Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Disney és Star Wars: mire számítunk?

2012.11.01. 20:07 :: Zanphagras

star-wars-logo.png

Nos, a hír futótűzként járja be a világ blogjait és fórumait: a Disney felvásárolta a LucasFilmset és egyben a hozzá tartozó franchiseokat, emellett bizony kapásból be is jelentették 2015-re a Star Wars Episode VII-et. Az első gondolata természetesen mindenkinek pánikkal teli, mindenki Disney-hercegnőket és éneklő kisállatokat vizionál. De nyugi. Ahogy a Galaktika Facebook oldalon is írta egy követő, többek közt a Ponyvaregény is Disney (ld. Miramax), a Marvel filmek is Disney... Tehát lehet ebben felnőttség és lehet benne sok fantázia. Higgadt fejjel összeszedtük az öt legrosszabb és az öt legjobb dolgot, ami szerintünk ebből a fejleményből kisülhet.

460x150_krono.jpg

Az öt legrosszabb dolog, ami történhet:

5. Gunganok

Kezeket fel, ki szerint illett Jar-Jar Binks a sithek és a jedik galaktikus összecsapásába? Szerintem mindenki mozdulatlan. Na, ha a Disney úgy gondolja, hogy jó ötlet még egy ilyen csetlő-botló, "aranyos" figuráról filmet készíteni, akkor az könnyen katasztrófához vezethet, én pedig sajtreszelővel vetek véget életemnek.

4. Ewokok

Hasonló az eset, mint a gunganokkal. A cuki macik a hangulatos fára szerelt falujukban afféle Apraja-falvaként ideális eszköz lehetnének a 3-8 éves srácok SW-re szocializálásában (feltéve, hogy a gyerek kissé visszamaradott és/vagy szereti a fájást). Ismétlem, lehetnének: de a Star Wars nem a felhőtlen cukulás, a mézes tej és a simogatni való állatkák univerzuma. Sajnálom, de ez van - és ha ezt a Disneys főnökség nem látja be, az komoly zavarhoz vezethet az Erőben...

3. Pirates of the Galaxy Far, Far Away

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxis óceánjain egy festett szemű, részeges mozgású űrcsempész kerülgeti a... váááááá, ne!! Szóval, ezt a vonalat, ezt nagyon ne tessék erőltetni. Johnny Depp önmagában pompás. Geoffrey Rush szintén pompás. Tedd össze a kettőt, még az is jó. Egyszer. Talán kétszer, sőt, háromszor... az Ismeretlen vizekent már - kis híján, azt mondom - meg kellett volna hagyni regénynek, mert annak még jó... de ha Johnny Depp, sőt, még inkább a kalóz koncepció összekeveredik a Star Warsszal... nagy lehet itt a baj.

jedi jack.jpg

2. Caprica Wars

Manapság trend a fantasztikumon belül a nők megcélzása. Ami nem baj, sőt! Hiszen milyen csodás a kedvenc űrhajónk, jedink vagy mágusunk témáját kivesézni egy illő leánnyal! De vannak univerzumok, amelyek nem viselik jól a túlságosan nagymértékű (és könnyen lehet, hogy nagyon elhibázott) "nőiesítést". A Battlestar Galactica láthatóan ilyen volt, nem tűrte el a Dallasszá alakítását, és késő volt a visszakanyar a szektás-cylon lázadásos vonalhoz is. Nos, a Star Warsba oltott nagy céges családdráma még ennél is csúfosabb véget érne, így kérve kérjük, eszükbe se jusson...

1. Kánonzúzás

Talán az egyik legrosszabb dolog az lenne, ha a Disney úgy határozna, oké, jönnek az új filmek (amivel egyébként egyet is értünk) - de majd mi kitaláljuk, miről, akkor is, ha az belerúg az expanded universe tartalmába!  Szerintem minden rajongónak hatalmas öröm lenne, ha az új gazdi tiszteletteljesen nyúlna a Star Wars világhoz, és kivételesen olyan filmet kaphatnának, amilyet várnak. Itt van például a kiváló Thrawn admirális, itt a kiváló jedi akadémia, Kyle Katarn, Jacen, Jaina... mindezt eldobni egyrészt iszonyú frusztráló lesz a rajongók számára, másrészt alapvető gesztus volna a Disney részéről: "Megjöttünk, vigyétek ki ezt a sok szemetet, most megcsináljuk a saját Star Warsunkat!".

örök banner.JPG

Az öt legjobb dolog, ami történhet:

5. TV-sorozat

Ó, igen! Egy jól eltalált Star Wars témájú tv-s sorozat finoman szólva is aratna. És most már tessék elfelejteni a Clone Wars időszakot - szép az, jó az, elég az, főleg, hogy tudjuk, mi az egész háború végkimenetele. Egy darabig érdekes az ilyesmi, aztán nem. De egy jedi akadémia sorozat (és most élő szereplőkről beszélünk) például nehezen nem sikerülne jól, ha kihagyják a gungan jediket és az ewokokkal cimboráló festett szemű űrkalózokat.

4. Kanonikus Star Wars játékok

Nem 12 éves dúsgazdag szülők által halálra játszatott gyermekekre tervezve! Azaz a fénykard nem megüt valakit (Force Unleashed), hanem azt teszi, amit a filmekben is láttunk tőle: VÁG. Azaz nem csak a lehető legdrágább konzolra adják ki és optimalizálják, hanem a PC platformra is. Azaz nem MMORPG, nem csak online, havidíjért játszható. Azaz a története összhangban van a filmekével...

Mennyi azaz-om is van... Hú, de problémás vásárló vagyok.

3. Mandalore

Pont. Ennyi. Minden mennyiségben, filmen, játékban, sorozatban.

2. Sithek

Sok sith, több sith. Láttuk már, hogy tud belőlük nagyon sok is lenni egyszerre, ha nem ugyanahhoz a mesterhez hűek is, de valamiért eddig a filmekben kettőnél több egy adott pillanatban egyszer sem volt a képernyőn. És kettő sith soha nem harcolt egyszerre valaki más ellen. Ez persze Darth Tyrannus taktikájára is lehet ráfogni. De, ahogy az alábbi videóból is sugárzik, lehetnek olyan sith nagyurak, akik félelemmel, zsarolással, akármivel magukhoz láncolnak több sithet. Azt hiszem, mindnyájunk egybehangzó kérése volna, hogy ugyan már, hadd lássunk ilyet még. Többet.

1. Az új filmek...

... jó eséllyel jobbak lesznek majd, mint az előzménytrilógia. Erre számítunk. Sajnálatos, hogy ezt kell mondani, de igaz! Az új trilógia ugyanis 100%-osan George Lucas ötleteire épült, és bár természetesen mindenki látni akarta, hogy lett cuki kisfiúból fekete sziszegős sith lord, valljuk be, a kapott trilógia messze nem váltotta be az előzetesen hozzáfűzött reményeket. Azaz valami hiba csúszott Lucas koncepciójába valahol. Egy sor kreatív szakember ráküldése a dologra (akik szerintem igencsak halálra rémülten fognak hozzányúlni a SW univerzumhoz) kiküszöbölheti azokat az elhibázott irányvonalakat, ami mentén a következő filmek elkészülnek majd. Például nem úgy kell a fiatalok felé nyitni, hogy a sokszor ócsárolt Jar-Jar jellegű karakterekkel tömjük a filmet, a nőknek nagyon sovány egy cölibátusban élő (?) férfi és egy lány önpusztító szerelme, a felnőtt férfi közönséget pedig egyenesen zavarja mindez. Ezeket elhagyva egy felnőtt, akár sötét hangulatú Star Wars trilógiát ejj de szívesen látnánk. Az eddigi összekötő kapocs, Darth Vader hiánya ugyan tuti, hogy zavaró lesz, de úgy hiszem, egy unoka (vagy kettő, khm) személyében át lehet hidalni ezt a problémát.

Szóval, összegezve, a változásban mi is biztosak vagyunk. De nem hiszünk abban, hogy egyértelműen negatív lesz, nem kell halálra rémülni. A baljós árnyak nem a Disney égisze alatt készült, a legnagyobb része mégis gyerekes és szerencsétlenke volt - szóval, az az érv, hogy innentől kismadaras - hercegnős - gyerekes SW-t kapunk, nem áll meg. Én azt mondom, bízzunk! A CGI Clone Warsos korszak után bízzunk egy új kaland eljövetelében a messzi-messzi galaxisban, ami végre nem egy helyben jár majd, hanem előre visz a csillagok közé, mint az a a bizonyos 1977-es mozi...

bradbury-galaktika.jpg

4 komment

Címkék: film star wars

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr994880631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DBL47 2012.11.01. 21:28:58

"Disney és Star Wars: mire számítunk?"

Én például legrosszabbra... :)

janikahhh (törölt) 2012.11.01. 21:35:08

Hácc az Avengers nem volt azért olyan rossz... Azt meg a Marvel készítette, ami meg a Disney-é. Khm.

steery 2012.11.02. 00:31:40

Az expander univerzumot simán ki lehet kerülni a kánon lerombolása nélkül. Mindössze arra van szükség, mint a star trek X.-ben: a birodalmiak mérnökei készítenek egy időgépet, amivel valaki visszamegy a múltba (mondjuk megakadályozni a Császár halálát) és megváltoztatja azt. Onnantól a Jedi visszatér végétől számítva új irányba mennek az univerzum eseményei, ugyanazon szereplőkkel. Az egész kánont újra lehet tervezni a régi megsértése nélkül, mivel az létre sem jött. :-D
Ha ezt lusták megtenni, marad a sztori áthelyezése a régmúltba (Régi Köztársaság, Yoda fiatalkora) vagy a távoli jövőbe (amikor már Skywalker-osztályú csillagcirkálók csapnak össze a legújabb ellenségekkel).
És a sikerhez felnőtteknek kell csinálni a filmeket, a 15-35 éves korosztálynak. Kötelező elemek: felszíni, légi és űrcsaták, családi dráma és szerelem, hűség és árulás, politikusok és idealista forradalmárok, csibészek és bűnözők, csúcstechnikák és egy nagy rakás új idegen lény.
És nem kell pánikolni. Johnny Deppnek nagyon jól áll a fénykard.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.03. 18:10:49

A Birodalom örökösei
Sötét erők ébredése
Az utolsó parancs

Én ezeket várom.
süti beállítások módosítása