Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Karnyújtásnyira a Zarmina szomszédai

2010.10.26. 07:30 :: GalBob

A Gliese rendszer egyedi felépítése miatt a nemrég felfedezett Zarmina feltételezett lakói velünk ellentétben talán nincsenek egyedül saját naprendszerükben. Sőt, igazság szerint a szomszédaik igen hamar elérhetnének a Zarminára.

Elég valószínű, hogy a Gliese 581 g, más néven Zarmina, a naprendszer centrumát alkotó vörös törpe körüli lakható zónán belül található, ám a vele szomszédos bolygók elhelyezkedése már nem tekinthető ennyire szerencsésnek. A korábban felfedezett Gliese 581 d a Zarminától távolabb, a lakható övezet külső határán kering, ám a Földénél mintegy hatszor nagyobb tömegének köszönhetően talán rendelkezik az élet számára alkalmas atmoszférával és hőmérséklettel. 

A d és g bolygót kevesebb mint tizenötmillió kilométer választja el egymástól, ami közel negyede a Föld és a Mars közötti távolságnak (56 millió). Vajon kialakulhatott intelligens élet egy ilyen zord bolygón? Ha igen, vajon hogyan viszonyulnak jóval kényelmesebb körülmények között élő szomszédaikhoz (feltételezve, hogy a Zarmina is otthont ad valamiféle civilizációnak)? Volt kapcsolatfelvétel, kolonizáció, erőszakos invázió a két bolygó lakói között? Annyi kérdés, s olyan távoliak a válaszok...

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr852398429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2010.10.26. 14:14:47

szerintem elég valószerűtlen, hogy 2 ilyen eltérő kötülmény mellett egyszerre fejlődöt volna ki aznos ütemben az értelmes élet, szal valszeg aki először járt a másik bolygóján az csak vmiféle zuzmókat, vagy ráknépséget találhatott, tévézgető korrupt technológiailag fejlett űrbürokraták helyett...
süti beállítások módosítása