Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Amikor megszületett a modern fantasy

2013.01.03. 16:47 :: Rhewaa

Tolkien.jpg

1892. január harmadikán, a dél-afrikai Bloemfonteinben született John Ronald Reuel Tolkien nyelvészprofesszor, a modern fantasy irodalom megteremtője. Már igen korán, egyetemi évei alatt nekilátott saját, mesterséges nyelveinek kidolgozásához, illetve barátaival megalapította a Barrowiánus Teaklub Társaságot, mely egy kötetlen, önképző irodalmi kör volt. Itt olvasta fel első verseit, melyekben már feltűntek későbbi írásainak meghatározó mitológiai karakterei

itelet banner500x150.jpg


Az első világháború után, 1918-1925 között Leeds és Oxford között ingázott családjával; az oxfordi egyetemen részt vett az Új Angol Szótár elkészítésében, illetve a leeds-i egyetemen az angol nyelv docenseként vállalt munkát, később aztán visszatért Oxfordba, ahol az angolszász nyelv professzoraként tanított. 1945-től nyugdíjba vonulásáig az angol nyelv és irodalom professzoraként az oxfordi Merton College-ban tanított. 

Befejezetlen történeteiből fia Christopher adott ki több kötetet is, illetve Tolkien A szilmarilok című legfilozófikusabbnak tartott munkájának befejezését is sokan Christophernek tulajdonítják.


Bár íróként hihetetlen népszerűségre tett szert, Tolkien haláláig lelkes nyelvtudós maradt. Tizenöt mesterséges nyelvet alkotott, melyek közül a legösszetettebb, az A Gyűrűk Ura trilógiában is megjelenő két tünde nyelv. Állítólag Középfölde történetének kidolgozása háttérként szolgált e két nyelv megalkotásához.


Az eredetileg gyermekkönyvnek szánt A hobbit (1937) című írásából készült filmadaptáció első részét tavaly decemberben mutatták be hazánkban, a mű közvetlen folytatása a már említett A Gyűrűk Ura trilógia (1954-1955) azonban, sem könyv, sem pedig filmes formátumában nem olyan könnyed és mulatságos, mint az előzménye. 
A sötét és baljós regénysorozat generációk számára vált kultikus történetté, a Jó és a Gonosz monumentális viadalának egyik legnagyszerűbb, szépirodalmi igényességű feldolgozásává. Számtalan nyelvre lefordították, hazánkban Réz Ádám, Göncz Árpád és Tandori Dezső fordításában jelent meg 1981-ben. 


Tolkien többek között a skandináv, óangol, wales-i és finn mitológiát alapul véve egyedinek és különlegesnek számító világot teremtett, mely világ kidolgozottsága, összetettsége etalonként szolgál mind a mai napig. Kliséitől elvonatkoztatni nem könnyű, új mitológiát teremteni pedig csak az olyan nagyszerű elmék képesek, mint amilyen ő maga is volt.


A Magyar Tolkien Társaság az író születésnapjának alkalmából minden évben megrendezi a Tolkien napot; az előadássorozat e hétvégén, január ötödikén a Corvin moziban fogadja látogatóit, itt délelőtt tíz órakor első ízben kerül sor hazai fantasy irodalmi díj átadására. 

Akit pedig érdekel ennek a nem mindennapi szerzőnek az élete, ezen a linken talál 12 meglepő Tolkien-tényt.

3 komment

Címkék: könyv irodalom fantasy

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr774996177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2013.01.03. 18:25:12

Miért modern? tolkien. Szerintem az abarat modernebb.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2013.01.03. 19:12:30

@solymosgyu: mindig van modernebb, de Tolkien rakta le az alapokat.

Gukker 2013.01.04. 10:18:36

@:{) MIKI (}:: Szerintem inkább arra gondolt, ha ez a modern, mi a nem modern?
A cím szerint "Amikor megszületett a modern fantasy", ami feltételezi, hogy akkor volt egy "nem modern" fantasy is.
süti beállítások módosítása