Apollo 18 című, mozgókamerás filmet, mely olyannyira élethűre sikeredett, hogy bemutatásakor a NASA-nak külön közleményt kellett kiadnia hiszékeny amerikai embertársaink felhomályosítására, akik hajlamosak voltak elhinni, hogy valóban előkerült régi kamerafelvételeket látnak. Egy ínycsiklandó trailer: 



Válasz a valóságban: Valóban ki volt tűzve az Apollo 18 utazása, legénységét pedig Richard Francis (Dick) Gordon Jr. parancsnok, Vance DeVoe Brand, valamint Dr.Harrison Hagan (Jack) Schmitt űrhajósok alkották volna. Már a Satrurn-V rakétát is legyártották a küldetéshez, amikor a NASA anyagi gondok és a közérdeklődés mérthető csökkenése miatt törölte a küldetést. Ezzel az eredetileg 20 küldetésből álló, majd 18-ra csökkent Apollo-program a 17-es misszióval befejeződött. 
George W. Bush elnöksége idején azonban 2004-ben a NASA nekilátott kidolgozni és fejleszteni Constellation nevű űrprogramját, amelynek számos támogatója akadt a washingtoni törvényhozásban. A program keretein belül fejlesztették ki az új Orion űrhajót, amellyel a leállított Space Shuttle programot követően embert kívánnak juttatni a Nemzetközi Űrállomásra. De a Constellation foglalta magába az új emberes holdküldetések terveit is, amelyeket leghamarabb a 2020-as évek elején terveztek megvalósítani. Azonban Barack Obama jelenlegi elnök felállíttatott egy vizsgálóbizottságot, amely túl drágának ítélte meg a Constellation terveit, és törölte azt. Az újabb emberes holdutazás ezzel ugrott, de az Orion fejlesztése látványosan jól halad, hiszen az USA nem engedheti meg magának azt a "szégyent", hogy csupán az oroszok képesek emberek űrállomásra szállítására, sőt! Ma már a kínaiaknak is három személyes űrhajókkal közlekednek a saját űrállomásukra. Az USA-nak mindezt tétlenül nézni és nem felzárkózni luxus. 

De mi lesz a holdbázisokkal? Épülnek-e valaha létesítmények a Holdon?

Válasz az SF szerint: Hogyne! Sőt, olyannyira épülnek, hogy a legveszélyesebb földönkívüli bűnözőket be is zárjuk oda, ne rontsák itt nekünk a levegőt (Men In Black 3). De ha ez túl elvetemült lenne, elég ha a börtönt saját, veszélyes embertársaink elkülönítésére használjuk fel (Robert A. Heinlein: A Hold börtönében). Ám mi történik, ha az ember - mint a szabad élethez ösztönösen ragaszkodó élőlény - utat tör magának? Ha a Holdon felnövekvő (rab)generáció fellázad, és önállósulni akar? (Elvégre Ausztráliát is büntetőtelepként használták, ma pedig egy fejlett ország, saját kultúrával, tudományos eredményekkel, miegymással.) A csattanót nem lövöm le, nem vagyok az a spoiler-fajta, mindenki megtudhatja, ha elolvassa a könyvet. 
Egy szelídebb elképzelés szerint a Holdat egyszerűen csak nyersanyagforrásként kezeljük, az így létrejövő bázishoz ezért elég csupán egy felügyelő-személyzet, egy mesterséges intelligencia és egy emocionális lény, azaz ember. Hogy ebből mi sül ki, megtudhatjuk a Hold című angol filmből, kukkantsatok bele: 

Válasz a valóságban: A NASA-nak vannak tervei a Holddal kapcsolatosan,mégpedig egy Hold mögött 37000 km-re keringő űrállomás felépítése és "belakása". Az állomás egyszerre kerülné meg a Holddal a Földet, ez pedig viszonylagos nyugalmi állapotot biztosít számára, mert minkét égitest egyformán hat rá. Ha a projekt megvalósul, egy ideig ez lesz a legtávolabbi pont, ahová az ember eljutott (legalábbis az első Mars-misszióig biztos). Az űrállomásról egyszerűbbé válna holdutazások indítása, és megkönnyítené a hosszú idejű űrben-tartózkodás élettani vizsgálatait is.
Ám nem csak az amerikaiak az egyetlenek, akik célba veszik a Holdat. Egy új jelentkező, Japán foglalkozik jelenleg komolyabban a témával. A japán tervek egy ember nélküli holdbázisról szólnak, ahol 2015-től stabil "karokkal" bíró robotok gyűjtenének kőzetmintát, és rakéták segítségével juttatnák el a Földre. Az emberes expedíciót (minő meglepetés) anyagi okokra hivatkozva 2020 utánra tolták ki. (Nem vagyunk szkeptikusak, de a tervezetthez képest történő időbeli elcsúszásra lassan fogadni is lehet.) A projektre eddig 2.2 millió dollárt tervez elkölteni a szigetország. 
Friss hír, hogy az orosz űrhajózási ügynökség, a Roscosmos a napokban jelentette be, hogy az előzetesen tervezett 2015-16-os Holdat célzó űrrepülések 2 évvel elcsúsznak. Az oroszok új, hat személyes űrhajó kifejlesztésén fáradoznak, amely felváltaná a jelenleg használt, kipróbált és régóta forgalomban lévő Szojuz típust.

japán hold.jpg

 

örök banner.JPG

2 komment

Címkék: űrkutatás holdraszállás hold Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr84668492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bucbuc 2012.07.21. 15:57:37

Megnyugtató mennyire nincs fingotok sem alapvető összefüggésekről.

Zvezda 2012.07.21. 17:30:24

Ennek a hozzászólásnak rendkívül magas volt az információtartalma. Kb. mint amennyi értelme volt ideírni.
Tudod mi itt mind hülyék vagyunk, ezért majd' meg halok, hogy felhomályosíts minket az "alapvető összefüggésekről", amik esetleg véletlenül elkerülték a figyelmünket. Ha mindezt ugyanilyen stílusban teszed, az lesz az igazi!
süti beállítások módosítása