Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Robotdínók a zombivarázslók ellen

2014.07.24. 16:58 :: Balázs Püspök

dec75f6da623cb82ffb6c92fcc799758.jpg

Újabb társasjátékot próbáltunk ki. Ezúttal a popkultúra hőseit/szörnyeit felsorakoztató, változatos és „awesome” Smash up kártyajátékot mutatjuk be.

07.jpg


A Firefly társashoz hasonlóan most is a saját bőrünkön teszteltünk egy játékot. A Smash up-ot az Alderac Entertainment adta ki, jelenleg még nem elérhető magyarul, ami egy nagy mínusz számunkra. Na nem mintha nem értenénk, de ez elveszi azt az élményt, hogy akár családdal is jól játszható lenne, amit angol ajkú barátaink már tapasztalhatnak. A lapokon található rajzok nagyszerűen el vannak találva, és a minősége is kiváló a kártyáknak.


smashup-620x250.jpg
A játék lényege röviden, hogy a nyolc (kiegészítőkkel több) frakcióból kiválasszunk kettőt, és ezeket összekeverve, egy teljesen új és érdekes paklit hozzunk létre. Az így lehetséges kombinációk száma 28. Alapjáték esetén a maximum játékos szám négy, de ketten is jól játszható. Ha a kiegészítőket hozzáadjuk ez a szám felmehet, illetve ha valakinek van egy másik alapjátéka, akkor azzal is kombinálható. Ezt egyszer jó lenne kipróbálni, hiszen ilyenkor ugyanolyan frakciók is egymás ellen kerülhetnek.


A játékot az nyeri, aki előbb elér 15 VP-t (Victory Point), de lehet akár 30, vagy több VP-ig is játszani. Győzelempontot bázisok elpusztításáért lehet kapni. Ezek a bázisok rendelkeznek egy törésponttal (breaking point), ez általában 17-25 közt van. Ha a kijelölt mennyiséget elérjük, akkor a bázis elpusztul, és annak függvényében, hogy ki adott be többet a közösbe, lesz első, második, és harmadik helyezett. A helyezésekért bázisonként változó mennyiségű VP-t lehet bezsebelni.

SU-basecards.jpg
A lapokat két típusra lehet felosztani, alattvalókártyákra (minion) és akciókártyákra (action). A minionlapoknak van egy erőszintjük, ezek egytől-hétig terjednek. Ha egy alattvalót lerakunk a bázisra, aminek öt az ereje, a bázis töréspontja meg húsz, akkor már csak tizenöt kell, hogy elpusztítsuk a bázist, ebbe szállhatnak bele a többiek. Illetve az akciólapokkal lehet ezt még manipulálni. Mindig annyi bázis van lent, ahány játékos van, plusz egy - ha egy elpusztul, akkor új kerül a helyére. Minden bázisnak van egy különleges képessége, ez színesíti tovább a már amúgy is sokrétű, de egyszerű játékot.

A játék elején véletlenszerűen választ mindenki két frakciót, majd összekeverik őket, és húznak öt lapot. Az kezd, aki a leghamarabb kelt fel aznap! Egy körben egy akció- és egy alattvalólapot lehet kijátszani, kivétel, ha kártya mást nem mond. Szinte minden lapnak van egy képessége, ezek három kategóriába sorolhatóak. Azonnal aktiválódó, ami majd az eldobott lapok közé kerül (on-play), lerakás után lent maradó, ameddig valami el nem tünteti onnan (ongoing), és speciális képességet tartalmazó lap.


Smash-Up-minion-cards.jpg
De térjünk a játék legfontosabb elemeire, a frakciókra!

Űrlények: Ők azok, akik képesek sugárfegyvereikkel és transzportjaikkal elrabolni minket, vagy atomjainkra bontani. Fő erősségük az, hogy az ellenfelek lapjait visszarakják a kezükbe, vagy a húzólap aljára. Továbbá képesek a bázisok tulajdonságait is manipulálni. Az egyik megszálló katonájuk lerakása után automatikusan plusz egy VP-t kapnak, ami a zombikkal halálos kombináció.

Robotok: A végítélet napja elérkezett, és a gépek önálló tudatra tettek szert. Gyáraikban sorra gurulnak le a halálosabbnál halálosabb típusok. Bár sok akciólappal nem rendelkeznek, egyszerre akár 4-5 alattvalót is le tudnak gurítani a futószalagról. Így egy körben könnyen túlerőbe kerülhetnek egy bázison.

Zombik: A temető rémei, egyszerűen lehetetlen őket hosszútávon kordában tartani, mindig visszajönnek. Gyorsan terjednek, és képesek az eldobott lapok közül kedvükre visszahívni kártyákat, amivel könnyen tudják manipulálni a játékot.

Dinoszauruszok: Ők a színtiszta erőt képviselik. A legkisebb csataraptor is négy erővel indul, falkába verődve pedig még erősebbek lesznek. Rex király hetes erejét senki más nem éri el az alapjátékban.

Nindzsák: A megtévesztés mesterei, a semmiből előugró biztos halál. A legutolsó pillanatban támadnak, amikor a többiek már meggyengítették a bázisokat, és ellopják az első helyezést. Ha ez nem elég, méreggel és bérgyilkossággal iktatják ki gyanútlan ellenfeleiket.

Kalózok: A tengerek rettegett rémei, hajóikkal bárhol ott teremnek, ahol kincset feltételeznek. Köteleken átlengő haramiákként csapnak le áldozataikra. Képesek bázisok közt mozogni, az egyik pillanatban még a pusztuló bázison vannak, a másikban pedig a teljes seregüket mentik át egy új, gyanútlan bázisra.

Varázslók: A misztikus tudás mesterei. Mélyreható ismeretük a mágiában lehetővé teszi számukra, hogy varázslatok hosszú kombinációit használják. Kevés alattvalójuk van, de sok akciólapjuknak köszönhetően egy körben akár négy-öt varázslatra is képesek, és ezzel könnyen irányíthatják a lapjárást.

Szélhámos koboldok és manók: Kis trükkös lények, akik mindenből halálos csapdát formálnak. Trükkjeikkel képesek akciólapokat semlegesíteni, vagy elérni azt, hogy egy bázisra senki ne tehesse be a lábát.


IMG_3115.JPG
Tehát mind a nyolc frakció önmagában erős ellenfélnek bizonyulhat, de mi van akkor, ha kettő összefog? Erre próbáltunk választ találni.


megérkeztek asimov.jpg
Több kettő-, és háromfős játékot vívtunk tesztünk során. Mindig más-más kombinációval próbáltunk egymás felett győzedelmeskedni.


SmashUp-bases.jpg
Bár a játék jól ki van egyensúlyozva, kezdő játékosokként egyik-másik kombináció jobbnak bizonyult. Ilyen volt például a zombi-varázslók csapata, akik szinte kontrollálhatatlanul tudtak terjedni. Nem elég, hogy a zombik az eldobott lapok közül tudnak kukázni lapokat, még a varázsló lapokat is ki tudják szedni, amik a húzó paklit tudják szabadon manipulálni. Az összes játék alatt az volt a tapasztalat, hogy érdemes nagyon alaposan megkeverni a lapokat, mivel ha csak az egyik frakció van a kezünkben épp, az nem annyira erős, mint kettő együttese. Mivel a zombi-varázslóknak nem kell a véletlenre bízniuk a laphúzást, egy kezdő is könnyen kikombinálhat erős lapkombinációkat. Ám nem kell félni, akkora előnyre senki se tudott szert tenni, ami nem lehetett volna behozható. Az űrlények, koboldok és kalózok könnyen kordában tudták tartani a zombikat azok után, hogy mindenki belejött a játékba.

A dinoszaurusz-kalózok is veszélyes ellenfélnek bizonyultak, az utolsó pillanatban partraszálló Kalózkirály és Rex király súlyos csapást tudott mérni bármilyen bázisra. Már ha a nindzsák el nem orozták előlük a bázist a robotok sorozatgyártó képességeivel kombinálva.


smash-up-cthulhu-cards.png
A játék átlagosan 40 perc, illetve próbáltuk 30 VP-ig is játszani, ami nem feltétlen jelentett hosszú órákat, mivel a csapataink irdatlan tempót diktáltak abban a körben. Bár sok számít azon, ki mennyire ismeri a lapokat, kezdőként is hatalmas szórakozás. Már alig várjuk, hogy a kiegészítőket is kipróbáljuk, amikkel többek közt lehetünk medvelovasokkal, húsevő virágokkal, szellemekkel, steampunkosokkal, alakváltókkal, időutazókkal, szuper kémekkel, szuperintelligens majmokkal, illetve H. P. Lovecraft szörnyetegeivel is, akik egy új őrület-funkciót hoznak a játékba, amivel VP-t lehet veszíteni. Most készül a negyedik kiegészítő, amiben farkasemberekkel, vámpírokkal, Frankenstein szörnyeivel és hatalmas gyilkos pókokkal lehetünk.


emlékműacsillagokban.jpg
A lehetséges kombinációk száma tehát minden egyes kiegészítővel közelít az eszméletlen tartományba. Addig is aki tudja, szerezze be az alapjátékot, nekünk nagyon tetszett.

Calildur

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló játék

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr616537765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása