Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Robotok és a metakommunikáció

2012.03.06. 06:00 :: Regulus

Amerikai robotkutatók emberi viselkedésre és metakommunikációra tanítanak robotokat.

 

Az emberi kommunikációval kapcsolatban megfigyelhetjük, hogy sok esetben a testbeszéd sokkal több információt hordoz, mint a verbális kommunikáció. Bilge Mutlu, - a Wisconsin-Madison Egyetem ember és számítógép közti interakciókkal foglalkozó kutatója – emberszabású robotok és animált karakterek számára dolgoz ki olyan algoritmusokat, amik ezeket a metakommunikációs formákat hivatottak modellezni.

A testbeszéden belül elsősorban a szemmel történő jelzésekre próbálják 'megtanítani' a robotokat. Egy egyszerű kísérletben Mutlu beprogramozott egy humanoid robotot arra, hogy a szobába belépő embereket kérje meg a szobában található tárgyak szortírozására. Ezt kétféleképpen tehette: beszéd közben vagy ránézett a tárgyakra, vagy mereven a belépőt nézte. Egyértelműen látszott, hogy ha a tárgyakra nézett, az emberek sokkal gyorsabban reagáltak a kérdésre.

 

Emellett még több egyszerű – és kevésbé egyszerű - kísérlet is bizonyítja, hogy ha a robotokat emberszerű metakommunikációs képességekkel ruházzuk fel, jóval könnyebben és egyértelműbben értetik meg magukat az emberekkel. A projekt végső célja olyan robotok kifejlesztése, amik a metakommunikáció révén segíthetik a tanulást az iskolákban – vagy az olyan feladatoknál, ahol robotok és emberek dolgoznak együtt, megkönnyítik a közös munkát.

 

Forrás: nsf.gov

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr504290556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása