Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Tíz érdekes Arthur C. Clarke feldolgozás - 2. rész

2013.05.08. 15:51 :: chanij

WALL_E_AUTO_Wallpaper_by_metalik_fairy copy.jpg

Előzőleg elkezdtük sorba venni a legérdekesebb Arthur C. Clarke feldolgozásokat. Most következzen további öt izgalmas megemlékezés a sci-fi mester munkásságáról.

 

marsbooker500x160.jpg

6. Wall-E
A Futuraman kívül egy másik kedves újragondolása HAL-nak a Wall-E című animációs filmben szerepel. Az emberiség a teleszemetelt Föld helyett egy űrhajó mesterséges világán él, ahol minden robotizált, így a lakók teljesen elkényelmesedtek. Nem csoda, hogy mindent Auto, a számítógép irányít, hiszen még az űrhajó kapitánya is olyan kövér, hogy nem tud felállni székéből. Természetesen ebben a történetben is konfliktus alakul ki a feleszmélt ember és a számítógép között, de persze sokkal humorosabb formában, mint a 2001-Űrodisszeiában.

7. Mike Oldfield - The Songs of Distant Earth
Mike Oldfield angol zenész egy teljes albumot írt Clarke A távoli Föld dalai című regénye alapján. Az album és a dalok címe, a zenei atmoszféra hangulata, olykor pedig konkrét idézetek is a műből származnak. A cd-n szerepel egy interaktív program, amellyel a könyv bizonyos helyszíneit is fel lehet fedezni.

songs_of_distant_earth_reissue.jpg

8. Ambrits Tamás - Tisztelet Arthur C. Clarke-nak
A magyar fotós rendkívül különleges atmoszférájú képeket készít. Fotóinak hangulata gyakran utópisztikus, köszönhetően az éles kontrasztoknak, a fény-árnyék hatásoknak. Ilyen a Monolitot ábrázoló alkotása is, amely jól visszaadja a 2001-Űrodisszeia monumentalizmusát.

Homage_to_Arthur_C__Clarke_by_ambrits.jpg

9. Videojátékok
A híres Monolit számos videojátékban is megjelenik. A SimEarth vagy a Spore monolitjai is arra alkalmasak, hogy az evolúciót segítsék, gyorsítsák.

10. Jimi Hendrix - First Rays of The New Rising Sun
Jimi Hendrix nagy science fiction rajongó volt. Utolsó, befejezetlen albumának címeiben és szövegeiben több utalás is található például a "Jupiter napra" vagy Clarke műveire - az Űrodisszeia-sorozatra és Mars titkaira.

Ha érdekel Arthur C. Clarke öt legjobb találmánya, itt olvashatsz róluk.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr25110352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása