Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mit olvass? - George R. R. Martin válaszol!

2013.03.28. 15:43 :: Zanphagras

Thrones3-20Martin.jpg

George R. R. Martin lassan ír, megfontoltan. De tudja, hogy a rajongói gyorsan olvasnak. Ezért összeszedte azoknak a szerzőknek, könyveknek a listáját, amik szerinte tetszeni fognak azoknak, akik szeretik a Trónok harca világát.

trónok angol 2.jpg

Csak szemléltetésül: az egyébként A tűz és jég dala címet viselő sorozat negyedik része, a Varjak lakomája 2005-ben jelent meg, míg az ötödik rész, a Sárkányok tánca 2011-ben. A hét epizódosra tervezett széria hatodik részéről, a The Winds of Winterről még közel s távol sincs kimondva, hogy akár csak közeledne a megjelenési dátuma, Martin rajongói pedig egyre gyakrabban humorizálnak és/vagy siránkoznak azon, hogy kedvenc szerzőjük kínosan lassan ír. Volt, aki arra vetemedett, hogy megkérdezte magát a szerzőt, hogy mit olvasson addig, amíg Martin nem fejezi be fantasy sorozatának következő kötetét.

Martin pedig válaszolt - összefoglalta, hogy szerinte miket kellene elolvasnia az ő irodalmát kedvelőknek. Így írt online nalójában, a "Not A Blog"-on:


Mindig is szórakoztat az, amikor ráébredek, hogy saját rajongóim közül van, aki soha nem hallott még azokról a nagyszerű fantasy-szerzőkről, akik előttem jártak, akik nélkül A Tűz és Jég Dala soha nem íródhatott volna meg. Akik nélkül tulajdonképpen nem lenne fantasy tematika. Ha élvezted az én fantasy regényeimet, akkor tartozol magadnak azzal, hogy olvasd J. R. R. Tolkient (A Gyűrűk ura), Robert E. Howardot (Conan, a barbár, Solomon Kane), C. L. Moore-t (Jirel of Joiry), Jack Vance-et (Lyonesse), Fritz Leibert, Richard Adamset (Gazdátlanok, Gesztenye, a honalapító), Ursula K. Le Guint, Mervyn Peake-t (Gormenghast), T. H. White-ot, Rosemary Sutcliffe-t, Alan Garnert, H. P. Lovecraftet (aki bevallottan inkább horror, mint fantasy), Clark Ashton Smith-et, és... nos, a lista elég hosszú még. De ezek az írók is elég ideig le fognak majd kötni!

De Martin nem csak a klasszikusokkal van tisztában, mivel szerinte most az epikus fantasy nagy aranykorában élünk, ajánl kortárs szerzőket is:


Kezdésnek tessék elolvasni Daniel Abraham műveit, valamint Patrick Rothfusst, Joe Abercrombie-t... hosszú ideig olvasatják majd magukt veled, nekem elhiheted!

szemünk fényei copy.jpg


De a fantasy nem minden, amit Martin olvas. Ahogy a Trónok harcából is érezhető, a történelem, a politika is közel áll a szívéhez, így történelmi regényekről is nyilatkozott:


Sir Walter Scottot olvasni egy kicsit nehéz lehet a mai olvasóknak, ezt tudom, de az Ivanhoe és több más regénye is fantasztikus részeket tartalmaz, csak úgy, mint Sir Arthur Conan Doyle A fehér csapata is, például (mást is írt ám, nem csak Sherlock Holmes-ot). (...) a páratlan Bernard Cornwell most is ír, publikál elsőrangú történelmi fikciót, olyan regényeket, amelyeket az én műveim rajongói szerintem nagyon fognak élvezni.

Martin kiemelte a híres francia történelmi regény-írót, Maurice Druont, aki szintén egy hétkötetes sorozatról híres, az Élátkozott Királyokról, amely a XIII. és XIV. századi francia királyság uralkodóit és eseményeit veszi szemügyre.

Szóval: tessék békénhagyni Martin bácsit, hadd írja azt a hatodik részt, és tessék addig megismerkedni azokkal a klasszikusokkal, amik őt magát is inspirálták!

forrás: www.booker.hu

1 komment

Címkék: sorozat könyv irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr315177777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.29. 18:58:21

fakit, ne másokat ajánlgasson, ÍRJON!
süti beállítások módosítása