Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Hiteles az első exobolygóról készült felvétel

2010.07.02. 19:00 :: SFblog

Végre hitelesítették az első exobolygóról készült pillanatképet.

A fent látható képet 2008-ban készítette a Gemini Obszervatórium, ami immáron hivatalosan is az első földfelszínen készített fénykép, amellyen sikerült megörökíteni egy „idegen” (tehát a Naprendszeren kívül eső) bolygót.
Habár számos kompozit felvételt készítettünk gravitációs fluktuációk, s más, indirekt megfigyelési módszerek segítségével, a Gemini felvétele tekinthető az első igazi, közvetlen fotográfiának. A felvételen látható bolygó tömege mintegy nyolcszorosa a Jupiterének, s az 1RXS J160929. 1-210524 (röviden 1RXS 1609) nevű csillagrendszer tagja, ami viszont  egy 500 fényévre lévő, több mint 5 millió éves csillaghalmaz része (Skorpió-Kentaur konstelláció)

A csillagot felfedező David Lafreniere, vezető csillagász elmondása szerint még további kutatásra van szükség annak eldöntése érdekében, hogy a bolygó valóban a vélt csillag körül kering-e. Lafreniere elismerte, hogy adaptív optika nélkül képtelenek lettek volna felfedezni a bolygót. A bolygó körüli atmoszféra egyszerűen elmosódik, miközben a Föld helyzetéből tekintve áthalad a csillag előtt, ami által a bolygó így teljesen észrevétlen marad számunkra.  Kizárólag adaptív optikai lencsék segítségével vagyunk képesek kiszűrni ezt az elmosódást, ráadásul élesebb képet kaphatunk a csillagok közelében található, önálló fénykibocsátással nem rendelkező űrbéli objektumokról.

huffingtonpost
 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr142125641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása