Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A tizedik doki

2013.04.18. 14:42 :: Rhewaa

David-Tennant.jpg


A "legidősebb" sci-fi sorozatot, a Doktor Who-t nyilván nem kell különösebben cizellálnom a sci-fi rajongó Olvasóknak; ám az Idő urai közül az egyik, konkrétan a tizedik Doktor ma ünnepli a születésnapját.

abarat2.jpg

A skóciai Bathgate-ben született David John McDonald még igencsak harmatos korú volt, amikor elhatározta, hogy ő bizony színész lesz, mégpedig pont a Doctor Who iránti rajongása miatt. Utólag visszatekintve, a hároméves kisfiú tényleg komolyan gondolta pályaválasztását.
Az elemi iskola elvégzése után Tennant a Royal Scottish Academy zene és dráma tagozatán tanult tovább. Támogatásként presbiteriánus lelkész édesapja néhány fotót küldött róla a skót televíziónak egy sorozat castingjára; ez a tévésorozat lett tizenhat éves fiatalember első színészi munkája. 
Ezután a tanulás mellett folyamatosan játszott színházi darabokban, és tévésorozatokban, az áttörést egy 1994-es Takin' Over the Asylum című skót dráma hozta meg számára. Karrierje érdekében ezután Tennant Londonba költözött, ahol kitartása egészen a Royal Shakespeare Company-ig vitte. 

Az igazi ismertséget egy BBC-minisorozat, a Blackpool hozta meg számára, majd a Casanova című film. A gyermekkori álom 2005-ben látszott valóra válni. Christopher Eccleston után Tennant  kapta meg a Doktor szerepét, és 2010-ig domborította mindannyiunk kedvenc, nem kicsit dilis, ám morózussága ellenére aranyszívű doktorát.

hamlet460.jpg

Időközben eljátszotta Barty Kuport a Harry Potter, és a Tűz serlegében, szerepelt két BBC-produkcióban, és 2008-ban visszatért a színpadi munkához is; címszerepet kapott a Royal Shakespeare Company Hamletjében Patrick Stewart oldalán, és a Berowne-t alakította a Lóvátett lovagokban; s mindemellett ő kölcsönözte a hangját a Hogyan neveld a sárkányodat egyik karakterének, Spitelout Jorgensonnak is. 

Scar_in_right_eye!.png

2008-tól több tévésorozatban, és filmben is szerepelt, forgatott Lengyelországban, Ugandában, Új-Mexikóban.
Tavaly két sorozatot is forgatott, az egyik egy politikai dráma (The Politician's Husband)) , a másik pedig egy krimi (Broadchurch) , elvileg mindkét filmsorozatot idén fogják bemutatni külföldön. 

3112481-high-spies-of-warsaw2.jpg
Tavaly decemberben az Egyesült Államokban volt annak a Spies of Warsaw című, a múlt század harmincas éveiben játszódó minisorozatnak a sajtótájékozatója, melyben Tennant egy Jean-Francois Mercier nevű karaktert alakít, aki varsói francia nagykövetség katonai attaséja.  
A filmsorozat a tervek szerint júniusra készül el; s hogy mindezek hozzánk mikor jutnak el, az még kérdéses.

Mint ahogy azt a fentiekből is látni, a mi tizedik dokink bizony igen sokoldalú színész, akitől sem a játékosság, sem a mély, drámai karakterformálás nem áll távol. 

A mai napon ő, David Tennant, született McDonald, az élet értelme, a világmindenség, meg minden, hiszen a negyvenkettedik életévét tölti éppen.

Boldog születésnapot hát Doki!













5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr315232741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexWolf 2013.04.19. 09:08:36

Nagyon jó kis doki volt.
A mostani doki az elején nem volt szimpi, de most már Matt Smith is nagy kedvenc.

AlexWolf 2013.04.19. 09:10:00

Eccleston-t nem szerettem. Őt inkább a Blöffben vagy A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacsőben érezném hitelesnek. :)

Rhewaa 2013.04.19. 13:22:56

@AlexWolf: Most, hogy mondod, tényleg :)

Granadilla 2013.04.19. 19:18:20

A Broadchruch és a Spies of Warsaw már bemutatásra került, és a Politician's Husbandre sem kell már sokat várni.

FüleS · http://sohajtasaforgoszelben.blogspot.hu/ 2013.04.22. 15:47:12

Nyilván ez csak egy rövid betekintés, de szerintem a Fright Nightban is az előző szerepeitől eltérő karaktert hoz. Mindenesetre valóban ő az egyik legkedveltebb Doktor, a maga játékos, rideg komolyságával. :)
- Az Idő Lordok olyanok, mint a hagyma.
- Büdösek?
- Nem...rétegesek (bocsánat, ha valakinek ezzel a Shrek idézettel megzavartam a DW kultuszát) ;)
süti beállítások módosítása