Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Elhunyt Daniel Keyes

2014.06.18. 16:35 :: chanij

 
A Virágot Algernonnak szerzője 86 éves korában távozott el, otthonában. 
Halálát tüdőgyulladás következtében fellépő komplikációk okozták.


kifurkforgo.jpg



Leghíresebb regénye, a Virágot Algernonnak ötlete 1945-ben fogalmazódott meg benne, amikor épp az egyetemre tartott. Hogy az ötletből novella legyen, arra további 15 évet kellett várni. De megérte: 1960-ban megnyerte a Hugo-díjat. 6 év múlva készült el belőle a regény, 2 év múlva pedig filmes adaptáció.
 
 
 
 
 
A harminckét éves Charlie Gordon, aki a szellemileg visszamaradt felnőttek iskolájába jár, önként veti alá magát egy veszélyes orvosi kísérletnek. Csak homályosan érti, hogy mi is fog vele történni, de egyvalamiben biztos: okos akar lenni. Úgy véli, ez lesz a kulcs ahhoz, hogy az emberek értékeljék és szeressék. De a kísérlet egész más eredménnyel jár, mint amire számított. Charlie előmeneteli jelentéseiből megismerhetjük a szinte analfabéta, melegszívű ember útját az emberektől elidegenítő zsenialitás elefántcsonttornyáig, majd azon túl is.
 
 

Azóta több mint 5 millió példány fogyott a könyvből, és iskolai tananyaggá vált, Keyesnek pedig a többi műve is világszerte ismert - és elismert lett.
 
 
 
 
Raven Slade gyakran megfordul apja elmegyógyintézetében - a borderline személyiségzavarral küzdő lány épp lábadozik legutóbbi öngyilkossági kísérlete után, és keresi a visszautat a valóságba. Raven folyamatosan küzd érzelmeinek törékenységével és a világ mozaikokra hulló követhetetlenségével, a véletlennek köszönhetően azonban egy olyan titok terhét is cipelnie kell, amely rossz fülekbe jutva katasztrofálisabb következményekkel járna, mint az ikertornyok elleni támadás.
 
 
 
 
 
 
 
Sally Porter elvált, pincérnőként dolgozik, és magányosan él a nagyvárosban. De egyúttal, bár nincs tudatában, további négy, igen különböző személyiség is: Nola, a finom és intellektuális művészlélek, aki műtermet bérel Greenwich Village-ben; Derry, aki mindig vidám és derűs, és mindenkivel szemben megértő; Bella, a telhetetlen csábító, aki imád énekelni és táncolni; végül pedig a gyűlölettel teli Jinx, aki maga a megtestesült agresszió. 
Amikor a dolgok kezdenek összecsapni a feje fölött, Sally fejfájást érez, majd elveszti az öntudatát, és egy másik személy veszi át a helyét...
 
Forrás: booker.hu

1 komment

Címkék: sci-fi irodalom hír gyász

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr246356215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2014.06.20. 11:56:15

ettől még semmit sem olvastam.
süti beállítások módosítása