Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Kulcs egy üzenethez

2013.05.03. 08:39 :: Gavarra

Castaway_in_Stardust_City_by_AquaSixio.jpg

Tegnap volt 494 éve, hogy meghalt a reneszánsz nagymester, Leonardo Da Vinci, aki festő, szobrász, grafikus, építész, mérnök és természettudós is volt. Polihisztori munkájának köszönhető rengeteg találmány is, melyek az utókorra is nagy hatással voltak. Az első, amit itt bemutatunk, a cryptex, melynek származása nagy vihart kavart. Sokan Da Vinci eszközének tekintik, míg mások nem. Hogy mi az igazság, mi sem tudjuk, de maga a szerkezet mindenképp említésre méltó.

Világok őre banner copy(1).jpg

Mint írtam konkrét bizonyítékot eddig nem találtak, mely abszolút Da Vinci nevéhez kötné ezt a találmányt, azonban a korábbi alkotásainak ismeretében ez teljesen elképzelhető.

Maga a cryptex szó egy neologizmus, melyet Dan Brown alkotott meg a 2003-as A Da Vinci kód című regényében. Elnevezése két szó összeolvadásából jött létre: cryptology, mint titkosírás, és a codex, mint üzenet. 

A cryptex egy kombinációs zárral ellátott henger alakú szerkezet. Működési mechanizmusa a bicikli kombinációs zárához hasonlít. A külsején több, egymáshoz képest elforgatható tárcsa található, melyeken számok vagy betűk találhatók. A jelszónak megfelelő sorrendbe forgatva a tárcsákat, a szerkezet kinyílik. Ezzel az ügyes eszközzel meg lehetett védeni a bennük rejtőző titkot, hisz a jelszót csak a küldő és fogadó tudta.

Ha esetleg avatatlan kezekbe került, s kinyitásához erőszakot alkalmaztak, akkor a tekercsbe rejtett ecetes üvegcse eltört, s tönkretette a mellette lévő papiruszra írt üzenetet.

Ma persze már nem okozna különösen nagy gondot egy ilyet kinyitni, hisz egy röntgennel felfedhető a belső mechanikai működése, s így a kód megfejthetővé válik.

Néhány cryptex:

c3.jpg

c5.jpg

 

Ecet?

Ami biztos, hogy az ecet maga nem elég arra, hogy a tintát megrongálja úgy hogy az elolvashatatlan legyen, csupán elhalványítja a betűket.

A Da Vinci kódban a cryptex csupán egy nagyobb kirakós puzzle darabja, melynek megoldására külön gondot fordítanak, majd rádöbbennek, hogy ez csak egy újabb titkot rejt, ami elvezeti őket a következőhöz s így tovább. Véleményem szerint a cryptexes feladvány ebben a filmben történő felhasználása kicsit nevetséges, nem értem például, hogy Hanks-ék miért nem teszik be az egészet a hűtőbe, hogy az ecet megfagyjon, s akkor simán kinyitható lenne, minden kockázat nélkül. De persze erre az egyszerű megoldásra nem gondoltak az alkotók...
 
A titkos üzenet elolvasását nehezíti, hogy ha az ecetes üveg mellett levő papiruszra nem tintával, hanem ecettel írunk. Ha az üzenetet a fogadó fél el akarja olvasni, akkor egy kis PH indikátort fecskendez rá (pl.: egy kis vöröskáposzta levet) és elolvashatóvá válik az üzenet. Vagy ha egy villanykörte alá tesszük, akkor is elolvasható, mert a sav oxidálódik.
Ez a megoldás azért is jó, mert ha az ecetes üvegcse eltörik, akkor tuti, hogy elolvashatatlan lesz a leírt üzenet.
Itt a bizonyíték:

F6KG2YKFWS6LJNW.LARGE.jpg

Persze az is megoldás lehet, hogy ha a fiolába az íráshoz is használt tintát töltünk, így annak eltörése esetén is olvashatatlan lesz az üzenet.

foldfeny500.jpg

A fejlesztők:

Vannak, akik az "egyszerű" cryptexek készítésénél tovább mentek.

Ezt a darabot például félig Da Vinci, félig a steampunk műfaj inspirálta:

Ezt egy orosz steampunk rajongó, Tarator álmodta meg. A titkosított USB meghajtót kombinálta a cryptex záras külsővel, melynek megfejtéséhez 5 jegyű számkombináció szükséges. A terveket az AutaCad nevű szoftverrel készítette el, amiket végül egy fémműves öntött formába. Egyedi darab.

Steampunk-USB-Flash-Drive-by-Tarator-544x408px.jpg

Steampunk-USB-Flash-Drive-by-Tarator-544x428px.jpg


szuperallam500x170.jpg

A tömeggyártás innen már csak egy lépés volt, ami a Kickstarteren összegyűjtött támogatóknak köszönhetően meg is valósult. Ez lett a Crypteks.

Letisztult forma és alumínium szerkezet jellemzi, melyet ujjlenyomattal szemben ellenálló fedőréteg borít. Több mint 14 millió kombinációs lehetőséget rejt, meg egy okos kioldó gombot, mely biztosítja, hogy sose ragadjon be az üzenet, ha a megfelelő kódot elforgattuk rajta. A szerkezet egy 256-bit-es AES hardveralapú titkosított USB drive-ot tartalmaz.

crypteks-usb-drive.jpg

Egy crypteks ára 130-160 dollár körül mozog.

4 komment

Címkék: tech steampunk

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr815262552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lpt1 2013.05.03. 12:19:41

Gondolom, nem egy AutaCAD, hanem AZ AutoCAD programmal készült a tervrajz :)

Void Bunkoid 2013.05.03. 22:47:15

Azééééé' egy kicsit butuska dolog ekkora feneket keríteni annak, hogy Dan Brown tíz éve újra feltalálta a számzáras biciklilakatot :P annak már lehet kalapot emelgetni, hogy egy egész jó krimivel körítette.

Gavarra 2013.05.04. 01:04:27

@lpt1: köszönöm - tényleg elírtam-, javítva! :)

Gavarra 2013.05.04. 01:08:32

@Void Bunkoid: Nem hinném, hogy maga a szerkezet is Dan Brown érdeme lenne, csak az elnevezés ered tőle.
Amúgy tény, ami tény, nekem is nagy kedvencem az a krimi. Jól lett megírva, élveztem minden percét, ellentétben például az Angyalok és démonokkal...
süti beállítások módosítása