Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Nők, akikről érdemes beszélni III. rész: olvasói top 5

2013.03.18. 06:01 :: Gavarra

url_1.jpg

Ígéretünkhöz híven összegyűjtöttük az általatok felsorolt 5 sci-fi és fantasy hősnőt, akik közt akad pilóta, harcos, taktikus, cyberkéjnő és majdnem profi pyramid játékos is. Ezzel a bejegyzéssel a "Nők, akikről érdemes beszélni" sorozat végére értünk, így akik további olvasásra vágynak azoknak a héten megjelenő Merlin összeesküvéshez kapcsolódó varázslók sorozatot ajánljuk (itt elérhető).   

mars gbolt500x160.jpg

Ellen Ripley (Alien filmek)

Ellen_Ripley_close-up.jpg

Túlélő, harcos, szent, anya, nő.
A Nostromo legénységének egyetlen túlélője, aki rátermettségével, bátorságával és találékonyságával a legszorultabb helyzetekben is meg tudja őrizni hidegvérét. Erős akaratú nő, aki szereti betartani a szabályokat. Egyetlen lánya van, Amanda Ripley McClaren, akivel 8 éves koráig tudta tartani a kapcsolatot. Utána a Weyland- Yutani Társaság alkalmazásában a Nostromo fedélzetén dolgozott altisztként, amely egy kereskedelmi űrhajó volt. A vezérlő-számítógép ismeretlen eredetű jeleket vett az LV-426 bolygóról, így leszálltak rá, mely beláthatatlan következményekkel járt.
Az őket megtámadó idegenek ellen Ripley minden eszközt bevet: legyen az szigonypuska, lángszóró, gránát, puska, ám ez is csak őt menti meg az ismeretlen lényektől. Halott társait siratva és rémálmoktól gyötörten megfogadja, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy véget vessen ennek a borzalomnak.

Szerepe azért is különleges, mert az előfutára volt a sztereotíp férfi szerepekkel való dacolásnak, főleg a sci-fi műfajban. Ő volt az első olyan női mozi karakter, akit nem a körülötte lévő férfiak vagy a velük való kapcsolata határoz meg.

Molly Millions (Gibson Neurománc univerzuma)

mollymillions.jpg

Korábban prostituált, majd a saját erejéből, méregdrága sebészeti beavatkozások segítségével utcai szamuráj lett. Bérgyilkos, aki a felszerelt csúcstechnológiáknak - műkörme 4 centi hosszúságú visszahúzható, kétélű borotvapengéket rejt, szemgödrét tükrös infralencsék zárják le, melyek segítségével sötétben is lát, s állandóan adatokat gyűjt-köszönhetően profi a szakmában. Félig független ügynök, aki szabadságának köszönhetően oda megy amerre akar: így lehetett az is, hogy hol egy Johnny nevű informátort, hol egy ex-konzolzsokét - Case- ment ki a szorult helyzetből.
Ragadozóhoz méltó sebességgel, alakjához nem illő harmóniával halad, élvezi a zsoldos-kalandor szerepet. Egyszer egy Armitage nevű katonatiszt szolgálatába áll, mely során egy Neurománc nevű mesterséges intelligenciához is köze lesz.

kivansagok500.jpg

Laurana Kanan (Dragonlance sorozat)

Fiatal, különleges szépségű Qualinesti elf hercegnő. Solostaran elf király, a Napszónok legfiatalabb gyermeke, aki Qualinesti felett uralkodik. Két testvére van: a trónörökös Porthios Kanan és Gilthanas Kanan.

laurana.jpg

Gyerekkorában beleszeretett a félelf Tanisba, aki apja testőrségének tagja volt. A Dárdaháború során gyorsan felnőtt, a naiv, éretlen hercegnőből egy született, karizmatikus vezető vált. Briliáns taktikai érzékének és parancsnoki képességeinek köszönhetően Arany Tábornok néven vált ismertté, és győzelemre vezette a csapatokat a Dárdaháború során. Később csapdába esett, a szerelemben és háborúban egyaránt rivális Kitiara kezében, de Tanis megmentette őt. A háború után összeházasodik a félelffel és egy fiúk születik, akinek a Gilthas nevet adják. A Lelkek Háborúját követően Laurana támadást indít a zöld sárkánylovas, Beryl ellen, akinek sárkányát a saját élete árán sikerül csak legyőznie.  

