Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mainsteampunk: A 14 legnépszerűbb steampunk játék - 2. rész

2014.02.10. 17:44 :: Rondár

hatterkep.jpg

 A steampunk az irodalomból hamar a művészetbe került át, mégis kifejezetten kevés gőzvandál film létezik a témában. Ami azért érdekes, mert videojáték-készítők fantáziáját jobban meg tudta ragadni. Tizennégy olyan videojátékot válogattunk össze, melyek tartalmaznak steampunk elemeket.

 

A cikk előzménye a Galaktika.hu-n olvasható!

 

Dishonored

Dishonored-knife-of-dunwall-3.jpg

 

A Dishonored egy lopakodásra építő akciójáték, mely az elmúlt pár év egyik legkiemelkedőbb steampunk címe volt. A játékos Corvo Attanót, a testőrből orgyilkossá avanzsált férfi bosszúhadjáratát játszhatja végig benne, aki Dunwall gőzzel és pestissel teli városában tengeti napjait.   

 

The Chaos Engine

The-Chaos-Engine-18.png

 

A run and gun típusú játék volt az egyik első olyan cím, mely William Gibson és Bruce Sterling közös regényéből, A gépezetből vett át elemeket. Csak itt megbolondították a steampunkot egy kis időutazással és szörnyekkel. 

 

Syberia

syberia2_031704_009_640w_medium.jpg

 

Kate Walker kultikussá vált kalandjai eddig két részt éltek meg, de már úton van a harmadik is. Egy profi ügyvédnőt irányítva kell megoldandó ügyek végére járnunk, melynek eredményeképp tudomást szerzünk Syberiáról, a legendás szigetről, ahol még élnek mamutok. A point’n’click kalandjátékok egyik csúcsteljesítményeként hivatkoznak rá, és több ízben is megjelenik benne a steampunk (például egy sétáló viktoriánus robot képében).  

nullapont.jpg

 

Project Nomads

00010542-photo-project-nomads.jpg

 

A lebegő szigetekből összeállt, széthullt világban játszódó Project Nomads roppant egyedi és érdekes cím, mely a steampunkot mint technológiát rántja elő, de a világ, melyben játszódik, nem a sajátunk. Az összetett játékmenet tartalmaz lövöldözős, közelharci és szigetvezérlési feladatokat is.

 

Myst-sorozat

mystonline_steampunk.jpg

 

A legendás grafikus-kalandjátéksorozat mindig is bővelkedett gőzvandál elemekben, hiszen a megoldandó puzzle feladatok jelentős része volt valamilyen gépezethez köthető. Ezt pedig sosem vetkőzte le a sorozat. Az ötödik epizóddal lezárult Myst a kalandjátékok egy korszakát is lezárta.

 

Voyage

491_3.jpg

 

Jules Verne műveiből gyakran készültek steampunkos továbbgondolások. A Voyage egy Myst stílusú kalandjáték, mely az Utazás a Holdba és az Utazás a Hold körül című regényen alapszik, kiegészítve  H. G. Wells The First Men in the Moonjának néhány elemével.

 

Jamestown: Legend of the Lost Colony

1737577-625028_20110627_001.jpg

 

Ha arra gondol az ember, hogy milyen lenne a Marson gőzgépekkel háborúzni, akkor ezt a játékot érdemes kipróbálni. A 17. században az emberek meghódították a vörös bolygót, ahol a britek konfliktusba kerülnek az őshonos marslakókkal. A négyen is játszható játék klasszikus shooter, tele steampunk elemekkel.

8 komment

Címkék: ajánló játék steampunk

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr585807947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H. Tomi · http://olcsokitchen.blog.hu 2014.02.11. 14:35:06

Jó kis összeállítás, kíváncsi lennék egy steampunkos filmlistára is

Globetrotter2014 2014.02.11. 15:58:04

@Wathe: Wild wild west? eeeeh.... :)

H. Tomi · http://olcsokitchen.blog.hu 2014.02.11. 16:16:00

@ZF2: annál azért tudok egy fokkal sztímpánkosabbat: www.youtube.com/watch?v=CNYG9cXTSds régebbi, de megvan a maga hangulata :)

Globetrotter2014 2014.02.11. 16:34:12

@Wathe: bakker tényleg. Jeunet rulez :)
Nem gondoltam hogy sok ilyent találunk, bár valahol a League of extraordinary gentlemen is ilyen volt. És mondjuk az nem is egy rossz film.
www.youtube.com/watch?v=w3lwgm7ORM8
Aztán ott a steampunk kifordítottja, az űrvestern :)
Firefly, bár ott sokszor inkább a pénzszűke miatt lett az...
www.youtube.com/watch?v=g0O29rZiIRA
És némi rajzfilmtörténelem (Bravestarr)
www.youtube.com/watch?v=UaMo4k7iG7s

H. Tomi · http://olcsokitchen.blog.hu 2014.02.11. 16:45:45

@ZF2: Találtam két bepótolnivalót... ez a rajzfilm az intro alapján beszarás :D

Bobby Newmark 2014.02.11. 17:20:26

@ZF2: Az űrwesternnek mi köze a steampunkhoz..? Firefly is meg a Bravestarr is királyság, aminek nem lehet elég reklámot adni, de itt kicsit erőltetettnek érzem...

Globetrotter2014 2014.02.11. 17:32:09

@Bobby Newmark: mind a kettő fura kavarása az idősíkoknak. A steamapunk futurisztikus 19század, az űrwestern meg a jövőbe ágyazott vadnyugat, gyakran stilisztikai utalással a 19 századra (lásd bravestarr).

paráznabillegető 2014.02.11. 20:32:30

filmvilág. ez egy érzékeny kategória, amihez igazi művészlélek kell mind a forgatókönyvíró, mind a rendező részéről. így nem csoda, hogy nincs ilyen...
hasonlóképpen a cyberpunkhoz. ott megcsinálták a johnny mnemonicot, ritka nagy balfapcaszság is lett, bár voltak jó pillanatai. ellenben azon a fronton azóta is semmi. illetve... jön a robocop remake... :/
aztán ott a divat is. abszolúte nem trendi, hiába. manapság a szuperhősök meg a zombik dominálnak.
ez van...
süti beállítások módosítása