Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

5 sci-fi film, melyek Spielberg kézjegyét viselik

2013.03.06. 12:30 :: Gavarra

936full-steven-spielberg.jpg

Jelen bejegyzésünk témája Steven Spielberg, aki eddigi élete során számos sci-fi témájú filmmel örvendeztetett meg minket. Hisz ki ne emlékezne a kicsi idegenre, aki haza szeretne jutni, vagy épp egy Teddy mackót ölelő mecha kisfiúra, aki ijedten bolyong az erdőben?

mars gbolt500x160.jpg

Harmadik típusú találkozások (1977)

A film -számunkra- érdekessége, hogy egy magyar operatőr, Zsigmond Vilmos, is segédkezett a forgatás során, munkáját Oscar díjjal is jutalmazták. Főszerepekben: Richard Dreyfuss, Francois Truffaut, Teri Garr, Lance Henriksen, Merill Connally. Michael Kahn vágóval is itt kezdődött a kapcsolata Spielbergnek, akivel az évek során számtalan filmen dolgoztak együtt.

A történet Roy Neary-ről szól -egy Indiana állambeli műszerész-, akinek élete gyökerestül megváltozik, miután UFO-val találkozik. Mindeközben a világ több pontján is megmagyarázhatatlan események történnek: a Góbi- sivatag kellős közepén megtalálnak egy régen elveszett hajót, egy kisgyerek játékai életre kelnek.
Royra akkora hatással lesznek az idegenek, hogy teljesen a téma megszállottjává válik. Egy hegyméretű hajóról képzeleg, sőt le is modellezi. Mindez odáig vezet, hogy felesége a három gyermekükkel elhagyja. A kétségbeesett Roy egy nap a TV-t nézi, mikor is egy vonatroncsot mutatnak. Ekkor jön rá, hogy amit eddig csak fikciónak vélt, nagyon is igaz...

close-encounters-of-the-third-kind.jpg

E.T. a földönkívüli (1982)

Az E.T., a földönkívüli egy 1982-ben készült amerikai sci-fi film. Főszereplők: Henry Thomas, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, Dee Wallace és Peter Coyote.

Egy amerikai kisváros szélén, a családi házaktól alig néhány méternyire húzódó erdőben földet ér egy űrhajó, melyből fura kinézetű "emberkék" szállnak ki. A különös, totyogó idegen lények növényeket keresgélnek.  
Ám hamarosan a helyszínre érkeznek a földlakó rendőrök: őrült zajt csapva, villódzó zseblámpájukkal megrémisztik a békés szándékú látogatókat, s miközben megpróbálják bekeríteni űrjárművüket, a furcsa kis lények menekülésbe fognak. A történet főszereplője, E.T. azonban lemarad a távozó űrjárműről, s így a számára ismeretlen bolygón reked.
E. T. a rá vadászó rendőrök elől menekülve elindul az erdőből a közeli kisváros felé. Egy ház teraszán találkozik Elliottal, a tízéves kisfiúval. Először mindketten megijednek, de aztán a fiú M&M drazsékkal a házba csábítja a földönkívüli lényt. Lassan barátság szövődik kettejük közt.

A filmet 9 Oscarra jelölték, ebből 4-et meg is nyert (legjobb vizuális effektusok, legjobb hangeffektusok, legjobb hang, legjobb eredeti filmzene ). Nemcsak Amerika, hanem világszerte is hatalmas sikere volt a filmnek, hisz Spielberg egyedülálló módon kapcsolta össze a gyermekmese és sci-fi műfajt.

7611-1.jpg

A.I. Mesterséges értelem (2001)

Stanley Kubrick és Steven Spielberg közösen a filmtörténet egyik legérdekesebb, leggyönyörűbb és legmegrázóbb alkotását készítették el. A 2001-es amerikai sci-fi dráma alapjául Brian Aldiss "Super-toys Last All summer long" novellája szolgált. A film főszereplői Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O' Connor, Brendan Gleeson és William Hurt.
Maga a történet egy modern Pinokkió históriát mesél el nekünk, melynek központjában egy fejlett robotfiú - egy mecha- áll, aki igazi emberré szeretne válni. Kérdés, hogy a szeretet képességével felruházva, válhat-e egy robotból ember? Hol a határ ember és robot között? Mi a szeretet?

A globális felmelegedés és az elárasztott kontinensek következtében drasztikusan csökkent a népesség száma. Az emberek az életben maradás érdekében a robotok egy új osztályát - Mecha- fejlesztették ki, akik fejlett emberi érzelmekkel és gondolatokkal is rendelkeznek. Az egyik mecha gyártó cég - a New Jerseyben lévő Cybertronics- megalkotja Davidet, egy különleges gyerek android prototípust, aki elsőként van felruházva az emberi szeretet képességével. Ezek közül is kiemelkedik az "anyjához", Monicához fűződő kapcsolata. Monica, az a nő, aki örökbefogadta őt, s saját fiaként neveli- az igazi kisfia ugyanis egy ritka, gyógyíthatatlan betegségben szenved. David boldogan él Monicával és férjével, egészen addig, amíg az orvosok megtalálják az ellenszert Martin betegségére. A fiú ugyanis felépülve hazatér, és ekkor David élete drámaian megváltozik. A testvérviszály végül odáig fajul, hogy a kis androidfiú egy erdőben találja magát a robot Teddy mackója társaságában. A film David érzelmeinek fejlődéséről, és a körülötte élők reakcióiról szól, arról, hogy lehet-e a komputer-ember több, mint gép.

A film alapjául szolgált novella a 200. Galaktika Magazinban megtalálható.
Brian Aldiss-ról pedig itt olvashatunk többet: http://galaktika.hu/60-ev-science-fiction-brian-aldiss-beszel/

AI-002.jpg

Különvélemény (2002)

Philip K. Dick azonos című novelláján alapszik. Főszerepekben: Tom Cruise, Max von Sydow, Colin Farrell, Samantha Morton, Kathryn Morris. A film négy Szaturnusz-díjat kapott, köztük a legjobb sci-fi és a legjobb rendezés díját. Továbbá Oscar-díjra jelölték a legjobb hangvágás kategóriában.
A novellától abban tér el, hogy részletesebben mutatja be a közeli jövőt, felsorakoztatva számos új technológiát, ami illik a film témájához, hangulatához. Ugyanakkor a mozi alkotói el is hagytak néhány elemet a könyv cselekményéből.

A jövő békésebb lesz. Legalább is Amerikában, ahol egy különleges rendőri egység -Pre-Crime- három telepatikus képességekkel rendelkező lény - prekog- segítségével minden gyilkosságot még elkövetése előtt leleplez. A rendőrök a médiumok segítségével a jövőbe látnak, előre gyűjtik össze a bizonyítékokat, tárják őket a bíróság elé, és a helyszínen, még az elkövetés előtt tartóztatják le a bűnöst. E következtében immáron 6 éve nem történt emberölés. Érdekesség, hogy ezek a telepatikus képességekkel rendelkező lények neves krimiírók után kapták a nevüket. Így talán nem is csoda, ha a legerősebb prekogot Agathának hívják, a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie után.

A prekogok által védett rendszer tökéletes, így az Egyesült Államok lakossága rövidesen szavazással dönt a Pre-Crime program országos szintre emeléséről, melynek érdekében az Igazságügyi Hivatal ellenőrzést tart. Colin Farrell személyesíti meg Danny Witwert, a kiküldött vizsgálót, akinek a Pre-Crime-mal kapcsolatos aggályait, miszerint az alkotmányban rögzített emberi jogok korlátozásának lehetősége és a tévedhetőség is fennáll, saját karrierépítési ambíciói csak erősítik.

A Pre-Crime parancsnoka, John Anderton (Tom Cruise) mégis kételkedni kezd. Nem csoda: a jelentés szerint ugyanis ő maga fog 36 órán belül gyilkosságot elkövetni. Áldozatát nem ismeri, nem tudja, hol és miért gyilkolná meg az idegent. Társai természetesen a nyomába erednek, hogy megakadályozzák a gyilkosságot. Ő pedig menekül, hogy még időben kideríthesse, tévedtek-e a jósok, vagy igazuk van, és ő rendőrből valóban bűnözővé válik-e nemsokára.


103441-minority-report.jpeg

Világok harca (2005)

A Világok harca egy 2005-ös amerikai tudományos-fantasztikus film H. G. Wells azonos című kisregénye alapján. A főszereplő Tom Cruise, egy elvált kikötői munkást alakít, aki elidegenült gyermekei védelmezésére kényszerül, mikor idegen lények offenzívát indítanak a Föld ellen, menekülésre kényszerítve az embereket.

war-of-the-worlds-by-robert_1.jpg

Ehavi számunkban is megemlékezünk mindenidők egyik legjobb rendezőjéről, akivel interjú is készült.  Ez utóbbit itt olvashatjátok el.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr935119461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gukker 2013.03.06. 13:14:36

1./ "egy Indiana állambeli technikus"=egy Indiana állambeli műszerész
2./ Eliott=Elliott
3./ M&M's=Reese's Pieces
4./ Jude law=Jude Law
5./ David-et=Davidet

Gavarra 2013.03.08. 08:47:01

@Gukker: Köszönöm, javítottam!
süti beállítások módosítása