Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

James Cameron írja az Avatar Bibliát

2010.08.09. 13:41 :: SFblog

Az MTV-nek adott nyilatkozatában James Cameron elmondta, hogy ő maga készíti el az Avatar regényváltozatát, mert olyasvalakinek kell írnia, aki belelát a karakter fejébe és ismeri a háttértörténetüket. Persze nem zárkózik el attól, hogy később más írók is bedolgozzanak az Avatar világába. Interjú a tovább után.

Amin most elsősorban dolgozom, az a regény. A film forgatása alatt egyszerűen nem jutott rá időm, hogy megírjam, foglalkozzam vele. Pedig mindig is akartam, nem szeretnék egy vacak novellizációt, olyat, hogy jön egy kókler és ír valami sz*rt, csak hogy megjelenjen már. Olyan regényt akarok, ami bepillantást enged a szereplők fejébe, és stimmelnek benne a nyelvi és kulturális dolgok is.

Ideális esetben ez egyfajta Bibliává válik majd azon írók számára, akik csatlakozni akarnak és az Avatar világában játszódó történeteket írni. Amit nem zárok ki, nem utasítok el. Nincs ellenemre szabaddá tenni az univerzumot, hogy bárki írhasson bele, csak nem akarom, hogy ez addig történjen, amíg nekem is bőven van mit mondanom. A film ugyanis nagyon felületes, amikor olyan apró részletekről van szó, mint a háttér, a történelmi előzmények, a társaság múltja, hogy mi történik a Földön, vagy Grace, esetleg Jake háttértörténete. Ezeket mind be kell mutatni, mielőtt más szerzők is belevághatnak az írásba. - mondta Cameron az MTV-nek.

Lassan kezdődhet a verseny George Lucas-szal, ki ad el több játékfigurát.

16 komment · 1 trackback

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr932209510

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tolvaj-e vagy? 2010.08.09. 16:00:50

Sokat kattogtam rajta vajon mennyi lehet még a filmiparban, és mi lehet a jövője. Szerintem már csak egy paraszthajszál és a megszokás áll aközött, hogy a TV és az internet szerelemgyerekeként megszülessen valami új, hiszen már most is nagyon erősen ka...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akvyr 2010.08.09. 16:15:41

Vannak már régi regények amik egy az egyben az avatar sztorijával büszkélkednek (csak ott mondjuk a Jupiter-en kalandozik a földönkívüli testbe ültetett rokkant katona...) szóval nagy feladat lesz ez is.

Betrekbekkeltem erről egy régi cikkemet.

mediocris 2010.08.09. 16:31:14

Te James, a filmet még csak-csak eladta a látvány, de a könyv az már tényleg túlzás, nem gondolod? Nem kéne azt a "belelátás" dolgot sem, hiszen jól látszik hogy nem értetted azokat a történeteket sem amikből nyúltál.

SFblog · http://sf.blog.hu 2010.08.09. 16:55:31

@Monsanto: A júliusi Filmvilágban van erről egy kiváló cikk. Eszerint Cameron sokat nyúlt Sztrugackijék Delelő-univerzumából ( galaktikabolt.hu/gyorskereses.html?gyorskereses_szoveg=sztrugackij ) Egy orosz politikus, Dimitrij Frolov ezt nyilatkozta ennek kapcsán: "hamisítatlan rablásról, a szocialista szellemi tulajdon eltulajdonításáról van szó; nemzetközi letartóztatási parancsot követelek Mr. Cameron ellen!" Tréfás, bár valóban van néhány érdekes egybeesés, pl. a Pandora bolygó neve,éghajlata, sűrű növényzete, stb.

algi 2010.08.09. 17:31:54

Ezek szerint felületes volt a film? Nocsak.

kuki123 2010.08.09. 17:33:29

Volt az indexen egy gyűjtemény mely japán mangákból és nemzetközi képregényekből van összeollózva

Elcseszett nick 2010.08.09. 17:41:31

Rengeteg helyről lophatott, sok hasonló jelent meg. Nem is ez a baj. Kicsit* álszentnek tartom, hogy pusztán a pénzharácsolás miatt lovagolja meg az emberek együttérzését, és miközben "küzd" a gonosz kizsákmányolás ellen, ő maga teszi azt. Kapitalizmussal a kapitalizmus ellen.

*nagyon

europatriota 2010.08.09. 17:55:12

James Cameron egy istenkiraly. Nem ertem mit faj nektek annyira. Vagy az a baj vele, hogy nem egy templomba jarnak Spielberggel?
Ez a lopas dolog meg nevetseges.
Ma mar nehez dolog teljesen uj sztorit kitalalni - az iro megalmodik egy sztorit, megirja es akkor derul ki, hogy ilyen/vagy hasonlo mar volt. Egyszeruen nem hiszem, hogy a sajat kepzelete helyett arra tamaszkodott volna, hogy mindenfele sosem hallott nemzetek iroinak firkalmanyait atolvasgassa.(Van obenne annyi, hogy maga irja meg a gondolatait.)
Arany Janos is "lopott" Ilosvaytol, megsem kopkoditek ennyire.
En ugy latom, hogy ha az otlet at is lett veve, o sokkal magasabb muveszi (lasd vizualis, filmmuveszet) fokra emelte azt, mint az elodok.
Kulonben meg mindenki fanyalog, de mar most boritekolom, hogy a konyv bestseller lesz.

Akvyr 2010.08.09. 18:35:33

@europatriota: Egy az egyben nyúlt 40-50 éves regényekből sztorivonalat, neveket, bolygónevet, azt, hogy hány napig utaznak az űrhajóval hogy elérjék, és satöbbi. A képi világot (lebegő hegyek, állatok) pedig képregényekből szedte. Most nincs kedvem újra elolvasni a posztomat erről, de összeszedtem minden ilyet anno. Ez NEM egybeesés. Ettől függetlenül a film király :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.08.09. 18:45:28

Cameron pont azt akarja elérni az Avatarral, hogy az emberek elfelejtsék a különbséget az ihletés meg a lopás között.
Mindezt nagyüzemi módon, csillió pénzből csinálja.

mediocris 2010.08.09. 19:11:20

Számomra tök érdekesek a kommentek. Engem nem nagyon zavarna a szellemi "lopás" abban az esetben ha jobb a végeredmény mint az eredeti művek. Sajnos az Avatar egy kalap szar lett és buta mint a kő. Szerintem ez a történet arról szólt hogy más értékes munkájával hogyan keressünk minél több pénzt. Cameronnak nem a rendezői székben a helye hanem a produceriben. Az pedig inzultáló hogy még van képe könyvet is írni belőle (persze szerintem is sikeres lesz). Olyan mintha egy béna motorú sportautóból eladnának egy csomót, és a gyártó ezután bejelentené hogy a motort külön is meg lehet venni jó pénzért. Olyan mintha a teszkó meghirdetne egy (rozsdamentes acél)vödör szart jó pénzért, és később ugyanezt felajánlaná vödör nélkül. Nem, ez nekem egyszerűen sok.

Mob. 2010.08.09. 20:07:36

Betegesen irigyek vagytok. (naná, hisz ettől magyar a Magyar)

Elmondanám, mi az Avatar.

Megvetted a jegyet az iMax 20. sorába. Kinyílik az ajtó, belépsz a terembe. Mielőtt felmennél a helyedre, vetsz egy pillantást a vászonra, "hú de kurva magas". Felballagsz a helyedre, bal kezedben popcorn, a jobb kezedben cola. Felteszed a szemüveget... és két óra múlva arra riadsz, hogy itt a stáblista. A popcornba meg mégcsak bele sem kóstoltál, a colában meg már rég nincs szénsav... Ki nem szarja le a 40-50 éves regények sztorivonalát? Láttad (LÁTTAD?) azt a fát, amikor kidőlt? A ruszkiknak is volt pandorájuk. Tényleg? És ott is lovagoltál a Toruk-on? Tudom, hogy a sztorija annyira összetett, mint egy sörreklám, de nem érdekel, mert ezt LÁTNI kell. Elmondom, mire gondoltam, mikor jöttem kifele az iMax-ból: "Soha többet nem akarok 2D filmet látni" NA EZ AZ AVATAR.

kelta 2010.08.09. 21:46:14

@mediocris: +1

@-=Z=-:Elmondom, mire gondoltam, mikor jöttem kifele az iMax-ból: Erre a szarra vártam annyit?

@europatriota: És ha betselles lesz akkor mindjárt jó is lesz?

kelta 2010.08.09. 21:48:12

"Lassan kezdődhet a verseny George Lucas-szal, ki ad el több játékfigurát."

Asszem ebbe az öreg Lucas verhetetlen lesz.

Mob. 2010.08.10. 08:47:24

@mediocris: Természetesen nem. Sőt Avataros bögrét, füzetborítót, autóillatosítót sem. (Pedig azok valódi 3D-sek).

mediocris 2010.08.10. 11:21:17

@-=Z=-:

"Pedig azok valódi 3D-sek"

Ez mennyire igaz :)
süti beállítások módosítása