Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A top tíz vámpír femme fatale 1. rész

2013.10.19. 06:00 :: Zanphagras

A klisé a következőképpen hangzik: mikor leszáll az éj, a sötétség gyermekei új életre kelnek, és vad portyázásra indulnak, hogy ártatlan halandók vérét vegyék. A valóság forgatókönyve szerint azonban nem kell démonoknak megjelenni ahhoz, hogy a legkeményebb macsó térdei is remegni kezdjenek. Ehhez már bőven elég egy szende szőke, egy pimasz barna vagy egy ártatlan vörös színre lépése is. A hatást pedig csak fokozza, ha mondjuk a szöszke angyalka egyúttal vérszívó is. Bizony, a legdurvább veszélyforrást a Végzet halhatatlan vámpírasszonyai jelentik, akik csábító és megtévesztő csomagolásuknak köszönhetően könnyedén elejtik a prédát. Pánikra azonban semmi ok: Uraim, készüljenek! Most megtudják, hogy kiktől kell a leginkább félteniük életüket és vérüket! Legalábbis a filmvásznon és a televízió képernyőjén.

drwho.jpg

10. Katherine Pierce (Vámpírnaplók)
 


A macska pajkos egy állat, szívesen eljátszadozik az ebédjével. Mire pedig az egerekeezt zokon vehetnék, hopsz, már el is fogyasztotta őket. Katherine Pierce (született Katerina Petrova) is hasonlóképpen jár el - ha már egyszer a neve( "Kat", amely az angol "cat", vagyis "macska" szóra utal) kötelezi. Ráadásként dörgölődzik, dorombol, elbájoló és cuki mosolyával pedig az ujja köré csavar mindenkit. És ha még nem lenne elég a cicázásból, Katherine szemtelen, pimasz, öntörvényű, szeszélyes és kiszámíthatatlan. Nem csoda, hogy megőrjít és uralma alá hajt mindenkit a környezetéből. Mert Katherine több, mint puszta "megélhetési vámpír": igazi ínyencként tudja, hogy a falat csak akkor igazán laktató, ha alaposan elő van készítve. Az más kérdés, hogy néha lesz egy kis mellékíze is a fogásnak: a Salvatore-testvérek például maguk is vámpírok lesznek, és pár évszázadnyi sóvárgás után rájönnek, hogy nem feltétlenül kell nekik szürke rágcsálóknak maradniuk, ha már egyszer közelebbi rokonságba kerültek a bőregérrel.

9. Darla (Buffy, a vámpírok réme, Angel)

Az iskoláslány egyenruha valahogy mindig is vonzotta a férfiszemet. A szőke hajkorona nemkülönben. Elég egy ilyen kombináció és az úriember gondolatai máris megfertőződtek. De persze, ez csak a XX-XXI. századi ízlésnek megfelelő csomagolás. Darla, a Buffy, a vámpírok réme és az Angel sorozatok egyik fő(bb) vámpírja azonban mindig, minden időben tudja, hogyan kell tálalnia magát ahhoz, hogy az estebéd belesétáljon a kelepcébe. Nem véletlen ez, hiszen már életében volt alkalma kitanulni a csábítás fortélyait: a XVI. században még élő prostituáltként kereste meg a napi betevőt. És később sem volt rest kamatoztatni a szakmai tapasztalatokat. Az éppen aktuális közízlést kiszolgáló bőrbe bújva
férfi nyakat férfi nyak után fogyaszt, de ha éppen úgy alakul, egy kis forradalmi tömegmészárlástól sem riad vissza. A hősidőkben pedig még egész kis csapatot is sikerül verbuválnia a minél nagyobb buli érdekében. De állhat mellette minden idők legkúlabb vámpírja Angelus személyében, táncikálhat körülötte a bűbájosan kegyetlen Drusilla, vagy társaságában próbálkozhat az abszolút rosszfiúvá válással Spike, a kompánia dísze akkor is Darla marad. Végtére is mi lehet veszélyesebb egy "prosti-vámpírnál"?

8. Claudia (Interjú a vámpírral)


...mondjuk egy kislánybőrbe bújt halhatatlan vérszívó. Aki még Brad Pitt vámpír-verzióját is képes az ujjai köré csavarni. Anne Rice regényében és Neil Jordan filmadaptációjában az örök gyermek Claudia a legváratlanabb jelenség a halhatatlanok táborából. Mert ugyan kiszámítana arra, hogy egy ártatlan, angyalarcú, szőke fürtös kislány a következő pillanatban nyakon harapja? Hát bizony senki. Inkább gyanútlanul engednek a kérlelő gyermektekintetnek, meg a lebiggyesztett szájacskának, amelyik anyu vagy apu után sír elveszve a nagyváros utcáin. Férfiak és nők egyaránt beleesnek abba a hibába, hogy rögvest segíteni szeretnének a szép és aranyos kislánynak, és kézen fogva őt szívesen és mit sem sejtve elkísérik bárhova. Például egy sötét sikátorba is... Ez azonban öreg hiba. Mert Claudiát bizony még a pedómaci sem merné bevinni a málnásba.

bannnnner bázis megérkezett.jpg

7. Jessica Hamby (True Blood - Inni és élni hagyni)


Egyértelmű, hogy a szőkéknél csak a vörösek dögösebbek. Ebből pedig egyenesen következik, hogy a vörösek bizony sokkalta veszélyesebb ragadozók is, mint a szőkék. A beetetésre persze ezen felül is szükség van, szóval az "apuci kedvence" - imidzs megmarad. Már csak azért is illő ezt megtartani, mert Jessica Hambyt igazi konzervatív déli lánynak nevelték. Életében az istentisztelet és a jó iskolai szereplés alapkövetelménynek számított. Meg persze a pasizás mellőzése is. Na, de mi lesz akkor, ha Miss Ártatlanságból változtatnak igazi éjszakai ragadozót? Kezdetnek mondjuk lázadni kezd, ha már úgyis a tinédzser kor végén jár, és eddig ez a fázis kényszerűségből kimaradt az életéből. Aztán kimutatja anyuciék szeme láttára is a foga fehérjét. Utána pedig tanul, és beleszokik az új tényállásba, miszerint ő tulajdonképpen igenis egy vonzó nő. És akármelyik férfit megkóstolhatja, ha nagyon szeretné - de csak módjával. Mert Jessica legnagyobb vonzereje mindenképpen az, hogy a csábító külső egy idealista mód szerelmes kislányt takar. Őrlődik is eleget, hogy hűséges maradjon-e szíve emberi választottjához, vagy inkább szabadon vadászgasson a két lábon járó vérbankok végtelen mezején. Mindemellett Jessica olyan, mint a jó (vörös) bor: minél tovább érik (és tanulja a vámpírság titkait), annál jobb lesz a bukéja. Igazából csak az a hibája, hogy nem szerepel a True Blood-sorozat alapjául szolgáló Sookie Stackhouse-könyvekben.

6. Lucy Westenra (Dracula - 1992)

Dögös vörös újratöltve. És Lucy Westenra rögtön túl is tesz Jessicán. Merthogy neki nincs szüksége arra, hogy vámpírrá váljon, elég pimasz és szemérmetlen ő már anélkül is. És teszi mindezt a viktoriánus Anglia kellős közepén. Már emberként is vígan flörtöl és kikezd bármelyik férfiúval, aki az útjába akad. Szövegei pedig szexuális utalásoktól sem éppen mentesek. Ezen felül vörös hálóingben alszik, ami már önmagában is bőven felháborító. Nincs mese, valamit kezdeni kell ezzel az erkölcstelenséggel és fertővel! Aki pedig már emberként ilyen szépen képes hozni az egyébként standard női vámpírformát, abból egyértelműen halhatatlan vérszívót kell faragni. Nem véletlen, hogy Dracula is meglátja a hölgyben a potenciát, és Lucyt egy alvajáró kirándulása során magához öleli. És ha még csak ölelné... Lucy viszont tökös csaj és nem sokat teketóriázik. Egyenesen odaadja magát a farkasember testű Draculának, a sötét árnyként belibbenő Draculának - sőt, még a vérfürdővé robbanó Draculának is. Ennyi bizonyíték után pedig egy dolog biztos: nála bevállalósabb vörös démont egészen biztosan nem hordott még a hátán a Föld.

 

A cikk Rhaenyra írása.

1 komment

Címkék: film könyv toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr915584404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.19. 12:57:43

Komolyan Claudia a vámpírkrónikákból?! Legalább 3-4 femme fatale van abban a könyvsorozatban, de Claudia pont nem az.
süti beállítások módosítása