Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Carl Sagan, avagy a tudomány útja a NASA-tól a könyvespolcokig

2012.11.09. 17:50 :: Rhewaa

sagancollection.jpg

78 éves lenne Carl Sagan csillagász, planetológus, a huszadik századi tudományos ismeretterjesztés egyik kiemelkedő alakja.
A Cornell Egyetem csillagászati és űrtudományi tanszékének professzora, a bolygókutató laboratórium vezetője volt, de nem csupán kutatóként végzett munkája, hanem a tudomány népszerűsítéséért végzett tevékenysége miatt is fontos közszereplő volt.

 

A NASA űrprogramjaiban a kezdetektől fogva részt vett, többek között az Apollo program űrhajósainak felkészítésében is. Az ő ötlete volt a Föld üzenete program, melyet később a Pioneer-10 és Pioneer-11, illetve a Voyager-1 és Voyager-2 műholdak közvetítettek a Naprendszerbe.


Tudományos mozgalmak szervezőjeként felismerte, hogy nemcsupán a "szakma", de az egyszeri ember is kíváncsi az Univerzum titkaira; kutatótevékenysége révén neki is köszönhetjük azt, amit ma a Naprendszer bolygóiról, holdjairól tudunk.

bíborszínű banner1.jpg

Carl Sagan emblematikus figurává vált a tudományos ismeretterjesztés területén, elismert harcosként küzdött az áltudományok és a tudomány korlátozását hirdetők ellenében. Humanizmusa, az emberi élet jobbítását és védelmét hirdető tanai legalább olyan ismert volt, mint a tudomány iránti elkötelezettsége, amely kora egyik jelentős személyiségévé avatta.


Filmjeivel, és világos, érthető, élvezetes stílusban megírt könyveivel eljuttatta a tudományt az otthonokba. Írásait nem csupán szakmabeliek de egyszerű, ám világunk működésének mibenlétére kíváncsi emberek ezrei forgatják a mai napig.


Emlékének adózik tisztelettel azonos című novellájából készült Kapcsolat című film, illetve a Star Trek Enterprise sorozat néhány epidódja, melyeket fia, Nick Sagan írt.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr704899255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.11.14. 18:43:54

Carl Sagan a ZSENI!!! így, csupa nagybetűvel. egy ált. iskolás tanárom levetítette nekünk a Kozmosz c. sorozatát, és abból, 13 éves gyerekek is megértették mi az a negyedik dimenzió... elképesztő figura, mind a mai napig a legnagyobb emberek egyike, munkássága szerintem felbecsülhetetlen. nagyon sajnálom, hogy nem Ő lehet a Föld majdani nagykövete!
R.I.P.

Rhewaa 2012.11.16. 09:09:32

@mrbloodbunny: köszönjük a hozzászólásodat.
Én magam is nagyon szerettem azt a sorozatot, illetve magánemberként is sokra becsülöm Sagan munkásságát.
süti beállítások módosítása