Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Majdnem atomháború: India és Kína esete 2012-2013

2013.07.29. 17:42 :: Zanphagras

1120jupiter1th.jpg

Megnyugtató hírek érkeztek Indiából: kiderült, hogy a helyi katonaság kínai kémműholdnak tartott objektumokat észlelt és figyelt meg 2012 augusztusától 2013 februárjáig. A két atomhatalom viszonya nagyon nem rózsás, így a két kémműhold komolyabb Geiger-Müller számlálóval is mérhető kalamajkát is okozhatott volna, de szerencsére még időben kiderült róluk, hogy nem a kínaiak lőtték fel őket - az egyik ugyanis a Jupiter bolygó volt, a másik pedig a Vénusz.

salker megérkezett.jpg

A vitatott határokkal rendelkező Ladakh tartomány fölött észlelte az éber indiai határőrség a két gyanús objektumot, és mivel a Kínával való érdemi barátkozásban India oly nagyon nem jeleskedett az elmúlt ávekben, rájuk gondoltak.

Az említett időszakban 329 észlelés történt, amit a hadsereg gondosan dokumentált. A mérések szerint a két bolygó 155 alkalommal hajtott végre törvénytelenül határsértést (dehát ugye, amit szabad Jupiternek...).

A két objektum megjelenése és eltűnése szabályszerű volt, az egyik este 6 körül kelt fel és reggel 5-ig volt látható, míg a másik hajnali 4-től délelőtt 11-ig volt az égbolton.

Végül az indiai hadsereg utánajárt a legénység nélküli repülőeszközökkel kapcsolatos szerződéseknek, és közben felkértek egy tudóscsoportot, hogy derítsék ki, milyen paraméterekkel bír a két kémműhold.

Hát, hamar kiderült róluk, hogy nagyon nagyok, és hogy bár elismerésre méltó a kínai ipar, ilyesmi előállításában nem jeleskednek (még).

A megfigyelő katonák védelmében el kell mondani, hogy a 4715 méteres magasságban levő támaszpontról nézve a légkör vékonyodása miatt jóval fényesebbnek tűnt a két bolygó, a Sherminderpal Singh nevű figyelmes őrszem pedig nem vádolható túlreagálással. A Ladakhi határsáv ugyanis a mai napig rendezetlen, 1962-ben emiatt tört ki az India-Kína háború, és a mai napig történnek indiai és kínai katonák által elkövetett határsértések, és többször szálltak át kínai drónok is kamerázni-kémkedni, a határ mindkét oldalán pedig hadkészültségben állnak a katonai rendészek, a határőrség, és egy-két (?) század katona is.

Úgyhogy tessék örülni, hogy India nem döntött egy preventív nukleáris csapás mellett a Vénuszt és a Jupitert látva.

trónokharcaangol500.jpg

telegraphindia.com nyomán

7 komment

Címkék: zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr815432424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DBL47 2013.07.29. 18:55:39

1./ Nehezen tudom elképzelni, hogy egy katonai szoftver ne rakná egymásra a tremészetes és mesterséges égi bojektumok képét.
2./ Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen feladatot ellátó katonai szakcsapat ne tudná a sebesség különbséget egy bolygó és egy műhold nozgása között.
3./ Ha a cikkben írtak mindezek ellenére valósak, akkor megint bebizonyosodott, hogy mekkora állatokon múlik egész emberi világunk, ne adj` Isten civilizációnk sorsa...

Gerilgfx 2013.07.29. 19:54:23

1. botor dolog a szoftvereket túlértékelni.
2. határőrökről van szó, nem rakétatudósokról
3. kémműholdak miatt nem szoktak atombombákat kilőni, eleve a cikk is hülyeség.

DBL47 2013.07.29. 20:47:11

@Gerilgfy...
A harmadik pontomban megírtam ezt (mármint, hogy marhákon múlik a biztonságunk).
Ráadásul a megelőző csapást sem a Singh gyerek határozza el...
Az első két pontomhoz viszont ragaszkodom, mert azért van ám egy-két jó szoftver és szakember a katonaságoknál...
Azzal viszont egyetértek, hogy a cikk eléggé bulvárízű és...
á` nem is folytatom. Eléggé dühítő, hogy egy sci-fi felületen ilyenekkel kell foglalkozni.

khirzan 2013.07.30. 09:20:34

Emberek, ez egy paranoiás háborús övezet, és nem a Fertőrákos-Mörbisch biciklis határátkelő. Azt már láttuk, hogy félreértésekből szép konfliktusok tudnak kikerekedni, tessék mindazt megfejelni egy elég szépen diktatórikus és világuralmi terveket szövögető Kínával és egy (jogosan) aggódó Indiával, mindkét oldalon néhány nukleáris töltettel. Másrészt, nyilván nem a Singh gyerek dönti el, lebontják-e Pekinget, de azért ha a jelentései eljutnak a fejesekhez, ők már valószínűleg.
Amúgy meg, DBL47, nem vagyok biztos benne, hogy az indiai hadsereg rendelkezik egyáltalán olyan katonai szoftverekkel, amik képesek lennének megkülönböztetni egymástól ilyen objektumokat. Akkor nem lett volna szükség a szakértői csoportra.
Igenis marhákon múlik a civilizációnk sorsa (Singh gyerek nem tartozik bele, egy kis torony őrszemekén, tele gatyával én is rommá flesselném magam).

DBL47 2013.07.30. 13:47:37

"Amúgy meg, DBL47, nem vagyok biztos benne, hogy az indiai hadsereg rendelkezik egyáltalán olyan katonai szoftverekkel, amik képesek lennének megkülönböztetni egymástól ilyen objektumokat."

Amúgy meg Khirzan, biztos vagyok abban, hogy mind a kínai, mind az indiai hadsereg rendelkezik azokkal a szoftverekkel.
Az indiaiak eleve fejlettek, a kínaiak pedig játszva ellopnak mindent, amit csak szükséges.
Tehát ők is fejlettek.
A történelmi-politikai-hatalmi szempontból kialakult paranoiának ehhez semmi köze...

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.07.31. 15:04:28

gyönyörű. az igazi az lenne, ha Mars istenség miatt tört volna ki a ramazuri. btw összvissz 2.000.000.000 tuflák akár kevesebb tuflákká is olvadhatna... "jujj de gonosz, jujj de érzéketlen..."

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.01. 00:09:05

@khirzan:

Annyival egészíteném ki, hogy már azon is sok múlik, a Singh gyerek mely szavakkal tálalja a jelentését. Ugyebár nem mindegy, hogy recsegve fingó kecske,...

.

.

India-Pakisztán, a másik gócpont. Itt egy határátkelői őrségváltás. Állítólag minél hangosabban kell odacsapják a lábukat, ezzel is megfélemlítve az ellenséget.

www.youtube.com/watch?v=tSM4Cw_1V9E

www.youtube.com/watch?v=HPpiQTAC__s
süti beállítások módosítása