Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Harvard+MIT= Ingyenes távoktatás, avagy az oktatás jövője

2012.05.15. 05:30 :: mrs lucutus

Harvard és a Massachusetts Institute of Technology (MIT)  egy átlagos magyar diáknak elérhetetlen távolságban fekszik, de ez már múlt, mert a jövő távoktatása 2012 őszétől már lehetővé teszi, és mindezt ingyen. Ahhoz, hogy ezeken az egyetemeken tanító briliáns elméktől hallgassunk órát, nem kell más, csak egy egér és egy modem.

 

A Harvard és az MIT elnökei szerdán (2012.05.02) bejelentették, hogy létre hoznak egy közös oktatási platformot az edX-et közel 60 millió dollárból. Az edX-en keresztül a két intézmény együtt dolgozik a campus központú oktatás javításán és azon, hogy kiépítsék az online tanulók globális közösségét. A leendő diákok az órákat a platform által ingyen hallgathatják.

Az MIT Számítástudományi és Mesterségesintelligencia-kutató Laboratórium Karának vezetője Anant Agarwal lesz az elnöke az edX-nek és a Harvard Tudományegyetem igazgatója, Dean Michael D. Smith vezeti a tanfolyamok kidolgozását. Az online kurzusok ajánlásán kívül az edX-et az intézmények kutatásra is használják, hogyan tanulnak a diákok, a technológia mennyire segíti a tanítást a campuson és online egyaránt.

(A program bejelentői: MIT vezetője L. Rafael Reif (balról), MIT elnöke, Susan Hockfield, a Harvard elnöke Drew Faust, MIT-ről Anant Agarwal, és a Harvard vezetője Alan Garber.)

Maga az edX az MITx-en alapul, ami egy technikai platform, ahol az MIT kurzusainak online verziói találhatóak. Ez a verzió videó órákat, diákok által rangsorolt kérdések és válaszok, web alapú kollaboratív laborok is tartalmaz. Bár ezt soha nem fogja helyettesíteni a hagyományos modellt az alap képzésben, de fejleszti és egyben ki is egészíti a tanulási és tanítási tapasztalatokat mind a két egyetemen. Másfelől a Harvard és az MIT az edX-et nyílt forrású szoftverként hozta létre, így más egyetemek is csatlakozhatnak az programhoz, hogy egyesítsék a saját oktatási tartalmukkal.

Az edX cambridge-i székhelyű non-profit vállalkozás, az MIT és Harward által egyenlően birtokolt és finanszírozott. Az első tanfolyamokat a nyáron jelentik be és az ősszel kezdődnek. Az e-tanulás hatékonyságáról Kovács Ima: Az elektronikus tanulásról című könyvében is olvashatunk, hogy  kedvet kapjunk az edX-hez.

Elérkezett annak a fajta oktatásnak az ideje, ami nem helyhez, nemhez vagy pénzhez kötött, hanem tudásvágyhoz, ahogyan azt a Hiper Galaktika 2008-as Az oktatás jövője című számában körülírták. Hajrá!

Forrás:

edX online

2 komment

Címkék: tech tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr204506157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.05.15. 10:53:28

az a hipergalaktika volt a legkuszább. nem olvastam végig.

solymosgyu 2012.05.15. 10:58:24

A legkuszább az a hiper 3-volt.
süti beállítások módosítása