Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az élet megkötései - az arzén-vita

2011.02.21. 07:00 :: Zanphagras

A földi élet a kiterjedt periódusos tábla elemei közül épp csak egy maroknyit használ fel. Éppen ezért borzolták fel alaposan a kedélyeket azok a tudósok, akik nem rég olyan élőlények létét feltételezték, amelyek arzén alapon működnének. Bár a tudóstársadalom nagy része szkeptikus, mégis szívesen játszanak el az elmélettel: valóban létezhet-e olyan élet, amely a foszfor helyett arzén alapon működik?

Az emberi test nagyjából hatvan elemből épül fel, de ezeknek csupán egyharmadát tartják közvetlenül fontosnak a túléléshez. Az élővilág alaposabb áttanulmányozása után azt látjuk, hogy a legalapvetőbb építőanyagok az oxigén, nitrogén, hidrogén, szén, foszfor és kén. Ezek alkotják ugyanis a földi élet legfontosabb nagyobb építőköveit: a DNS-t, a fehérjéket és a szénhidrátokat.

Ezért is döbbentette meg a biokémikusokat ez a nyitóképen is látható, GFAJ-1 nevű kis élőlény. A Kaliforniában található Mono Lake tóból sikerült a mikróbát kivonni, abból a tóból, ami arzéngazdagságáról híres. Felisa Wolfe-Simon és kollégái a közelmúltban publikálták tudományos eredményeiket, melyek szerint a GFAJ-1 arzénből is képes megépíteni a DNS-láncát, a foszfort helyettesítve a számunkra mérgező anyaggal.

A periódusos rendszerben az arzén a foszfor alatt található, mert egy sor kémiai tulajdonságban hasonlítanak egymásra. Ezért olyan mérgező az arzén: képes helyettesíteni a foszfort a kémiai reakciókban - de a reakciók végeredményei nem tudják ellátni a szerepet, amire az élő szervezet készíti őket.

A GFAJ-1 működése egyszerűen mindenben ellentmond az arzénvegyületekről szóló 150 évnyi tudománynak. A tudósok jó része ezért jelenleg további bizonyítékokat követel, és nem fogadja el a kijelentést, miszerint a mikróba saját génjeit egy arzén-láncú DNS-be kötné.

Laboratóriumi keretek között megkíséreltek arzén-alapú DNS láncot létrehozni, sikertelenül. Arra gyanakszanak, a kudarc oka az, hogy az arzén észterek sokmilliárdszor gyorsabban bomlanak szét, mint a foszforos megfelelőik... szobahőmérsékleten.

Maguk a kételkedő tudósok mutattak rá a tényre, hogy a Titán nevű Szaturnusz-holdon, a mínusz 180 Celsius fokon ezek a molekulák nagyon is stabilak kell, hogy legyenek. A kérdés csak az: kialakulhatott-e élet a nevezett égitesten? Ha feltételezzük, hogy igen, akkor már csak azt kell végiggondolni, mennyire más lehet a felépítése. Ugyanis a Titánon víz helyett folyékony metán-tavakat találunk, amiben például a szilícium is kiválóan oldódik. Ez a Földön is nagy mennyiségben jelen levő anyag vízzel azonban nem is működne: a vízben szilícium-oxidokat szokott létrehozni, amelyek lesüllyednek, és köves formában kicsapódnak... ami a földi szilíciumos biokémia végzete. Azonban egy világon, ahol a víz menthetetlenül fagyott, és helyette metán van jelen, a tudósok könnyen képzelnek el egy metán-szilícium-alapú életet.

Ilyen élőlényeknek természetesen más körülmények felelnek meg az élethez, mint amilyenekre általában mi gondolunk - gyakorlatilag az eddig felfedezett exobolygók kis híján mindegyike szóba jöhetne, legalábbis pár területük.

Más anyagok is bekerültek a hipotetikusan működő kombinációk közé: ammónia-légkörű bolygókon például a nitrogén-foszfor láncok (amelyeket földi körülmények között is könnyű előállítani) jöhetnek létre és működhetnek az élet alapjaként, teljesen helyettesítve a szenet.