Kara Thrace (Battlestar Galactica)

Caprica bolygón született, anyja, Socrata Trace, részt vett az első Cylon Háborúban, míg apja, Dreilide Thrace korán otthagyta családját. Profi pyramid játékos akart lenni, ám a térde miatt lemondott erről. Beállt a hadseregbe, ahol elfogadásra és megértésre lelt. A Galaktika nevű hadihajóra került, amely az egyetlen olyan űrhajó, ami az első cylon háborúban is részt vett, és túlélte a támadásokat.

battlestar_galactica_razor_episode_401_402_katee_sackhoff_kara_starbuck_thrace_sci_fi_channel_photo.jpg
Vipera pilóta lett, hívójele: Starbuck. Kiszámíthatatlan viselkedése és szabadszájúsága miatt sokszor bajba kerül. Adama parancsnok fiának viper-oktatója és szeretője. Miután nem akarta összetörni szerelmének álmait, Zaket átengedte a vizsgán, ám ez később a fiú életébe került.
Sokszor menti meg őrült gondolkodása a flotta sorsát. Kemény, harcias katona, aki akkor sem esik kétségbe, ha egy elhagyatott bolygóra kerül, s akkor sem, ha cylonokkal kell megküzdenie. Ha van ideje, akkor a legénység férfi tagjaival kártyázik. Az élvezeti cikkek habzsolója: dohányzásból és alkoholból meríti a legtöbb kalóriát, melyet a testmozgás tantrikus mozdulataival le is ad.    

Karanak veleszületett tehetsége van a repüléshez, a Galaktika legjobb pilótájának tartják, habár legalább annyira ismert az alkohol- és kártyajáték függőségéről, mint lobbanékony természetéről.

Samantha Carter (Stargate)

Samantha-Carter-samantha-carter-2511924-1000-667.jpg

Samantha Cartert századost 1999-ben léptették elő őrnaggyá. Feladata, hogy jelentés tegyen az esetleges ellenséges fenyegetésről, hogy tovább vizsgálja a csillagkapu működését és a hozzá kapcsolódó technológiát, és hogy elemezze és hazahozza azokat az anyagokat, technológiákat és tudást, amelyek az emberiség továbbfejlődésének szempontjából fontosak lehetnek. Szolgált a Pentagonban majd a háború idején a kuvaiti hadszíntéren és speciális kiképzést kapott F-117/F16 -os repülőgépekre. Asztrofizikus zseni, doktorija van kvantummechanikából, és szakértőnek számít plazma és részecske fizikából. Szintén szakértő a kapu működésének terén, hosszasan tanulmányozta a kapu szimbólumainak permutációit. Amikor más részleghez helyezték, akkor is folytatta titokban elemzései, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy később a CSK-1 csapat tagjává választották. Carter őrnagy hajadon és nincs elkötelezve. Végtelenségig hűséges a Csillagkapu csapathoz. A csapat sikeréhez nem csak kivételes tudományos ismereteivel, hanem katonai szakértelmével is hozzájárul. (forrás: http://scarter.mindenkilapja.hu/)

A lista korábbi ötösei:

Fantasy_tattoo_356.jpg

http://sf.blog.hu/2013/03/08/nok_akikrol_erdemes_beszelni

Sci_Fi_Women_51595.jpg

http://sf.blog.hu/2013/03/10/nok_akikrol_erdemes_beszelni_ii_resz

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr785138767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.03.18. 17:30:05

nagyon jó a lista, de nekem személy szerint Sarah Connor hiányzik. már megint én leszek a papírtroll? :)

Gavarra 2013.03.18. 17:32:00

@mrbloodbunny: Nézd meg a második listát, oda beleírtam ;)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.03.19. 19:03:22

@Gavarra: gut, gut :) a Fekete Özvegyről sikerült egy tripla-D-kosaras képet beoktojálni :)))
süti beállítások módosítása