Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

...and so it goes...

2012.11.12. 15:06 :: Rhewaa

kurt_vonnegut 600x400.jpg

A kultikussá vált mondat: "Így megy ez..." Nemes László fordításban vált szállóigévé hazánkban is.
Cikkünkben a kortárs amerikai irodalom egyik legnépszerűbb szerzőjére, Kurt Vonnegutra emlékezünk.



Regényeiben -melyek sok esetben önéletrajzi ihletésűek-, Vonnegut kivételes társadalmi érzékenysége, szellemes szatírája nyilvánul meg, sokszor keresetlen kifejezésmódja és szókimondása a legnehezebben feldolgozható társadalmi és emberi tragédiákat fogalmazza meg. 


Bár ő magát nem tartotta sci-fi írónak, maga a tematika nem állt távol tőle. A Gépzongora (Utopia 14), és Macskabölcső című regényeiben szimbólumrendszereinek társadalomkritikai felhangja nem csupán nyilvánvaló, de a mai napig legplasztikusabban árnyalt leírásai az önámító, lélektelen, technokrata huszadik századnak.


Háborúellenes regényében -Az ötös számú vágóhíd-, minden idők egyik legborzasztóbb apokalipszisének, a második világháborúnak egyik fejezetét dolgozza fel, igen meghökkentő formában. A drezdai szőnyegbombázás idején átéltek hatására született ez a regény, melyben a történetvezetés ide-oda ugrál a tér-időben azt az érzést keltve, hogy életünk sem lineáris, hiszen minden egyes időpillanata meghatározott és megváltoztathatatlan, akkor és ott.

banner bradbury.jpg

Ebben a regényben használta először a címben idézett ...and so it goes... formulát.
Vonnegut rugalmas fantáziája, lényeglátása és hajlékony nyelvi humora szépirodalmi szempontból kiemelkedő jelentőségű, választott témáinak -sajnos-, örök aktualitása több évtizednyi távlatból is megkérdőjelezhetetlen.
Hangulat - és világteremtő írói tevékenysége a huszadik századi irodalom egyik emblematikus alakjává emeli.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr884903323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.11.14. 18:24:03

a Gépzongorát többször is olvastam, ez a pali egy zseni. ha jól tudom ez áll a sírján: "Itt nyugtalankodik Kurt Wonnegut."

obolus 2012.11.25. 23:09:53

Kedvenc könyvem tőle a Titán szirénjei! Kíváló sci-fi regény és imádnivalóan humoros :)
süti beállítások módosítása