Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A kutyák jobban megértenek minket, mint a csimpánzok

2012.02.13. 06:00 :: Regulus

Lehet, hogy a csimpánzok a legközelebbi élő rokonaink, de nem értenek meg minket annyira, mint a kutyák.

 

Egy új tanulmány szerint egy csimpánzot sokkal kevésbé érdekli, ha valaki rámutat egy tárgyra, mint egy kutyát. Négylábú barátunk ráadásul pontosan tudja, hogy mit szeretnénk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a blökik gondolatolvasók lennének: valószínűbb, hogy a háziasítás és együttélés évezredei alatt tökéletesen alkalmazkodtak az emberi környezethez.

 

Egy kísérlet során azt vizsgálták, hogy a csimpánzok és kutyák mennyire reagálnak az emberek mutogatására. A kísérlet során egy ember rámutatott egy olyan tárgyra, amit ő már nem ért el, de a csimpánz/kutya könnyedén. Ha az állat odavitte azt a tárgyat, jutalomfalatot kapott. A tesztben a csimpánzok figyelmen kívül hagyták az embert, a kutyák viszont remekeltek. A csimpánzok, habár szerették volna megkapni a finom falatokat, nem tudták összekapcsolni az emberek viselkedését az ennivalóval.

Azt tudjuk a csimpánzokról, hogy könnyedén megértik a társaikat: mit látnak, mit nem látnak, mikor látják őket, stb. Vagyis a képességük megvan arra, hogy figyelembe vegyék az emberek cselekedeteit, de nincs meg bennük az a hajlam, hogy figyelembe vegyék az emberi viselkedést céljaik elérésében. Ez a hajlam még az emberek által felnevelt farkasokban sincs meg, azonban megfigyelték már egyes házi macskáknál – habár ez rájuk nem annyira jellemző, mint a kutyákra.

 

Az sem mindegy, hogy milyen a kutya fajtája: a legjobban a terelőkutyák reagáltak az emberek mozdulataira. A tanulmány szerint a további kutatások során már ezt is figyelembe kell venni a tesztalanyok kiválasztásánál.

A kísérlet eredménye egy sor új kérdést vetett fel. Több népszerű kommunikációs elmélet szerint alapvető képességek örökölhetőek, ezt azonban a csimpánzok teszteredménye cáfolni látszik. Ők állnak legközelebb hozzánk a főemlősök családfáján, mégsem képesek megérteni az emberek mutogatását. Ez arra enged következtetni, hogy a mutogatás az emberi kommunikáció egyedi formája, ezt a feltevést viszont a kutyák eredménye cáfolja.

 

Forrás: livescience.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr894090525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása