Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Kurt Vonnegut öt kalandozása a sci-fi területein

2013.03.05. 10:52 :: chanij

utopia14.jpg

 

Kurt Vonnegut regényei főleg a posztmodern irodalom jellegzetes tulajdonságait hordozzák, amelyek közelebb állnak a sci-fi által megfogalmazott problémákhoz, mint hinnénk. A szerzőnek megjelent több tudományos-fantasztikus műfajú prózája is, de híres regényeiben is felfedezhetünk sci-fi vonásokat.

 kivansagok500.jpg

1. Gépzongora/Utopia 14


Vonnegut első regényének, a Gépzongorának a világa egy negatív utópia, amelyben gépek irányítják a társadalmat. A könyv egy alternatív jövőt vázol fel, ahol az emberek haszontalanná válnak a gépek fennhatósága miatt. Az egyik kiadó változtatta a könyv eredeti címét, a Player Piano-t Utopia 14-ra, hogy felhívja a regényre a sci-fi rajongók figyelmét.

2. A Titán szirénjei


A Titán szirénjéi vérbeli sci-fi, van benne interplanetáris űrutazás, időhurkok, másik bolygót betelepesítő emberek, és más életformák. A Vonnegut által elképzelt Harmóniumok talán a leggyönyörűbb lények, amiket valaha emberi elme kitalált.

vonnegut sirens of titan.jpg

3. Thanaszféra


A Thanaszféra című novella magyarul A hamvaskék sárkány című novelláskötetben jelent meg. Az első ember az űrben felfedezi, hogy a légkörnek van még egy külső szférája, amelyben halott szellemek élnek, akik beszélnek is hozzá. Természetesen mindenki azt hiszi, hogy csak megőrült az űrutazástól. Ez az ötlet azóta is gyakran jelenik meg sci-fi filmekben.

4. Macskabölcső


A Macskabölcső nem sorolható konkrétan a sci-fi területére, de azért a szuperjég fantasztikus elképzelése, és aztán véletlenszerű kiszabadulása a világra, nem elhanyagolható a műfaj iránt rajongó olvasók számára.

cats cradle.jpg

5. Börleszk


A Börleszk is egy sötét, utópisztikus jövőt jelenít meg, legalábbis az amerikai társadalom számára - ugyanis a kínaiak élnek és virulnak, csak éppen apróra zsugorították magukat, hogy elférjenek. Nyugaton azonban elfogytak a nyersanyagok, az energiakészletek, és eluralkodott az utolsó embereken a magány. Ezen úgy próbál segíteni az Egyesült Államok utolsó elnöke, hogy mesterséges családokat hoz létre. Az író az egyik legfontosabb művének tartja ezt a regényét, ezért nem kellene minden áron azt gondolni (ahogy manapság szokás), hogy lenézte a science fictiont.

Vonnegut műveiből tíz elgondolkodtató idézetet is összeszedtünk, itt elolvashatod őket.

2 komment

Címkék: könyv irodalom világűr vonnegut utópia űrutazás

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr875116542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőtőkálmán 2013.03.05. 16:42:56

Mi az hogy "kalandozása"? Ízig-vérig sci-fi író volt, még ha tagadta is időnként.
Kurt Vonnegut a miénk!

hambig 2013.03.22. 13:06:45

Basszus , lassan 10 éve, hogy meghalt.

Na mindegy.Így van ez.
süti beállítások módosítása