Egy dologra azonban felhívják a figyelmet: ezek a cserék nagyon esetlegesek. Egy csere a elhasznált elemek közt, és az élőlény alapvetően megváltozik, minden szempontból. Például ha a hidrogénnel megegyező kémiai tulajdonságú izotópját, a deutériumot építjük be az élőlénybe, akkor az elpusztul.

Ennek ellenére egyelőre semmit sem szabad kihúzni a listánkról.

space.com

4 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr92676010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Zoli 2011.02.22. 02:35:34

Nekem azert furcsa ez az egesz, mert ugy emlekszem, hogy a Wikileaks bejelentette, hogy mostantol beindul a szarszivargas. Senki nem tudta elore, hogy ez milyen hordereju lesz.

Nagyjabol evvel egyidoben a NASA bejelentette, hogy valami olyat fog bejelenteni holnaputan, amire meg nem volt pelda. Hirtelen mindenki elkezdte varni a NASA bejelenteset. Utana megtudtuk, hogy nem idegen eletformakat dugdosnak meg nincs semmi bizonyitekuk a foldon kivuli eletrol, csak van ilyen arzenos hablaty.

Szoval a NASA az USA kormany szolgalataban probalta elterelni a figyelmet a wikileaks-rol, ennyi. H a wikileaks sulyosabb dolgokat osztott volna meg a NASA sullyosabban probalt volna vakitani.

Amugy hiszek a Foldon kivuli eletben, meg a masfajta letformakban es nem ertem az olyan tudosokat, akik egy-ket gaz jelenlete miatt kizarnak barminemu eletet egy bolygon. Ami nekunk mergezo, az lehet mas eletformaknak ad eletet. Tehat szerinetem oriasi baromsag azt mondani, hogy nem lehet elet egy (szamunkra) merges gazokkal telitett legkoru bolygon. Itt a Foldon a legkor szintelen es szagtalan (nekunk) es persze nem mergezo. De miert pont szintelen es szagtalan? Nem lehet hogy megszoktuk? Egyebkent a viz is szintelen es szagtalan, ami lehet mas letformaknak durvabb lenne, mint a sosav.

Tehat hiszek masfajta letformakban, de abban nem, hogy idegenek jarnak ide urhajokkal. Ebben az Arzen-fele eletben is hajlando lennek hinni, ha nem ugy ereznem, hogy figyelemelterelesnek szantak, az akkor meg elore nem tudhato sulyossagu wikileaks szivargasok ellen.

N.Zoli 2011.02.22. 03:00:10

Ja es elnezest, ha tul tudatlan lennek, de gozom nincs, hogy hogy lesz a szintelen legkorbol kek szinu, ha felnezunk az egre, vagy miert tunik a Fold legkore keknek az urbol. Ugyanez a helyzet a vizekkel is. Egy poharnyi, vagy egy furdokadnyi, vagy egy medencenyi viz is szintelen, de a tengerek es oceanok, valahogy keknek vannak meghatarozva es annak tunnek nagyobb tavolsagbol.
Szoval bocs, elkalandoztam. A lenyeg, hogy hiszek is ebben az arzenos letformaban, meg nem is.

Goompah 2011.02.22. 05:07:30

@N.Zoli: Csak a miénkhez hasonló életet zárják ki. Más kérdés, vajon más körülmények között más elemek képesek-e annyiféle vegyületet alkotni, mint nálunk a szén, a nitrogén és az oxigén.

A rövidebb hullámhosszú kék fény erősebben szóródik a levegőt alkotó molekulákon. Ha a fény nem szóródna a levegőben, akkor az égbolt sötét lenne és nappal is látnánk a csillagokat. Cserében a Napot kissé sárgábbnak látjuk idelent, mint látnánk pl. 10km magasból. A víznél is hasonló a mechanizmus.
süti beállítások módosítása