Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az oroszok már a spájzban vannak!

2012.04.10. 06:00 :: mesh126

Az űrutazást forradalmasíthatja az ionhajtóművek széleskörű elterjedése. Az orosz Skolkovo kutatóintézetben nagy erőfeszítéseket tesznek ennek eléréséhez.

Az orosz kutatók tervei szerint az ionhajtóművük 2025-re készen lesz arra, hogy űrhajókat illetve űrszondákat üzemeltessenek vele. Az ionhajtómű legfőbb előnye, hogy az űrben igen gazdaságosan, közel 60%-os hatásfokkal működik, mert (az elektromágneses töltéskülönbségből adódóan) az elektromos motor sokkal gyorsabb sebességre gyorsítja a kiáramló részecskéket a kémiai hajtóműveknél. Ezenfelül a működése során nem igényel napenergiát, így megoldást adna arra a problémára, hogy a naptól távolodó járművek egyre kevesebb energiából kénytelenek gazdálkodni.

Története az 1960-as évekig nyúlik vissza, az űrverseny éveiben fejlesztették a technológiát, elterjedését a drágasága és az a tény hátráltatta, hogy csak a világűrben használható a földi körülmények között túl gyenge. Az űrben viszont gyorsan, gazdaságosan és nagy távolságokra képes eljuttatni a űrhajót. Az ionhajtóművek valamilyen gáz halmazállapotú nemesgázt (legtöbbször xenont) ionizálnak azaz elektromokkal bombáznak, így a nemesgáz atomjáról elektronokat szakítanak. Az eközben felszabaduló energia nem számottevő, de mivel az űrben nincs légellenállás és súrlódás, hosszú távon ez is óriási sebességet tud adni az űrhajónak.

Eddig csak 10 millió dollárt fektettek be a technológia fejlesztésébe, viszont a hosszú távú terveik nagyszabásúak, több mint fél milliárd dollárt szeretnének erre fordítani. Ez a  fejlesztés képzi a gerincét az orosz űrhivatal terveinek. melyet idén márciusban hoztak nyilvánosságra.

http://index.hu/tudomany/2012/04/04/mar_tesztelik_az_orosz_ionhajtomuvet/

1 komment

Címkék: tech tudomány program

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr774373179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AbuBakr 2012.04.10. 17:26:01

erről nekem a következő legendának besorolt történet jut az eszembe:

Az amerikai űrhajósok kezdetben nem tudtak írni az űrben, mivel a golyóstollból súlytalanságban nem jött ki a tinta. A NASA súlyos dollármilliókért kifejlesztett egy túlnyomásos tollat, ami ír gravitáció nélkül, fejjel lefele, szinte minden felületen és minden előforduló hőmérsékleten, míg a szovjetek inkább ceruzát használtak…

véleményem szerint ez a kőkemény igazság...

És ez világosan mutatja az óriási felfogásbeli különbséget!
Olyan költségvetéssel, mint amilyen a NASA-é, más (orosz-európai) űrügynökségek kilométerekkel (évtizedekkel?) előrébb járnának.

Anno az amerikai űrverseny győzelem elsősorban Wernher von Braun érdeme volt....
A kiszállása után megjósolta az űrsiklók közép-hosszú távú bukását, ami be is következett...
süti beállítások módosítása