Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Antianyag-övet találtak a Föld körül

2011.08.08. 13:30 :: Zanphagras

Korábban létezett egy elmélet, miszerint a Föld mágneses mezeje a Van Allen Övek plazmarészecskéihez hasonlóan antianyagot is képes foglyul ejteni. Ezt az elméletet sikerült most igazolni egy speciális antianyag-kutató műholddal, a Pamelával.

Az antianyag, pontosabban antiproton a külső és belső Van Allen-övek "normális" anyagból álló szférái között található. A mennyiségét tekintve a felfedezői elmondták, hogy amennyiben létrehozunk ilyen technológiát és képesek leszünk befogni az antiprotonokat, bőven elegendő lehet belőle ahhoz, hogy űrjárműveket hajtsunk meg vele.

A felfedező műholdat, a Pamelát 2006-ban lőtték fel, hogy a Napból és más csillagok felől érkező magas-energiaszintű hullámokat (az ún. kozmikus sugárzást) vizsgálja. A kozmikus sugárzás részecskéi a Föld atmoszférájának molekulái közé csapódnak, és ezzel hatalmas részecske-esőt produkálnak. Ezeknek a részecskéknek egy része esik csapdába a Van Allen-övekben. A Pamela célja, hogy az érkező "normális" anyagból kiszúrja és vizsgálja a kozmikus sugárzás antianyag elemeit.

A felfedezés úgy történt, hogy a Pamela több ezerszer annyi antiprotont észlelt egy bizonyos helyen átrepülve, mint ami a kozmoszból jön vagy keletkezik akárhol máshol. Ez a terület az ún. Dél-Atlanti Anomália - az a hely, ahol a Földhöz a legközelebb elér a belső Van Allen-öv. Ez kb. 560 km-t jelent.

Ezt vizsgálva sikerült kimutatni az antianyag-öveket, melyek egész addig léteznek, ameddig a légkör "normális" atomjaival ütközve nem semmisülnek meg, fényt és energiát kibocsátva kioltva a "rendes" protont is. Azonban az atmoszférától távolodva ez a megsemmisülési ráta egyre alacsonyabb, így a kutatás vezetői szerint ezek az antianyag-övek hihetetlenül dús "forrásai" az antiprotonoknak, rengeteg üzemanyagot szolgáltatva a jövőbeli antianyag-meghajtású űrjárművek hajtóműveihez.

Rengeteg science fiction műben lehet találkozni az antianyag-meghajtással (hogy csak egy példát említsünk, a Mass Effect-világban), és ahogy egy előző cikkben írtuk, a művészet gyakran hat a tudományra... szóval lehet, hogy nem csak az eljövendő korok űrhajóinak designját, hanem a meghajtását is megtaláltuk!

forrás:

bbc

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr183133694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Divi 2011.08.15. 23:40:03

Scotty, I need Warp power, now!
süti beállítások módosítása