Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

DÍZELVANDÁL - Berobban a dieselpunk

2013.05.02. 15:53 :: Rondár

dieselpunk_wallpaper-normal.jpg

 

Dúló háború, dízelmotoros repülő csatahajók, bázisok és modernizált járművek, ponyvamagazinok, art déco dizájnú épületek, sorozatfilmek, noir hangulat és erotikus pin-up festmények… Ez a dieselpunk.

we5yergegregrerg.jpg

Ha a cyberpunk a közeljövőben, a steampunk pedig a viktoriánus korban játszódik, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy mi lenne, ha a világháborús korszakoknak is meglenne a maguk kis punk irodalma? Ez érkezett meg a dieselpunk képében, méghozzá az ezredforduló után. Apró észrevétel: szó sincs dieselpunk irodalomról. A „dízelvandalista eszmék” a képzőművészetben bukkantak fel. Ellentétben idősebb testvéreikkel, nincs sok irodalmi alapjuk.   

gazdatlanok banner_1.jpg

retro40_by_s2ka41.jpg

A dieselpunk kifejezés 2001-ben született meg, Lewis Pollak szerepjáték készítő jóvoltából. Children of the Sun című asztali szerepjátékára használták először ezt a szót. Ebből kiindulva kezdődött meg a dieselpunk elterjedése. Olyan szintű elismertséget sosem szerzett magának, mint a steam- vagy a cyberpunk, mivel irodalmi szempontból nem termett sok gyümölcsöt. Megmaradt kreatív művészek számára. És mivel erősen épít a látványra, ezért olyan műfajok tették magukévá, melyek erre rendezkedtek be. Gondolok itt most a képregényekre, filmekre és a videojátékokra.

Sky_Captain_and_the_World_of_Tomorrow-poster.jpg

Az 1991-es Rocketeer című film (mely az azonos című képregénysorozaton alapszik) mutatott már be dieselpunk elemeket a rakéta hátizsákos igazságtevőjével, és a Crimson Skies nevű franchise is termelt már ki magából kártyajátéktól kezdve a videojátékokon át szinte mindent. Ismert még a Gatling Gears nevű shooter játék is, amiben dieselpunk ihlette robotikus monstrumokkal kell ripityára lőni az ellenfeleket. A Rocketeerhez hasonlóan képregény ihlette az 1994-es Az árnyék című noir filmet, mely szintén ide sorolható. Legutóbb 2004-ben készült egy feltűnően látványos dieselpunk film, Sky kapitány és a holnap világa címmel. A japánok is hozzátettek maszkos igazságosztójukkal, K-20-al. Scott Westerfeld Leviatán-sorozata is részben diesepunk, hiszen a steam- és biopunk elemeket kiegészíti a világháborús érával. A BioShock franchise is tartalmaz több dieselpunk elemet, annak ellenére, hogy elsődlegesen biopunk.

 

classic-pin-up-girls-08.jpg

 

A dieselpunk kritizálói úgy írnak a zsánerről, mint „mocskosabb steampunk” vagy „csak azért létezik, mert a steampunk nem volt elég mocskos”. Mint ahogy minden punk zsáner, úgy a dieselpunk is elsődlegesen azok fantáziáját indítja be, akik a képzőművészet iránt érdeklődnek. Ez persze nem zárja ki a remek dízelvandalista regények lehetőségét, de a világháborús retro-futurisztika világa a modernebb sci-fi kedvelői előtt komolytalannak, és túlságosan ponyvainak tűnhet. Pláne annak az ismeretében, hogy a gazdasági válság idején nem lehetett a kormányoknak túl sok pénze benzinfaló, repülő bázisok fenntartására. De hé, hiszen alternatív történelemről beszélünk! Ezen kívül mostanában, az elmúlt hat évben több szerző is publikált dieselpunk regényeket. Vannak közöttük erősen fantasy töltetű (Larry Correia: Grimnoir-sorozat), de az oroszok is publikáltak már diesepunkot, megragadva a történelmi alternatívák sorát (Marija Csepurina: C.C.C.M, Igor Nyikolajev: Zseleznyij vetyer „Vasszél”), valamint a brazilok is kiadtak egy ilyen témájú antológiát. Ötvözetekről is tudunk. A The Troubleshooter – New Heaven Blues (írója Bard Constantine) a dieselpunkot keveri össze a poszt-apokaliptikus világgal.

 

tumblr_mdizmgwa5V1qzh34po1_500.png

 

foldfeny500.jpg

Végszóként leszögezhetjük, hogy a dieselpunk nagyon hasonlít apazsánerére, a steampunkra, méghozzá azért, mert ugyanolyan tág módon adaptálható a képernyőre, mint a papírra. A fantasytől kezdve a krimin át egészen a hadászati sci-fiig minden belefér, de elsődlegesen a látványa miatt marad meg emlékezetünkben. Mondjuk így belegondolva, azért nem lenne utolsó egy olyan történetet olvasni, ahol Horthy Miklós egy repülő anyahajóról irányít egy hadműveletet, miközben ügynökei és katonái tizedelik modern golyószórókkal az ellenséges sereget.

16 komment

Címkék: ajánló játék könyv irodalom képregény művészet dieselpunk

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr595248154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dansun 2013.05.03. 06:48:10

...a 1995-ös III. Richard című film csatajelenete is elég dízelpunkos ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.03. 11:47:41

steampunk, dieselpunk miket fognak még kitalálni???

Meg6ó 2013.05.03. 15:21:36

Jó kis írás, de miért Sztrugackijék "Lakott szigetére" mutat a link?
A Progresszor ciklus szvsz van olyan egyedi, hogy hívhatnánk akár "kommunista punk" -nak. Már ha a megvalósult kommunizmus nem maga lenne a megvalósult "punk", mindenféle romantika nélkül.

A "Fallout" videojátékokban is van egy nagy adag dízelpunk.

Rondár 2013.05.03. 16:05:47

@Meg6ó: milyen link mutat oda?

@doggfather: majd meglátod. ;)

Meg6ó 2013.05.04. 05:58:58

@Rondár: Nekem az "oroszok" -ra kattintva ez jön be: galaktikabolt.hu/termek/lakott_sziget.html

Nektek nem !?

Szentinel 2013.05.04. 19:58:46

@Meg6ó: ha eddig jól vettem észre, a meglinkelt szavak csak a szóval kapcsolatos könyvekre mutató linkek. Az oroszok azért mutat a könyvre, mert a szerzők oroszok.

Meg6ó 2013.05.04. 20:44:28

@Snergman: Ok értem, de akkor már miért nem a "Háború és béke" vagy legalább a "Metró 2033" :)

Rondár 2013.05.05. 16:19:54

@Meg6ó: a válasz könnyen kikövetkeztethető. Mert azt jobban szeretem, és a szerkesztőség szívéhez is közelebb áll.

Meg6ó 2013.05.05. 19:31:49

@Rondár: Végigböngésztem a rovatok listáját és egyetlen keleti szerzőt sem találtam, magyarból is csak Lőrinczy Juditot.
Terveztek a fentihez hasonló áttekintést a Keleti- Blokk tudományos-fantasztikus irodalmáról és az általuk bemutatott sajátos jövő képről? Pl. Lem "Magellán felhőjének" kommunista őrhajósai vagy Pirx egymással versengő szocialista és kapitalista űrfuvarosai (azért itt már találunk egy adag iróniát is).

Off
Az egyik rovatotok neve "elhúnyt" (sic! :)

Meg6ó 2013.05.05. 19:32:44

őrhajós - űrhajós :)

Rondár 2013.05.05. 19:37:03

Az egész kommented off. Annak ugyanis semmi köze a dieselpunkhoz, hogy a kategóriákban kutatsz. Ezért moderátori figyelmeztetésben részesítelek.

Meg6ó 2013.05.06. 12:03:13

Ha nincs kívánságláda, nincs kívánságláda. Ha nincs helyesírás ellenőrző, nincs helyesírás ellenőrző.
Ha sértődős a moderátor, egy olvasóval kevesebb :(.

Rondár 2013.05.06. 17:48:22

@Meg6ó: nincs is szükségem olyan olvasóra, aki nem tud mást, csak beoffolni. Tonnányi e-amil cím van, melyen keresztül zaklatható a szerkesztőség; semmi szükség arra, hogy még a kommentekben is panaszkodj. Második figyelmeztetés.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.07. 10:34:11

@Rondár: "Ezért moderátori figyelmeztetésben részesítelek."

ez nagyon jó duma.
süti beállítások módosítása