Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Beköszönt az ázsiai űrkorszak?

2012.02.14. 06:00 :: Zanphagras

Hallatszottak aggodalmas hangok, amikor a NASA bejelentette, hogy leállítja több évtizedes űrsiklóprogramját, amelyek úgy vélték, hogy ez az amerikai űrkutatás dominanciájának közelgő végét sejteti. Az optimisták legyintettek erre vészmadárkodásra, és az élet őket látszott igazolni: röviddel az űrsiklók végleges leparkolása után a NASA máris új űrjárművek terveiről kezdett kommunikálni. Nos, a hosszú távon viszont könnyen lehet, hogy a vészmadarak vélték jól: most ugyanis a Kongresszus az ügynökség pénzkeretének csökkentéséről fog tárgyalni.

Obama elnök javaslata a csökkentés (úgy tűnik, elkopott a "Yes, we can!" automata), amely leginkább a bolygókutató osztályt fogja megszorongatni, ők ugyanis 20%-os bevételcsökkenésre számíthatnak, de a megszorítás az egész NASA-t érinti majd.

Nem drámai mértékű a megvonás - de ha figyelembe vesszük, hogy a NASA költségvetése így is történelmi mélyponton volt már évek óta, és abból még további csökkenés következik most.

Nem csak a "mezei" érdeklődők és az összeesküvés-elméletek hívei ijedtek meg a hírtől: az Egyesült Államokban a Mars-program és az évek óta szilárdan a Marson működő amerikai marsjárók, a Spirit és az Opportunity nemzeti szimbólumokká váltak: azt jelentik az amerikai ember számára, hogy a nemzet az űrkutatás élvonalában van, sőt, mi több, vezeti az emberi fajt a Végső Horizont felé.

A bolygókutató részleg megszorítása veszélybe sodorja a Mars-programot és a NASA másik nagy projektjét, a James Webb Űrteleszkópot is. Ennek pedig már politikai vetülete van: Pasadena képviselője (itt található a NASA bolygóközi missziókért is felelős osztálya) felháborítónak tartja ezt a tervezetet, és megígérte körletének, hogy mindent megtesz "...hogy a Mars-büdzsé visszaálljon, és továbbra is biztos legyen Amerika elsősége az űrkutatásban".

Látható: ez már nem csak tudományos és pénzbeli ügy, hanem nemzeti, érzelmi kérdés is. Időközben a Fehér Ház megtiltotta a szövetségi ügynökségek, így a NASA és a Légierő képviselőinek, hogy a pénzügyi kereteket a sajtó embereivel megtárgyalják.

Mindeközben egyre erősödik Kína és India űrprogramja, nem is beszélve Oroszországról. Ha az amerikai kormányzat folytatja a NASA leépítését, előfordulhat, hogy felgyorsul a tendencia, miszerint egyrészt privát "légi" társaságok, másrészt ázsiai országok válnak a világűr pionírjaivá... azaz, átfogalmazva: a Szovjetunió lehet, hogy belebukott a fegyverkezési és űrversenybe, de könnyen lehet, hogy utódállama még legyűri az USA-t az utóbbiban...

space.com nyomán

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány mars

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr574101714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása