Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

HAPPY STAR WARS DAY!!!!!!!!!!!!

2016.05.04. 10:10 :: SFblog

maxresdefault.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: star wars

Vadásszunk gravitációs hullámokra!

2016.03.22. 19:00 :: SFblog

Nem vagy tudós, de lázba hoznak a tudományos felfedezések és szeretnél te is részt venni egy nagyszabású projektben? Arról álmodozol, hogy hétköznapi emberként te is részese lehetsz a jövőt meghatározó nagy felfedezéseknek? Ha ez így van, eljött a te időd! Most te is segíthetsz napjaink egyik legjelentősebb természettudományos kutatásában, méghozzá úgy, hogy gyakorlatilag nem is kell csinálnod semmit.

kep741662nagy.jpgAkif Pirincci: Francis

11009545_7d844db2cb85ff315efa3f68c9fbc675_wm.jpgMost te is a LIGO "munkatársa" lehetsz

A Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory februárban tette azt a szenzációs bejelentést, hogy sikerült detektálniuk a gravitációs hullámokat, vagyis a téridő  - Einstein által "megjósolt" - hullámszerű megnyúlásait és összehúzódásait. A Kaliforniai és a Massachusettsi Műszaki Egyetem páratlan nemzetközi együttműködéssel megvalósult projektjében több mint ezer tudós, köztük egy magyar csapat is részt vett.

kep742543nagy.jpgA.Sztrugackij-B.Sztrugacki: Fogadó a halott alpinistához

A lézer interferométerrel mért jelek különböző erősségűek. A februári bejelentés az összeolvadó feketelyuk-párosról a legerősebbekről szólt, a kisebb hullámok detektálásához azonban még nagyobb számításigényű keresőprogramok alkalmazása szükséges.

bh01.pngÖsszeolvadó fekete lyukak

Ebben nyújthat segítséget az Einstein@Home képernyővédő, amelynek használatával az otthoni számítógépek nyugalmi állapotban bekapcsolódnak azokba a számításokba, amelyekkel a gravitációs hullámokat mérik be a világegyetemben. Nem kell tehát mást tenned, mit letöltened a képernyővédőt, amely így részt vesz a LIGO tavaly szeptember és január között gyűjtött hatalmas adatmennyiségének feldolgozásában. Az eredményeket a program automatikusan küldi a központi szerverre.

einstein-at-home-screenshot_jpg_838x0_q80.jpgÍgy fog kinézni az Einstein@Home képernyővédő, miközben a géped gravitációs hullámokat keres

kep744112nagy.jpgChristian Charriére: Iscambe erdeje

 

 

 

1 komment

Címkék: tech kutatás tudomány gravitációs hullám

Szuperhősök a kifutón

2016.03.21. 17:27 :: SFblog

Örök vita tárgya, hogy a ruha teszi-e az embert vagy éppen fordítva, de az biztos, hogy a szuperhősök imidzsének egyik legfontosabb része a jellegzetes, mással össze nem keverhető öltözék. Mi is lenne velünk, ha Batman egyszer piros-kék, pókhálómintás szerelésben jelenne meg, ha Amerika Kapitány fekete dresszre cserélné nemzeti színeit, vagy ha Macskanő és Wonderwoman véletlenül összekeverné a gardóbját?

style-file-superhero-fashion9.jpg

A rajongók persze szívesen belebújnak időnként kedvenc képregényfigurájuk bőrébe, sőt ma már a  "civilek" számára is a fiatalos, divatos ruhatár alapkelléke néhány szuperhős emblémával díszített ruhadarab vagy kiegészítő. A Marvel, a DC vagy éppen a Star Wars hősei a legnevesebb divattervezők szívének is kedvesek, ahogy az következő összeállításunkból kiderül.

k3_2.jpgEmmi Itaranta: A teamesternő könyve

1. Superman, Black Adam, Batman és Wonderwoman Jeremy Scott 2011-es őszi kifutóján

jeremyscott1.jpg

jeremyscott2.jpg

kollazs5.jpg

 2. A Romance Was Born Marvel-ihletésű 2012-es show-ja az ausztrál divathéten

kollazs1.jpg

 3. Visszafogottab stílus  Phillip Lim 2013-as kollekciójában

kollazs3.jpg

 k1_2.jpgIsaac Asimov: Azazel

4. A Moschinónál már 2007-ben tudták, mitől döglik a légy

msuperman.jpg

5. Úgy tűnik, Manuel Bolano inkább Batman-párti ( 2016-2017 ősz-tél)

manuelbolano.jpg

6. Macskanő a The Blonds 2014-es őszi-téli bemutatóján

blonds.jpg

k2_2.jpgJack McDevitt: Űrhajótöröttek

7. Egy gyönyörű, Iron Man-ihletésű estélyi Marchesa 2013-as tavaszi kollekciójából

marchesa.jpg

8. Egy szuperhős fehérneműben is szuperhős - Victoria's Secret 2011

kollazs2.jpg

9. Légiesen könnyed Star Wars-estélyi ruhák a Mulleavy-testvérek 2013-2014 őszi-téli kifutóján

kollazs4.jpg

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: star wars divat marvel szuperhős dc

Apokalipszis most - változatok világvégére

2016.03.17. 21:59 :: SFblog

Az elmúlt két évtizedben jó néhány előre beharangozott világvégét átvészelt már az emberiség, ám a filmvilág továbbra is kifogyhatatlan az ötletekből, ha apokalipszisről van szó. A Föld végső katasztrófájának lehetősége mindig is foglalkoztatta az embereket, és valljuk be őszintén, a mozivásznon látott borzalmak egy része nagyon is valós fenyegetés lehet, bár ez popcornmajszolás közben sajnos keveseknek tűnik fel.

kep1.jpg

Most következő összeállításunkban az elmúlt évek legnépszerűbb apokaliptikus filmjeit alapul véve összegyűjtöttük azokat az elképzelhető, illetve nem túl valószínű katasztrófákat, amelyek az emberi nem kipusztulásához vezethetnek.

k3_1.jpgMary Shelley: Az utolsó ember

1. A Földbe becsapódó üstökös/aszteroida/meteorit

Az igazi nagy bumm, ami az emberiséget könnyen a dinoszauruszok sorsára juttathatja. Számos katasztrófafilm és sci-fi rendezőjét megihlette a téma, gondoljunk csak a Deep Impact-re vagy az Armageddonra. Bár utóbbiban az ezúttal nem véres atlétát, hanem szkafandert viselő Bruce Willis (ki más?) az utolsó utáni pillanatban sikeresen felrobbantja a bolygónkat már csaknem elérő aszteroidát, a valóságban elég esélytelen lenne egy ilyen akció. Akkor már inkább a Deep Impact-es verzió tűnik valószerűbbnek, amelyben gondosan kiválogatják a túlélésre szánt embereket és állatfajokat. És persze nem lenne amerikai film, ha a megatsunami után életben maradt igaz hazafiaknak nem az lenne az első dolguk, hogy újjáépítsék a Capitoliumot - természetesen a Washingtonban, és nem a Rómában találhatót.

2. Ufóinfázió

Egy másik csont, amiről azt hinnénk, már mindent lerágtak a filmesek, de mégsem. Úgy látszik, a közönség sose unja meg az emberiség kontra gonosz űrlények harcát. És valahogyan még ebben a témában is mindig van mit überelni. Az 1996-os Függetlenség Napjában az idegenek még megelégedtek volna azzal, hogy tönkreteszik a bolygót és felélik az erőforrásait, a 2005-ös Világok harcában viszont már emberi vérrel és szövetekkel trágyázzák a talajt. Bele se merünk gondolni, mi jöhet ezek után...

3. Elmajmosodás

Sokak szerint a "fejlett, nyugati" társadalom egyre szélesebb rétegei ma is inkább az emberszabásúhoz, mint az emberihez közelítenek. A majmok bolygója című klasszikus már 1968-ban felvetette ezt a kérdést, bár akkor még nem a szelfibotok, hashtagek és instant tinisztárocskák vonatkozásában. A filmben az emberiség végzetét a nukleáris fegyverekhez való ragaszkodás és egy borzalmas atomháború okozta, amely 3978-ra azt eredményezte, hogy az intelligens majmok a vadállati sorba süllyedt emberek fölé kerekedtek. Valahogy ez nem is tűnik olyan elképzelhetetlennek...

4. A globális felmelegedés következményei

Napjainkban az összes világvége-verzió közül a (sajnos) leginkább elképzelhető. Legyen szó akár olyan, inkább meseszerű történetről, mint a Waterworld, vagy nagyon is reális,  fenyegető globális katasztrófát bemutató filmről, mint a 2012 vagy a Holnapután, ez egy olyan téma, amin mindenkinek érdemes lenne elgondolkodnia. Bár az nem tűnik túlságosan valószínűnek, hogy a sarki jégtakaró elolvadása után a túlélőknek kopoltyús hajóskapitányok vezényletével, tutajokon hánykolódva kell tengetniük életüket, a globális felmelegedés következményeivel rövidesen szembe kell néznie az emberiségnek.

k2_1.jpgW.M.Miller: Hozsánna néked Leibowitz!

5. A gépek lázadása

A Terminátor-filmek óta tudjuk, miért nem szabad gépek irányítására bízni a nukleáris fegyvereket. Nos, a kis ravaszak így pillanatok alatt rájönnek arra, hogy az emberiség csupán egy zavaró tényező az ő boldog, mechanikus világukban, és módszeresen nekilátnak a kiírtásának. Hogy csudafejlett technológiájuk birtokában ezt miért túlnyomórészt kézi lőfegyverekkel végzik, ez már más kérdés...

6. Elememberek

A Mátrix-filmekben a gépek klasszisokkal intelligensebbek, és haladó gondolkodóként az értelmetlen mészárlás helyett az újrahasznosításban, a megújuló energiaforrásokban hisznek. Az emberiség azt gondolta, kicselezheti a világuralomra törő  - nem mellegsleg napenergiával működő - masinákat azzal, ha sötétbe borítja a Földet, de a mesterséges intelligencia sem rest, máris kitalálja, hogyan használhatja az embereket: elemként! Számítógépekhez csatlakoztatva, folyamatosan mainpulált aggyal bábéletet élni pedig még akkor sem valami szívderítő jövőkép, ha közben videojátékokkal gondoskodnak a szórakoztatásunkról.

7. Elsivatagosodás

Amilyen elképesztő ütemben éljük fel energiatartalékainkat és pusztítjuk a természetet, egy kietlen, elsivatagosodott, terméketlen Föld képe nem is olyan távoli rémlátomás. Ha az emberiség így folytatja, néhány évtized múlva senki sem csodálkozhat azon, ha a Mad Max-filmek vagy az Éli könyve világában találja magát.

k1_1.jpgJustin Cronin: A tizenkettek

8. Világméretű vírus

Egy igazi klasszikus a világvége-forgatókönyvek között. A vírusok esetében nem a bolygó, "csupán" az emberek pusztulásáról van szó, ami a mizantrópoknak akár be is jöhet, hiszen a természet végre visszahódítja a Földet. Egy valamirevaló apokalipszishez persze olyan járvány dukál, ami lehetőleg azonnal végez az áldozataival és hihetetlen gyorsasággal terjed, mint pl. a 12 majomban.

9. Terméketlenség

A vegyszerek és hormonkészítmények korlátlan használatának köszönhetően ez is egy olyan lehetőség, ami nem csak a filmrendezők agyában fogant meg. Az ember gyermekében a társadalom a totális káosz felé sodródik, közel két évtizede nem születnek már gyerekek sehol a világban. A film jó érzékkel nem firtatja a globális meddőség miértjét, azt viszont megrázóan érzékelteti, milyen dicstelen, szomorú vég lenne az emberiség számára ez a lassú kihalás.

10. Zombiapokalipszis

Természetesen a horror-rajongók kedvenc világvége-verziója sem maradhat ki a listáról. Legyen szó sírjukból előmászó, feltámadt holtakról, rejtélyes zombivírussal fertőzött egyedekről vagy akár orvosi kísérletezés félresikerült, vérszomjas végtermékeiről, az élőhalottak a gonosz űrlényekhez hasonlóan világuralomra törnek - még ha agy híján nem is tudatosan. Felejtsük el a csigalassúsággal vánszorgó, hörgő szörnyeket - a 28 héttel később óta tudjuk, a zombik sprintelnek is, ha arról van szó, tehát nincs előlük menekvés. Más kérdés, mi történik akkor, ha az élőholtak már mindenkit megettek/átváltoztattak...vajon vegetáriánus étrendre váltanak vagy szép csendben ők is kipusztulnak?

Szólj hozzá!

Címkék: film katasztrófa sci-fi apokalipszis fantasy világvége mad max

Ennél viccesebbet ma nem találsz a neten - akciófigurák akcióban

2016.03.16. 16:07 :: SFblog

Ki ne ábrándozott volna gyerekként arról, hogy a szobában vagy kertben otthagyott játékai egyszercsak életre kelnek és fantasztikus kalandok részesei lesznek? Daniel Cerejo iPhone-fotós, az Instagram egyik legújabb csillaga valószínűleg sokat nézte a Toy Story-t kiskorában, és a mai napig nem akar felhagyni az álmodozással.

yodabuzz.jpeg"Te Yoda, és azt ismered, hogy...? - Buzz, nefárasszámán..."

Bár a portugál fotós-szerkesztő már a 25. évében jár, esze ágában sincs a felnőttek unalmas hétköznapjait élni. Mániákus képregény-és akciófigura-gyűjtő, kedvenc játékait pedig humoros, egyedi Instagram képein is szerepelteti. Következzen egy kacagtató összeállítás a manikűröző Yodáról, a szorult helyzetbe került Amerika Kapitányról, a sütiző Batmanről, az édeszájú Vader nagyúrról, valamint Supermanről és az obligát alsógatyáról.

vader2.png"Hiába erőlködsz, barátom,az Erő velem van"

captain.jpeg"Kizárt, hogy a Vasembernek ekkora bicepsze legyen..."

yoda1.jpeg"A személyi higiénia nagyon fontos, ezt jól jegyezd meg, ifjú padawan!"

k3.jpgRay Bradbury: Gyógyír búskomorságra

vader4.png"Ha jó kisfiú leszel, te is kaphatsz cseresznyés nyalókát."

superman.pngNéha a szuperhősöknek is kell egy kis lazítás

yoda2.png"Hogy érted azt, hogy csalok?!"

k2.jpgNeil Gaiman-Terry Pratchett: Good Omens

captain2.png"Hűűű...asszem kicsit sok volt a narancslé..."

vader.jpegAz ünnepi gyertyaláng melege a legfagyosabb szíveket is felolvasztja

batman.jpeg"Remélem, gluténmentes és bio!"

k1.jpgA.E.Nourse-W.S.Burroughs: Pengefutár - Az igazi Blade Runner

superman2.jpgTegye fel a kezét, akinek sosem voltak furcsa gondolatai Superman kívülhordott alsógatyájával kapcsolatban

yoda3.jpg"Akkor mi legyen, drágám: Marilyn vagy gótikus mandula?"

 vader3.png"Állj a Sötét Oldalra! Van cukorkánk..."

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó star wars képregény vicces marvel dc

Szenzációs fotók! Szuperhősök, ahogyan még sosem láttad őket

2016.03.14. 16:51 :: SFblog

Középkori lovagba oltott Batman és Darth Vader, steampunk Deadpool, zombi Vasember, kiborg Supergirl...íme, néhány fantasztikus fotó, melyeken kedvenc szupehőseid megmutatják eddig ismeretlen oldalukat! A zseniális felvételekért köszönet a princearmory.com-nak és a superherocreatios.com-nak.

darth_vader_back.jpg

 

1. Vasember, egyenesen Asgardból

iron_man.jpg

2.Mrs. Fagy

ffreeze.jpg

3. Darth Vader, a Fekete Lovag

darth_vader.jpg

konyv2.jpgG. Lucas-D.F.Glut-J.Khan: Star Wars -trilógia díszdobozban

4. Steampunk Hellboy

hellboy.jpg

5. Joker, a legfélelmetesebb középkori udvari bolond

joker.jpg

konyv1.jpgStephen King: The Gunslinger - The  Dark Tower I.

6.Steampunk Lady Deadpool

deadpool.jpg

7. Egy újabb fekete lovag a középkorból: Darth Revan

revan.jpg

8. Xenába oltott Wonderwoman

wonder_woman.jpg

konyv3.jpgAllen Newman: Vasemberek - Lovagok és királyok trilógia

9. És az igazi sötét lovag: Batman, talpig középkori páncélzatban

batman.jpg

10. A lovag párja pedig nem más, mint a steampunk Macskanő

catwoman_1.jpg

11.A zombik elől még Vasember sem menekülhet

zombie_iron_man.jpg

12. Egy Terminátort idéző kiborg-Supergirl

supergirl.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: star wars fantasy batman marvel steampunk iron man cosplay deadpool

Izgalmas titkok és kérdések az új Amerika Kapitány-előzetesben

2016.03.11. 20:05 :: SFblog

Május 5-én, az amerikai premier előtt egy nappal mutatják be hazánkban az Amerika Kapitány: Polgárháború címet viselő legújabb Marvel eposzt. A Russo testvérek akciódús filmjének második trailere csütörtök este óta látható, és a rajongók nagy örömére végre felbukkan benne Pókember is.

Az előzőnél jóval drámaibbra sikeredett, mozgalmas előzetes nemcsak új, eddig még nem látott jeleneteket mutat be az egymásnak feszülő szuperhősök küzdelméből, hanem néhány igazán izgalmas részletet is felvillant, amelyek a Marvel-fanok számára igazi csemegét jelentenek. A whatculture.com segítségével ezekből válogattunk.

bk011570nagy.jpgVernor Vinge: A szivárvány tövében

1. HYDRA ügynökök...vagy mégsem?

1uxo6jkr.jpg

Szürke felhők, szürke tenger, hófedte, szürke hegyek - a trailer ezzel a közelítő képpel indít, és a következő pillanatban már nyílik is a titkos katonai létesítménynek tűnő épület ajtaja. Joggal gondolhatnánk, hogy a rejtett HYDRA bázison járunk...vagy mégsem? Egy pillantás az őrök zubbonyára, és máris kételkedni kezdünk, hiszen nem valószínű, hogy a Hydra-ügynökök egyenruháján cirill betűs feliratot és az orosz zászló színeit találnánk... De akkor mégis kik ők és mi ez a titokzatos helyiség? A katonák (rendőrök?) öltözéke elég régimódinak tűnik ahhoz, hogy a kezdő képsorok akár valakinek a visszaemlékezései is lehetnének, és ez bizony még több kérdést vet fel.

2. A 42-es börtön

captain-america-civil-war-prison-42.jpg

Lenyűgöző látvány, ahogy a sötét tengerből kiemelkedik az egyszerre impozáns és rémisztő épület, mint egy valódi Alcatraz szuperhősök számára.

beavatas_nagy.jpgSzélesi Sándor: A beavatás szertartása

3. De ki van az üveg mögött?

captain-america-civil-war-yellow-chamber-man.jpg

Ez a kísérteties, zavaróan rejtélyes helyiség már a korábbi képsorokban is megjelent, itt azonban kristálytisztán látszik, hogy a párásnak tűnő üveg mögött, a sárga fényben van valaki. De mégis ki lehet az? Bár Bucky "újratöltő" kamrája hasonlóan néz ki, mégsem lehet az, hiszen a trailer elején látható, hogy henger alakú. Azonkívül ebben a jelenetben Bucky is megjelenik a háttérben állva, tehát biztos, hogy nem ő a titokzatos ismeretlen.

 4. A golyóálló Fekete Párduc

captain-america-civil-war-black-panther-bullet-proof.jpg

Miközben a Fekete Párduc A tél katonájával harcol, valaki odafentről tüzet nyit rá egy helikopterről. Vajon ki lehet az? Mindenesetre (még) nem kell aggódni a fekete hős testi épségéért, hiszen új ruhája szemlátomást golyóálló.

5. Civakodó szerelmesek?

prixynsf.gif

Vajon itt mi történik éppen a Skarlát Boszorkány és Vision között? Egy kis szerelmi perpatvar csupán, vagy a varázserejű hölgy uralma alá vonja a képességeitől megfosztott szuperhőst? Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az összetűzésben Vision a Vasember, míg a Boszorkány a Kapitány oldalán áll...

bk026585nagy.jpgWilliam Gibson: A holnap tegnapja

6. Team Kapitány kontra Team Vasember

captain-america-civil-war-heroes-collide.jpg

Egy zseniális jelenet a filmből: a Kapitány és a Vasember csapatai egymásnak rontanak. A Marvel és a Russo testvérek kiválóan ragadták meg a korábban istenített szuperhősök esendőségét. Ők sem hibátlanok, szenvedélyeik, emberi gyarlóságuk ugyanúgy a mélybe ránthatja őket is, mint bárki mást. Barátokból ellenségekké válhatnak egy pillanat alatt, ennek a következményei pedig végzetesek lehetnek...

7. Azok a szemek...

tazgac4i_1.gif

Az igazi nagy durranást, Pókember színre lépését a trailer utolsó másodperceire tartogatták, nyilván azért, hogy annál nagyobbat szóljon. A hálószövő megjelenése igazán hatásosra sikeredett, ahogy a Vasember végszavára a semmiből előbukkanva lefegyverzi a Kapitányt, megszerezve ikonikus pajzsát. Az eddigieknél "klasszikusabb", az eredeti képregényvilágot megidéző pók-kosztüm vegyes fogadtatásra talált a rajongók körében. A szemek mechanikus mozgása azonban tagadhatatlanul zseniális húzás.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: film képregény trailer marvel

Tényleg termeszthetünk krumplit a Marson?

2016.03.09. 16:57 :: SFblog

Az megvan, amikor Matt Damon "űrhajótöröttként" krumplit termeszt a Marson? Nos, a dolgok jelenlegi állása szerint ez egy teljesen reális lehetőség. A legújabb kísérletek azt bizonyítják, hogy az emberiség ismét egy lépéssel közelebb került a Mars-kolónia megvalósításának álmához.

mars2.jpgVajon a Marson milyenek a krumplibogarak?

Egy holland kutatócsoport azzal kísérletezik, hogy lehet-e az űrben növényeket termeszteni, és eddigi kutatásaikat siker koronázza. A holland Wageningen egyetem kutatói azzal a nagyszerű eredménnyel dicsekedhetnek máris, hogy tíz féle növényt sikerült termeszteniük a vörös bolygójéhoz hasonló talajban.

marsbook1.jpgAndy Weir: A marsi - Mentőexpedíció

A marsi körülmények között a paradicsom, a rozs, a póréhagyma, a borsó, a rukkola, a quinoa, a spenót, a snidling, a zsázsa és a retek nem sokkal produkált gyengébb termést, mintha hagyományos földbe ültették volna. Hold-talajban azonban fele ilyen jó eredményeket sem értek el, különösen szegény spenót sínylette meg a lunáris viszonyokat.

mars1.jpgNem, nem gyomok nőnek a mosógép forgódobjából - ez egy lehetséges marsi "kertészet" látványterve

És hogy hogyan sikerült a Marséhoz, illetve a Holdéhoz hasonló talajt előállítani? Előbbihez hawaii vulkáni földet használtak, utóbbihoz arizonai sivatagi homokot. Ezeket egy tálcán frissen vágott fűvel keverték, a kontrolltálcán pedig hagyományos földi komposzt volt.

clarkemars.jpgArthur C. Clarke: A Mars titka

De mielőtt bárki ásót és kapát ragadna, hogy marsi kertészkedésbe fogjon, nem árt néhány dolgot tisztázni. Az első és legfontosabb, hogy bár ez a Wageningen egyetem második ilyen témájú kísérlete, az eredményeket még nem publikálták, tehát nem hivatalosak

mars3.jpgŰrzöldségek

Wieger Wamelik, a kutatócsoport vezetője azt is elmondta, a teszt során az egyéb marsi kondíciókat (sugárzás, durva hőmérsékletingadozások) nem szimulálták, feltételezéseik szerint ugyanis a vörös bolygó első telepesei föld alatti szobákban fognak "kertészkedni". Az sem mellékes kérdés, vajon a Marson termesztett zöldség-és gabonafélék ehetőek lesznek-e, vagy felszívják a talajból az olyan mérgező nehézfémeket, mint az arzén vagy a higany.

marsbook2.jpgAdam Wisniewski-Snerg: A lator evangéliuma

A kutatási eredmények mindenesetre izgalmasak és előremutatóak. Tavaly a Nemzetközi Űrállomáson a lelkes asztronautáknak sikerült ehető salátát termeszteni, és most egy lépéssel ismét közelebb került az emberiség ahhoz, hogy a Földön kívül is képes legyen megtermelni az élelmét.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás tudomány űrhajós mars űrállomás űrhajó

Nőnapra: a legvagányabb csajok a sci-fi és fantasy világából

2016.03.08. 23:18 :: SFblog

Erősek, vagányak, semmi sem állhat az útjukba és még a legvadabb akciójelenet kellős közepén is észbontóan jól néznek ki. Éppolyan hatásosan csavarják el a férfiak fejét, mint amilyen hatásos a jobbhorguk. Vág az eszük, a legbonyolultabb high-tech kütyük használata sem okoz nekik több gondot, mint egy orrpúderezés. Lehengerlőek és legyőzhetetlenek, egyszóval igazi NŐK.

nn15.jpg

A nemzetközi nőnap alkalmából a sci-fi és fantasy filmek legbelevalóbb hölgyszereplőit szedtük csokorba. Ti milyen nevekkel egészítenétek ki a listát?

Ellen Ripley (Alien)

nn6.jpg

Sigourney Weaver felejthetetlen sci-fi hősnőt formált meg az Alien-filmekben. Ellen Ripley bátorsága vetekszik a legelszántabb háborús hősökével, karaktere mégis emberi, szerethető. Bevállalós, sokoldalú és - természetesen - az ő keblében is érző szív dobog a marcona felszín alatt. Ripley az Entertainment Weekly szerint az első olyan női mozikarakter, akit nem a körülötte lévő férfiak vagy a velük való kapcsolata határoz meg. A színésznő máig egyik leghíresebb alakításával a sztereotíp férfi szerepekkel való dacolás előfutára lett.

Dana Scully (X-akták)

nn5.jpg

Gillian Anderson Scully ügynöke  (a keresztneve nem sokszor hangzott el a sorozatban) más jellegű hősnő, mint a katonás Ripley. Lélegzetelállítóan okos, szkeptikus és cinikus nő, akinek nincs szüksége mások segítségére ahhoz, hogy boldoguljon. Mulderrel együtt nyerő párost alkotnak, kapcsolatukban az egyenlőség dominál. Scully karaktere szintén régi sztereoptípiákat döntöget. Esetében szó sincs bajba jutott hölgyről, sőt inkább ő az, aki többször megmenti az elkalandozásra hajlamos Muldert.

Leia hercegnő (Csillagok háborúja)

nn2.jpg

Bár puritán fehér klepetyusával és briósra emlékeztető hajtekercseivel a divatikon-címre nem pályázhat, Leia Organa mégis párját ritkítja a hercegnők között. Felejtsük el a tiarákat és a bálokat: ez a királylány mesterlövészeket megszégyenítően lövöldöz, igazi hadvezérként csatázik és nincs az a slamasztika, amiből ne tudna kimászni.

Natasha 'Fekete Özvegy' Romanoff (Bosszúállók)

nn7.jpg

Egy igazi femme fatale - az egykori szovjet kém és orgyilkos, Natasha Romanoff gyönyörű, ám halálosan veszedelmes. A jó útra tért rosszkislány páratlan harcművész, fantasztikusan bánik a fegyverekkel és ha ez még nem lenne elég, elismert balerina is. Nem csoda, hogy a  csodaszép Scarlett Johanssonnak rengeteg edzésébe került ez a szerep.

nnbook2.jpgNeal Stephenson - Snow Crash

Kara 'Starbuck' Thrace (Csillagközi romboló)

nnkicsi.jpg

Bár a sorozat tele van jól megírt, komplex női karakterekkel, közülük is kiemelkedik Katee Sackhoff  Karája. Nagyszájú, kötekedő, füstöl mint a gyárkémény, bárkit az asztal alá iszik, ha arról van szó, de nem riad meg a veszélytől és mindig lehet rá számítani - egy igazi, belevaló katonalány!

Buffy Summers (Buffy, a vámpírok réme)

nn9.jpg

"Szőke kislány, aki bemegy a sötét sikátorba és meghal" - ismerős a horror-klisé? Joss Whedon, a sorozat szellemi atyja ezzel akart leszámolni, amikor megálmodta Buffy Summers karakterét. Az elsőre bájosnak tűnő, ám valójában kőkemény démonvadászt Sarah Michelle Gellar keltette életre a képernyőn. Bár Buffy igazán csinos, sikerét mégis inkább annak köszönheti, hogy karaktere igazán összetett és izgalmas fejlődésen megy keresztül a sorozat folyamán.

Trinity (Mátrix)

nn4.jpg

Carrie-Ann Moss leghíresebb alakítása a Mátrix fekete bőrszerkós, megállíthatatlan hősnője. Trinity számítógépes programozó és hacker, akinek sikerült megszöknie a Mátrixból. Keménynek tűnik, mint a kő, de valójában bármit megtenne azokért, akiket szeret. A végsőkig harcol azért, amiben hisz és a legnagyobb áldozattól sem riad vissza - egy valódi, modern hősnő!

Clara Oswald (Doctor Who)

nn10.jpg

Tudjuk, hogy a Doktornak karrierje során temérdek segítője akadt. Voltak köztük szexisek, okosak, mókásak, csípős nyelvűek, szeretetreméltóak...Kevesen vannak azonban olyanok, mint Clara Oswald, akire ezek közül mindegyik tulajdonság jellemző. Mindezek mellett Jenna Louise Coleman karaktere sebezhető és kicsit titokzatos is, nem csoda, hogy mindenkit elbűvöl.

Eowyn (A gyűrűk ura)

nn11.jpg

A "páncélinges szűz" bebizonyította, hogy a nők helye nem a tűzhely mellett van. A Miranda Otto által megformált törékeny, szőke teremtés a tilalom ellenére álöltözetben csatába indul és férfiakat megszégyenítő bátorsággal küzd. A döntő, véres ütközetben pedig ő az, aki megöli a Nazgúlok legyőzhetetlen urát, akit egy férfi sem képes elpusztítani.

Nyota Uhura (Star Trek)

nn12.jpg

Kirk kapitány talpraesett, hihetetlenül intelligens segítőjét az erdeti sorozatban Nichelle Nichols, az új verzióban a dögös Zoe Saldana alakítja. Uhura neve a szuahéli 'szabadság' szóból származik. Nyota Uhura az első olyan színes bőrű női karakterek egyike, aki domináns szerepett kapott a képernyőn.

nnbook3.JPGStephenie Meyer: A burok

Katniss Everdeen (Az éhezők viadala)

nn3.jpg

Bizonytalan tinilányból erős, harcos amazon - a Jennifer Lawrence által megformált karakter hihetetlen utat járt be, és hihetetlen népszerűségre tett szert. Az első részben Katniss még egy önmagában kételkedő, tanácstalan kislány, aki gyakran kétségbeesik, a végén pedig öntudatos, rettenthetetlen partizán, a totalitárius rezsim ellen küzdő forradalom jelképe.

Selina 'Macskanő' Kyle (A sötét lovag - Felemelkedés)

nn13.jpg

Anne Hathaway legalább olyan dögösen mutat a Macskanő fekete, testhez álló bőrszerkójában, mint Scarlett Johansson a Fekete özvegy szerelésében. Selina Kyle afféle női Robin Hood, csak épp a saját szakállára dolgozik. Gotham City gazdag, korrupt  kiváltságosait fosztogatja, és célja érdekében nemcsak bájait, valamint remek álcázási képességét, hanem páratlan testi ügyességét is beveti. A lelke mélyén azonban arra vágyik, hogy tiszta lappal kezdhesse újra életét.

Daenerys Targaryen (Trónok harca)

nn14.jpg

Sose húzz ujjat egy olyan lánnyal, akinek sárkányai vannak! Az ezüsthajú hercegnőt megformáló Emilia Clarke Jeanne d'Archoz hasonlította a Viharbanszületett Targaryen-ivadék karakterét. Khaleesi a történet kezdetén szótlan, félénk lány, aki bármit megtesz bátyjának, később azonban harcos amazonná, hadseregek királynőjévé és 'sárkányok anyjává' válik.

Rey (Star Wars - Az ébredő erő)

nn1.jpeg

A fiatal, makacs, belevaló Rey megformálásával Daisy Ridley egy csapásra a Star Wars-rajongók új kedvence lett. A titokzatos lány tréning nélkül is úgy tud bánni az Erővel, mint egy képzett Jedi, magát Kylo Rent is legyőzi. Akárcsak a sztereotíp bajba jutott hölgyek, Rey is egyik slamasztikából a másikba kerül, ám ő egyedül is ki tud mászni a csávából. A készülő nyolcadik rész nagy kérdéseinek egyike, hogy vajon fény derül-e a roncsvadászból harcossá lett lány származásának rejtélyére.

nnbook1.jpgArthur C. Clarke-Stephen Baxter: Napvihar

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: film star wars sci-fi star trek mátrix fantasy marvel doctor who éhezők viadala trónok harca

Exkluzív felvételek a kulisszák mögül a Trónok harca forgatásáról

2016.03.07. 15:19 :: SFblog

A Trónok harca rajongók bizonyára pirossal jelölték meg a naptárjukban április 24-ét, a várva-várt hatodik évad premierjének napját.

got1.jpg

Az HBO azonban gondoskodik róla, hogy addig se se unatkozzanak a GoT fanok, és a makinggameofthrones.com oldalon egy teljes forgatókönyvvel látja el őket azzal kapcsolatban, hogyan tegyék még izgalmasabbá a várakozás hosszú napjait.

gotbook2.jpgBryan Cogman-George R.R. Martin: Trónok harca - Hivatalos filmkönyv az HBO sorozat alapján

Először is azt javasolják, vegyenek részt az 50 napos visszaszámlálásai programban az HBO NOW felületén és minden nap nézzenek meg egy epizódot az első öt évadból, hogy teljesen naprakészek legyenek.

got4.jpg

Emellett csatlakozzanak a sorozat Twitter-oldalához (@GameofThrones) ahol naponta más meglepetésvendéggel lehet megvitatni az aktuális részt, és persze kommentelni. Azok, akik szeretnék megmutatni, hogy mindent tudnak a sorozatról, kvízekkel és játékokkal tehetik próbára magukat.

got2.jpg

gotbook1.jpgGeorge R.R.Martin: Tűz és jég világa - A Trónok harca és Westeros ismeretlen históriája

A honlapon természtesen megtalálhatók a legfrissebb információk, hírek, érdekességek a sorozattal kapcsolatban.

got3.jpg

Poszterekkel, fotókkal, előzetesekkel csigázzák fel még jobban a rajongók érdeklődését, illetve olyan exkluzív felvételekkel, mint az alább látható kisfilm, amely a sorozat operatőreinek munkáját mutatja be. A videóból kiderül, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük felvétel közben, milyen érzés egy ilyen film készítésekor a kamera másik oldalán állni, illetve hogy miért az övék a "legjobb hely"a forgatáson.

gotbook3.jpgGeorge R.R. Martin: Game of thrones - A Trónok harca I.angolul!

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat premier trailer fantasy trónok harca

Sztárparádéval, fényshow-val és rengeteg zöld trutyival jön az új Szellemirtók

2016.03.04. 16:11 :: SFblog

Igazi ektoplazma-bombát robbantott a Sony az új Szellemirtók-mozi trailerével. Bár a zöld trutymóban tocsogó előzetes szinte semmit nem árul el a cselekményből, ahhoz képest sokat megmutat, hogy a film csak július 15-én kerül majd a mozikba. Annyi bizonyos, hogy igazi sztárparádéra számíthatunk, olyan kiváló színészekkel, mint Melissa McCarthy, Chris Hemsworth, Andy Garcia vagy az eredeti Szellemirtók-gárdából Billy Muray, Dan Aykroyd és Sigourney Weaver.

gb4.jpg

A történettel kapcsolatban egyelőre több a találgatás, mint a pontos információ, és a teljes trailerből sem tudunk meg sokkal többet. Az kiderül, hogy az új részben egy belevaló csajokból álló csapat száll harcba a szellemekkel.

gb1.jpg

gbbook1.jpgSteven Piziks: Karanténszoba - Szellemekkel suttogó

A hírek szerint a négy nagyszájú hősnőnek egy egész hadseregnyi gonosz lélekkel kell megküzdenie, akik New York alvilági múltjának különböző korszakaiból tértek vissza kísérteni. Van köztük telepes, tengerész, felkelő, gengszter, sőt olyan régi, kedves (?) ismerős is, mint a falánk ektoplazmagombóc, Slimer.

gb3.jpg

gbbbook3.jpgBram Stoker: A fehér féreg fészke

Az eredeti Szellemirtókban a túlvilági lények megjelenítésére bábokat használtak, a 2016-os moziban azonban CGI technológiai segítségével keltik életre a szellemvilágot. A trailer alapján az eredmény igencsak látványos!

gb2.jpg

 

gbbook2.jpgWhitley Strieber: 2012

 

Szólj hozzá!

Címkék: film sci-fi humor fantasy szellemirtók

Füstruha, láthatatlan cipő, űrsisak - lélegzetelállító futurisztikus divatfotók

2016.03.03. 16:11 :: SFblog

Azt hihetné az ember, hogy az alábbi kreációk Az ötödik elem vagy a Szárnyas fejvadász jelmeztervezőjének agyából pattantak ki, de nem. Ezek a hihetetlen, néhol egészen hajmeresztő öltözékek, cipők és fejfedők, amelyek akármelyik sci-fiben megállnák a helyüket, neves divattervezők munkái. Természetesen inkább különleges művészi alkotásoknak, mint hordható ruhadaraboknak készültek, bár ki tudja...a divatvilág néha produkál ezeknél furcsább dolgokat is.

divatbook3.jpgRobert A. Heinlein: Csillagközi invázió - Starship Troopers

Kócos napokra

divat1.jpg

Vannak napok, amikor az embernek nincs kedve vesződni a hajával. Ilyenkor ideális megoldást jelenthetnek  - bár sem esőben, sem erős napsütésben nem túl praktikusak - Junya Watanabe csinos kis fém...nem is tudom, sisakjai?

Itt a cipő, hol a cipő?

divat26.jpg

Íme, a cipő, amint cipőfény helyett ablaktisztítóval kell pucolni! Andrei Chaves álmodta meg ezt a felettébb kényelmetlennek tűnő tükör-lábbelit, amely a visszatükröződés miatt egészen beleolvad környezetébe.

Adj helyet magad mellett!

divatnagy1.jpg

Bár Irina Dzhus kreáció lenyűgöző látványt nyújtanak, a metrón vagy a villamoson csúcsidőben valószínűleg nem aratnánk velük osztatlan sikert. Különösen akkor nem, ha kapaszkodás közben véletlenül fejbekólintanánk a mellettünk állót csinos kis betonkarperecünkkel. Az ukrán dizájner "metafizikai tárgyaknak" nevezi alkotásait - vajon miért?

divatbook1.jpgGeorge R.R.Martin: A Tűz és Jég világa - a Trónok harca és Westeros ismeretlen históriája

Hogy tetszik a ruhám...ööö...tunikám...izé...trikóm?

divat20.jpg

Hussein Chalayan 2007-es tavasz-nyári kollekciójának bemutatóján mindenkinek leesett az álla, a neves tervező ugyanis a tőle megszokott gyönyörű kreációk mellett egy igazi különlegességgel is előrukkolt. A nézők alig hittek a szemüknek, amikor hirtelen a modelleken elkezdtek átalakulni a ruhák. A viktoriánus stílusú, fűzős estélyiből például pillanatok alatt a 20-as évek rövid táncruhája lett - ez aztán a fashion sci-fi!

 

A fehér harcos

divat15.jpg

Julia Krantz különleges projektjében ez a talpig fehérbe öltözött modell, mint egy fehér gerilla a jó erejét jelképezi. Minket valahogy jobban emlékeztet egy biciklis futár és egy rugbyjátékos véletlen találkozására egy karambol után a baleseti sebészeten.

Apokalipszis most

divatnagy4.jpg

A monokróm koronázatlan királyát, Gareth Pugh-ot aztán senki nem illetheti azzal a váddal, hogy klisékkel dolgozik. A divattervező védjegyévé vált sötét, bizarr, futurisztikus darabok nagy része teljességgel alkalmatlan arra, hogy átlagemberek viseljék, inkább afféle hordható szobrászati alkotások. Üdítő színvilág és derűs témák (pl.apokalipszis) jellemzik munkáját - Darth Vader vagy Kylo Ren bizonyára szívesen rendelnének néhányat szolidabb öltözékei közül.

Füstölgés

divat21.jpg

Ha igazán titokzatosnak akarunk tűnni, vagy csak suttyomban cigiznénk egyet ott, ahol nem szabad, a Technosensual Project ruhája tökéletes számunkra. Cirkuszban vagy varieté-műsorban fellépőknek bizonyára remek szolgálatot tesz ez az öltözék, de a valóságban inkább a bekapcsolva hagyott vasaló kontra tündéri, új koktélruha tragédiáját idézi fel.

divatbook2.jpgNeil Gaiman: Felkavaró tartalom - A nyugalom megzavarására alkalmas történetek

Iron Maiden

divat7.jpg

Ha egy középkori kínzókamra meglátogatása után rémálmok gyötrik az embert, egészen közel jár ahhoz az élményhez, amit Ara Jo Hypnosis kollekciójának megtekintése közben élhet át. Nem véletlen, hogy Lady Gaga stylistja azonnal rendelt a fiatal dizájnertől egy-két csini darabot az énekesnő részére.

Androgündivat egy másik bolygóról

divatnagy3.jpg

Ezek a lélegzetelállító, futurisztikus képek a Dazed and Confused magazinban jelentek meg, Anthony Maule fotós és  Robbie Spencer stylist koprodukciójában. Bele se merünk gondolni, hogy érezte magát a modell, Andrej Pejic talpig nejlonzacskóba csomagolva...

Világító cipellők

divatnagy5.jpg

Igazán praktikusak arra az esetre, ha sötétben kell öltözködni. A kevésbé környezettudatosok választhatják a Chanel (működő) villanykörtékkel felszerelt szandálját, de aki szívén viseli a bolygó sorsát, annak javasoljuk Rodarte LED-fényes tűsarkúját, vagy a talpában világító kristályokat rejtő Tamar Areshidze lábbelit.

Szólj hozzá!

Visszatért a rekorder űriker

2016.03.02. 20:30 :: SFblog

Magyar idő szerint szerda reggel fél hatkor landolt a kazah sztyeppén az orosz Szojuz űrhajó, fedélzetén az amerikai Scott Kelly-vel és az orosz Mihail Kornyijenkóval. A két asztronauta 340 napot töltött a világűrben. Kelly ezzel az utazással rekordot állított fel: öt és félezereszer kerülte meg a Földet, és hazájának egyetlen űrhajósa sem tartózkodott még ilyen sokáig az űrben. Azonban ezen kívül is különlegesnek számít az utazása, hiszen a NASA az ő tapasztalatai alapján lát majd neki a várhatóan a 2030-as években megvalósuló Mars-expedícó tervezésének.

scott3.jpg

Amitől Kelly esete igazán speciálisnak számít, az az, hogy van egy ikertestvére, aki korábban maga is űrhajós volt, így a szintén remek kondiban lévő Mark jó összehasonlítási alap lehet az egészségügyi vizsgálatok során. Bár a Földön maradt testvér természetesen változatosabb táplálékon élt az elmúlt 340 napban, az ikrek még így is kiváló kísérleti alanyoknak számítanak. Segítségükkel a NASA közelebb kerülhet annak feltérképezéséhez, milyen hatással lesz az asztronautákra a hosszú út a Marsig.

twinbook3.jpgArthur C. Clarke: A Mars titka

A mindenre kiterjedő vizsgálatok (általános egészségügyi, pszichológiai, mikrobiológiai és sejtszintű) egy teljes évet fognak igénybe venni. Az állapotfelmérést és a fizikai teszteket röviddel a landolás után elkezdik. A sietség oka az, hogy a NASA így jut információhoz azzal kapcsolatban, hogy a Marsra érkező asztronauták képesek lesznek-e a 2-300 súlytalanságban töltött nap után azonnal munkához látni egy olyan bolygón, amelynek a tömegvonzása kb. a Föld harmada.

twins.jpgMark és Scott

Számos egyéb terület mellett vizsgálják a finommotorikát és az izomteljesítményt is. Utóbbi azért fontos, mert a leszállást követően komoly testmozgást igénylő munkák várnak az űrhajósokra. A finommotoros képességek vizsgálata azért elengedhetetlen, mert elképzelhető, hogy pl. a landolásnál át kell állni kézi vezérlésre, ami rendkívül óvatos mozdulatokat igényel.

scott.jpgScott és a repülő sárgarépák

A látásvizsgálatnak szintén nagy a jelentősége, hiszen az asztronauták szemét a nyomásváltozás miatt igencsak megviseli az űrutazás. Mivel egy Mars-expedíció évekig is elhúzódhat, a honvágy, a magány és a stressz negatív hatásai miatt az űrhajósok mentális ellenőrzése is nagyon fontos.

twinbook.jpgAndy Weir: A Marsi - Mentőexpedíció

A NASA emelett nagy hangsúlyt helyez arra, hogy emberei a legjobb testi és szellemi állapotban legyenek ne csak az utazás előtt és alatt, hanem utána is - és ez bizony nem kis kihívás. Mindenki tudja, hogy az űrhajósok hihetetlenül fittek nemcsak fizikailag, de lelkileg is, ám a hosszú út során rengeteg káros hatás éri őket, ezért testük gyorsabban öregszik és nagyobb a kockázata például annak, hogy rákosok lesznek.

scott2.jpg

A Kelly testvérek kiterjedt vizsgálatától a NASA választ remél arra a kérdésre, mi kell ahhoz, hogy az asztronauták ne csak a lehető legjobb formában érkezzenek a Marsra, hanem úgy is térjenek vissza a Földre.

twinbook2.jpgSimon V. László: Farkas Bertalan - Az űrhajós

 

1 komment

Címkék: tudomány űrhajós mars űrhajó NASA

15 rejtélyes fotó a Google Earth-ről

2016.03.01. 15:41 :: SFblog

A Google Maps-et és a Google Street View-t mindenki ismeri, sőt időről időre jókat derülünk vagy éppen megdöbbenünk az utóbbiról származó vicces/sokkoló képeken. A Google Earth is sokaknak ismerős lehet, különösen, hogy a világhálón egyre gyakrabban jelennek meg olyan Google Earth fotók, amelyeken rejtett természeti szépségeket vagy épületeket csoodálhatunk meg sosem látott nézőpontból.

Ez a virtuális földgömb, térkép és földrajzi információs program műholdas felvételeket használ, amelyekre nagy pontossággal rá is lehet közelíteni. Íme, néhány igazán lenyűgöző kép a világ rejtett szépségeiről, titokzatos helyszíneiről.

sivatag.jpg

Rejtélyes sivatagi mintázat - Egyiptom

 

to2.jpg

Szivárványos melegvízű forrás - Yellowstone Nemzeti Park, Wyoming, USA

A vulkanikus forrás a benne található kénnek és a különleges összetétele miatt itt tenyésző algáknak köszönheti szemkápráztató színeit.

firefox.jpg

Firefox-logó - Dayton, Oregon, USA

gbook1.jpgPhilip K. Dick: A halál útvesztője

hajoroncs.jpg

Fákkal benött hajóroncs - Sydney, Ausztrália

 

badland.jpg

Badland Őrzője (indián fejre emlékeztető geomorfológiai képződmény) - Alberta, Kanada

 

medence.jpg

A világ legnagyobb úszómedencéje - Algarrobo, Chile

A több mint egy kilométer hosszú, 8 hektáros medencét 250 millió liter tisztított tengervízzel töltik fel. A vizet a Csendes-óceánból nyerik.

 

gitar.jpg

Gitár-alakú erdő - Córdoba, Argentína

A több mint 7000 ciprusból és eukaliptuszból álló erdőt egy argentín farmer, Pedro Martin Ureta ültette felesége emlékére.

 gbook2.jpgIsaac Asimov.: A halhatatlanság halála

celkereszt.jpg

Célkereszt - Nevada, Usa

 

to.jpg

Potash Ponds, ásványmezők - Utah, USA

 

oroszlan.jpg

Oroszlánkirály - Dunstable, Nagy-Britannia

 

repcsi.jpg

UTA Flight 772 emlékmű - Szahara, Niger

1989-ben itt zuhant le a francia légitársaság utasszállítója. 156 utas és 14 főnyi személyzet veszítette életét.

cocacola.jpg

Coca Cola-logó - Arica, Chile

kep736730nagy.jpgTom Perrotta: A hátrahagyottak

vizilo.jpg

Fürdőző vízilovak - Katavi Nemzeti Park, Tanzánia

 

jezus.jpg

Jézus szeret téged - Idaho, USA

batman.jpg

Batman-szimbólum - Okinawa, Japán

(forrás: Popcorndesign)

Szólj hozzá!

Címkék: tech fotó tudomány műhold

Legendás sci-fik, amelyek Oscart érdemeltek volna

2016.02.29. 23:02 :: SFblog

Az idei Oscar-gálán négy tudományos-fantasztikus filmért izgulhattak a műfaj rajongói. Bár a Star Wars: Az ébredő erő és A Mentőexpedíció nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, Alex Garland Ex machinája két jelöléséből egyet díjra váltott és hazavihette a legjobb vizuális effektekért járó aranyszobrocskát. A Mad Max - A harag útja pedig valósággal tarolt. George Miller lenyűgöző látványvilágú alkotása tíz jelölést kapott, ebből hat technikai kategóriában nyert is: legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb jelmez, legjobb díszletek és legjobb smink.

mad_max.jpg

A 88. Oscar-díjkiosztó kapcsán olyan legendás sci-fiket gyűjtöttünk, amelyeket jelöltek ugyan a legjobb film díjára, de mégsem kapták meg. Ti melyik sci-finek adnátok Oscart?

 

scifibook2.jpgAnthony Burgess: Gépnarancs

Mechanikus narancs (1971)

Anthony Burgess Gépnarancs című regénye 1962-ben jelent meg. A jövő Nagy-Britanniájában játszódó történetből  Stanley Kubrick készített szatirikus sci-fit, amelyet 1972-ben több Oscarra (köztük a legjobb film díjára) is jelöltek, ám egyet sem nyert meg. Ez részben amiatt is történhetett, hogy a mára kultuszfilmmé vált alkotás helyenként igencsak megfekszi a néző gyomrát. Már maga a könyv is tele van súlyos, felkavaró részekkel, és a lapokról sugárzó brutális, féktelen agresszió nehezen emészthető a szélsőségekhez nem szokott olvasónak. Bár a film Kubrickra jellemzően gyönyörűen stilizált, helyenként pedig szürreálisan költői, sokkoló részletekben itt sincs hiány. Gátlástalan és öncélú erőszak, nyers szexualitás, a legdurvább társadalmi devianciák - nem csoda, hogy a film a legtöbb országban a legmagasabb korhatár-besorolást kapta. A főszereplő fiatalkorú bűnözőt, Alexet alakító Malcolm McDowellt zseniális színészi játékáért Golden Globe-ra jelölték.

clockwork.jpeg

 

Star Wars (1977)

A Csillagok háborúja-sorozat minden idők egyik legsikeresebb filmes szériája, amely mára az egész világon elterjedt kultusszá terebélyesedett: hatalmas rajongótáborral, egy teljes, a filmekre épült iparággal, sőt saját bejegyzett "vallással". Az első Star Wars filmet 1977-ben mutatták be, és hatalmas siker lett. Tíz kategóriában jelölték Oscarra, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díjára. George Lucas eposza hat kategóriában (legjobb zene, legjobb jelmez, legjobb hang, legjobb látványtervezés, legjobb vágás és speciális teljesítményért - szörnyek és robotok létrehozásáért) söpörte be a szobrocskákat, de a legjobb filmnek kijáró elismerést az Annie Hall elhalászta előle.

star_wars2.jpg

scifibook3.jpgG.Lucas-D.F.Glut-James Khan: Star Wars-trilógia díszdobozban

 

E.T., a földönkívüli (1982)

Steven Spielberg filmje a szeretetreméltó földönkívüliről és hűséges barátjáról, a félénk kisfiúról hatalmas sikert aratott világszerte és a 80-as évek egyik kultuszfilmje lett. A gyerekmeséket és a tudományos-fantasztikus történeteket egyedülálló módon ötvöző E.T. saját bevallása szerint azóta is a rendező kedvence saját alkotásai közül. Kilenc jelölés közül négyet nyert meg: legjobb vizuális effektusok, legjobb hangeffektusok, legjobb hang, legjobb eredeti filmzene. Bár sokan az E.T.-t tartották a nagy esélyesnek, a legjobb film díját végül a Gandhi nyerte meg.

et.jpg

 

Avatar (2009)

Az Avatar rendezője, James Cameron saját bevallása szerint már 1997-es nagy dobása, a Titanic előtt kitalálta a sztorit, ám úgy érezte, hogy az akkori filmes technológia még nem volt megfelelőek arra, hogy elképzelései szerint vigye mozivászonra a történetet. Így félretette az ötletet és csak évekkel később, a Gyűrűk ura-trilógiában alkalmazott zseniális számítógépes grafikán felbuzdulva írta meg a forgatókönyvet. Az Avatar 237 millió dolláros költségvetéssel készült. Cameron rengeteg technikai újítást és trükköt alkalmazott, amelyek jó része a rendező saját találmánya volt. Így jött létre az a 40 százalékban élőszereplős, 60 százalékban számítógépes grafikákkal készült sci-fi kasszasiker, amely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje. 2010-ben kilenc kategóriában jelölték Oscarra, ezek közül három díjat vihetett haza: a legjobb operatőri munkáért, a legjobb látványtervezésért és a legjobb vizuális effektekért. A legjobb filmnek kijáró aranyszobort ebben az évben a Bombák földjén kapta.

avatar.jpg

 

District 9 (2009)

Bár  tudományos-fantasztikus filmként az Avatar mellett nem sok esélye volt a District 9-nak, nagy meglepetésre 2010-ben Neil Blomkamp alkotása is szerepelt a legjobb film címért versengők listáján. Ez annál is meglepőbb, mert az idegenek kontra emberiség klasszikus problémáját boncolgató District 9 kis stúdió filmje, bár a Sony hatalmas marketingkampányt csinált neki. A legjobb film mellett nevezték a legjobb forgatókönyv, a legjobb vizuális effektek és a legjobb vágás díjára is, de egyik kategóriában sem nyert.

district_9.jpg

 

Eredet (2010)

Christopher Nolan zseniális sci-fi thrillere világszerte óriási sikert aratott, nem csoda, hogy a 83. Oscar-díjkiosztón nyolc kategóriában is szerepelt jelöltként. Ezek közül végül a legjobb operatőri munkát, a legjobb vizuális effektusokat, a legjobb hangvágást és a legjobb hangrögzítést díjazták arany szobrocskával. Leonardo DiCaprio hívei szerint a színésznek a sötét magánéleti titkokat rejtegető, üldözött álomtolvaj, Cobb megformálásáért járt volna a legjobb férfi főszereplő díja, ám a színészt még csak nem is jelölték ebben a kategóriában.

inception.jpg

 

Az élet fája (2011)

Terrence Malick gyönyörű filmjét nehéz műfaji kategóriákba sorolni. Leginkább talán dráma, de a sci-fi és a fantasy elemei is meghatározóak benne. Bár a színészi alakítások (Brad Pitt, Jessica Chastain) nagyszerűek, valamint a film látvány- és hangulatvilága is lenyűgöző, a három Oscar-jelölés (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb operatőr) közül egyet sem sikerült díjra váltania.

treeoflife.jpg

 

scifibook1.jpg

Andy Weir: A marsi - Mentőexpedíció

Gravitáció (2013)

A 2013-as év egyik legnagyobb dobása kétségkívül Alfonso Cuarón filmje volt. A Sandra Bullock és George Clooney főszereplésével készült űrhajósdráma világszerte tömegeket vonzott a mozikba. Bár a Tizenkét év rabszolgaság elhalászta előle a legjobb filmnek kijáró aranyszobrot, így is a Gravitáció volt a 86. Oscar-gála nagy nyertese a maga hat (legjobb rendező, operatőr, vágás, vizuális effektusok, hangrögzítés, eredeti filmezene) díjával.

gravity.jpg

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: film avatar star wars filmzene sci-fi űrhajós mad max

Fantasztikus felfedezés! Megtalálták egy gyors rádiókitörés származási helyét

2016.02.26. 18:45 :: SFblog

Úgy tűnik, 2016 a nagy felfedezések éve lesz. Néhány héttel egy gravitációs hullám közvetlen észlelése után egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült megtalálnia egy gyors rádiókitörés származási helyét. A zseniális felfedezésről szóló tanulmány a Nature folyóiratban jelent meg.

ur2.jpg

Az FRB-k (Fast Radio Bursts) létezését másfél évtizede fedezték fel. Ezek nem mások, mint kozmikus rádióhullámok rövid, de igen erős löketei, amelyek mindössze néhány ezredmásodpercig tartanak. Mindezidáig csak nagyon keveset sikerült belőlük észlelni, valamint keletkezésükre és gyakoriságukra sem találtak még magyarázatot.

urkonyv1.jpgMichael Hanlon: A Galaxis Útikalauz tudománya - Stopposoknak és bámészkodóknak

Annál nagyobb szenzációt jelentett a hír, hogy egy tavaly áprilisban észlelt jel eredetét most sikerült meghatározni. Az FRB 150418 nevet viselő rádiókitörést először az ausztráliai Parkes rádiótávcsővel vették észre, ezután a nagyobb felbontású Australia Telescope Compact Array-jel tudták meghatározni a helyét. Egy nappal később a nagyméretű, 8,2 méteres japán Subaru távcsővel  sikerült megállapítani a jel forrását, ami nem más, mint egy  kb. 6 milliárd fényévre levő elliptikus galaxis. Ez a távolság elképesztő, ha arra gondolunk, hogy a jelenleg megismerhető univerzum 14 milliárd fényéves.

ur1.jpg

Ez a hihetetlen felfedezés egy másik fontos kérdésre is választ adhat, mégpedig arra, hogy hol található az a "hiányzó anyag"-ként emlegetett matéria, amely a világegyetem nagyjából 2,5 százalékát alkotja. Jelenlegi ismereteink szerint ugyanis az univerzum 70 százalékban sötét energiából, 25 százalékban sötét anyagból, és mindössze öt százalékban az általunk ismert és megfigyelhető normál anyagból áll. Azonban ennek az öt százaléknak is csak körülbelül a felét látjuk, a másik része pedig a tudósoknak sok fejtörést okozó "hiányzó anyag".

urkonyv2.jpgJ.R.Gott-R.J.Vanderbei: Az univerzum feltérképezése

A most megfigyelt gyors rádiókitörés vizsgálata úgy tűnik, bizonyítja a szakemberek eddigi feltételezését, miszerint a hiányzó anyag nem más, mint a galxisok között elterülő, forró gázok. Ezeket nehéz közvetlenül megfigyelni, az FRB frekvenciáinak szétszóródásából viszont látható, hogy éppen annyi és olyan anyagon kellett áthaladnia, ami hiányzott az egyenletből.

urkonyv3.jpgStuart Clark: Nagy kérdések - Világegyetem

Bár az FRB 150418 keletkezésére még nem találtak magyarázatot, a kutatók biztosra veszik, hogy nem szupernóva robbanás hozta létre. Valószínűbbnek tartják, hogy a rádiókitörés két neutroncsillag összeütközésekor következhetett be.

Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás tudomány űr világűr galaxis

Észvesztő! Posztapokaliptikus Mad Max cosplay-show, amitől leesik az állad

2016.02.25. 17:54 :: SFblog

Négy nap folyóvíz, áram és szemétgyűjtő nélkül a csörgőkígyóktól hemzsegő, forró sivatagban - úgy hangzik, mint az évszázad partija?

madmaxbig3.jpg

Bármilyen hihetetlen is, szép számmal vannak olyanok, akik szerint igen, ezért minden ősszel elzarándokolnak a dél-kaliforniai Mojave sivatagba, ahol négy napig a Mad Max-filmek világvége-őrületében élnek. A Wasteland Weekend több ezer résztvevője mind egytől-egyig úgy fest, mintha valamelyik posztapokaliptikus moziból lépett volna ki, ám a szervezők szerint a fesztivál a külsőségeknél sokkal többről szól.

madmax9.jpg

Az itt bulizók törzsekbe tömörülnek, és a spártai körülmények ellenére - vagy talán épp azért - fantasztikusan érzik magukat. Igaz, hogy szinte mindenről maguknak kell gondoskodniuk (pl. nincs szervezett szemétgyűjtés, ám a hulladékot nem tűrik meg), de így tudják igazán beleélni magukat a civilizáció összeomlása utáni hangulatba. A szórakoztatásról harcosok, tűznyelők, börleszk táncosok, zenekarok, dj-k és számtalan egyéb látványos attrakció gondoskodik.

madmax2.jpg

A szervezők hitvallása szerint a Wasteland Weekend olyan, életre szóló élményt kínál, amely egy időre kirántja a fesztiválozót az "úgynevezett" civilizációból, és elmeríti  a Mad Max és más posztapokaliptikus filmek, játékok lenyűgöző világába.

mmkonyv1.jpgBartók Imre: A patkány éve - Virágba borult világvége

És hogy mi is kell a tökéletes világvége-partihoz? Beszéljenek a képek!

 madmaxcars.jpgVagány, posztapokaliptikus járgányok - a hűtővízre azért nem árt ügyelni a sivatagi forróságban

madmax5.jpgRemélhetőleg ezek a sápatag fiúk 50 faktoros naptejjel is készültek

madmaxguns.jpgFegyverek - ha csörgőkígyó ellen nem is érnek sokat, legalább stílusosak (főleg a Guitar Hero-hibrid)

mmkony2.jpgPierre Bouelle: A majmok bolygója

madmax10.jpgEgy ilyen menő Furiosa-jelmezhez azért kívánatos némi hasizom is

madmaxmakeup.jpgArcfesték és minél vadabb kiegészítők nélkül egy tapodtat se!

madmax8.jpgPersze ha nincs otthon más, apu vadásztrófeái is megteszik

madmaxkarl.jpgHirtelen nem is tudom eldönteni, ki a menőbb: a posztapokaliptikus Karl Lagerfeld, vagy a military-bodys kutya

mmkonyv3.jpgTullio Avoledo: Az ég gyökerei

madmax4.jpgPersze aki igazán felkészült, az hozza a saját Dinki-Di kutyakonzervjét is

1 komment

Címkék: zene fesztivál program apokalipszis mad max cosplay

Jön a Pacific Rim2!

2016.02.24. 21:35 :: SFblog

Évek óta tartó huzavona után végre örvendezhetnek a Pacific Rim rajongók: kedvenc szörny sci-fijüknek hamarosan elkészülhet a rég várt folytatása. A Deadline híradása szerint a Legendary Pictures már fel is kérte a munkára a Spartacus-sorozatot jegyző Steven S. DeKnightot, akinek ez lesz a debütálása mozifilm-rendezőként. A film producere pedig nem más, mint Guillermo del Toro, aki 2013-ban filmvászonra vitte a Pacific Rim első részét.

pr1.jpg

A forgatókönyvön jelenleg Jon Spaiths (Prometheus) dolgozik, a 2013-as del Toro és Travis Beacham-karaktereket alapul véve. Az eredeti Tűzgyűrűhöz hasonlóan a második résznél is lenyűgöző látványvilágra számíthatnak a nézők, méghozzá a stúdió közlése szerint világszerte 3D-ben.

 prbook1.jpgAlan Dean Foster: Transformers - A múlt árnyai

 

A Pacific Rim három évvel ezelőtt hatalmasat tarolt, 411 millió dollárt hozott a Legendary Picturesnek, aminek a háromnegyedét a tengerentúli jegyeladások tették ki. Csak Kínában 111 millió dolláros volt a bevétel. Ennek ellenére a második részről szóló tárgyalások sokáig húzódtak, mert a felek nem tudtak megegyezni a költségvetéssel kapcsolatban.

pr2.jpg

Az eredeti tervek szerint a Pacific Rim 2-t 2017-ben mutatták volna be, de aztán a tárgyalások végképp elakadtak és del Toro is más projektek felé fordult. Nemrégiben azonban a Legendary Pictures elfogadta az új forgatókönyvet és az új büdzsét, így mindenki örülhet.

 prbook3.jpgSzakurazaka Hirosi: A holnap határa

A rajongókon kívül leginkább del Toro, aki tegnap lelkes Twitter-üzenetekben tájékoztatta követőit a tárgyalások alakulásáról és az izgalmas, új tervekről.

pr3.jpg

Bár a második rész várható premierjéről még nincsenek információk, a 2018-as év tűnik valószínűnek. Addig is izgatottan várjuk a fejleményeket!

prbook2.jpgArkagyij és Borisz Sztrugackij: Menekülési kísérlet

1 komment

Címkék: ajánló film sci-fi prometheus

Minden idők legdurvább filmes képregényadaptációi - csak felnőtteknek!

2016.02.23. 22:06 :: SFblog

Az utóbbi hetekben a filmvilág a Deadpool-hisztéria lázában ég, ami nem is csoda, hiszen Tim Miller képregényadaptációja lassan minden nézettségi és bevételi rekordot megdönt. Mindezt úgy, hogy a film a durván erőszakos jelenetek, a szexuális tartalmak és persze a szabadszájú főhős nem éppen szalonképes nyelvhasználata miatt az Amerikai Filmszövetségtől R-besorolást kapott, vagyis 17 éven aluliak elvileg csak felnőtt felügyelete mellett nézhetik meg.

Az R-kategóriás képregényadaptációk persze nem mennek újdonságszámba. A Deadpool-mozi kapcsán összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt évek legsikeresebb, egyben legdurvább mozifilmjei közül, amelyeket népszerű képregényekből készítettek. A lista tetszés szerint folytatható, várjuk az ötleteket kommentben!

 kep7.jpg

 

Az őrzők (2009)

Zack Snyder 2009-es filmje a kritikusokat és a közvéleményt egyaránt megosztotta, pedig amennyire csak lehet (a megváltoztatott végkifejletet leszámítva) hű maradt Alan Moore és Dave Gibbons mesterművének szellemiségéhez. Az őrzők egy nem túl nagy, de lelkes rajongói körben igazi kultfilmmé nőtte ki magát, ellenben a szakma az egyébként számos sikeres képregényadaptációt jegyző Snyder kevésbé sikerült munkái között tartja számon. A száműzött, megvetett szuperhősöket alakító színészek azonban igencsak kitettek magukért. Közülük is kiemelkedik a bosszúálló Rorschach-t játszó Jackie Earle Haley, aki egy sérült, brutális, ám felejthetetlen karaktert formált meg.

kep2.jpg

 book5.jpgGarth Ennis-John McCrea: A megtorló - Balfékek szövetsége

 

Dredd (2012)

John Wagner és Carlos Ezquerra legendás igazságosztó karakterének történetét először 1995-ben vitték filmre, Sylvester Stallone főszereplésével. Az igencsak gyengécske alkotás nagy csalódást okozott a rajongóknak. 17 évvel később azonban Karl Urban új életre keltette Dredd bíró figuráját Pete Travis lebilincselően izgalmas, fegyverropogástól hangos, akciódús adaptációjában. Bár a film nem lett kasszasiker, a Dredd-fanok és maga a főszereplő azóta is kampányolnak a folytatásért. Az ellenségeit rezzenéstelen arccal halomra gyilkoló (vagy éppen tömbházakat maroklőfegyverrel rommá lövő), megállíthatatlan igazságosztó mellett Lena Headey is emlékezetes alakítást nyújt a főgonosz Ma-Ma szerepében.

kep3_1.jpg

 book4.jpgAlexander Freed: Star Wars - A birodalom vére

V mint vérbosszú (2006)

Az Alan Moore és David Lloyd képregényéből készült film igazi kultuszmozinak számít. James McTeigue kiváló érzékkel jeleníti meg az elképzelt, nem is olyan távoli jövőben diktatórikus elnyomás alatt sínylődő Anglia nyomasztó világát, ahol a titokzatos forradalmár, a Guy Fawkes-maszkot viselő V elődje példáját követve meg akarja szabadítani az országot a zsarnok elnyomóktól. A súlyos mondanivalókat hordozó antiutópia tele van nyomasztó, felejthetetlen jelenetekkel, amelyek közül talán egy sem égett bele a retinánkba olyan mélyen, mint a megkínzott, kopaszra borotvált Natalie Portman képe.

kep1_1.jpg

 book1.jpgMaurizio Colombo: Dampyr, a sötétség gyermeke

300 (2007)

A képregényvilág ikonikus alakjának, Frank Millernek lélegzetelállítóan megrajzolt művét a korábban már említett Zack Snyder vitte filmvászonra. Az őrzőkkel ellentétben a 300 hatalmas közönségsikert aratott, amiben a jól ismert történet és Leonidasz (Gerard Butler) legendás karaktere mellett nagy része volt a lenyűgöző vizuális hatásoknak. Bár a kritikusok szerint maga a sztori elég gyengécske, afelől nincs kétség, hogy a film látványvilága elképesztően hatásos. Szívdobogtató lassított felvételek, nyers férfierő, gyönyörűen stilizált csatajelenetek, repülő testrészek és vér, temérdek vér – Snyder a gyomorforgató, a mainstream és a stílusos sikeres ötvözésével igazi sikermozit alkotott.

kep4_1.jpg

 

Penge (1998)

A 90-es évek egyik meghatározó kultfilmjének főhőse a Marv Wolfman és Gene Colan által megálmodott félig ember, félig vámpír Penge. A Wesley Snipes megformálásában legendássá vált igazságosztó fekete bőrszerkóban, emblematikus napszemüvege mögé rejtőzve járja az éjszakát, vámpírokra vadászva. Penge semmiben sem hasonlít a steril, jól fésült szuperhősökre: számkivetett, hiszen hibridként az emberek és éjszaka teremtményei egyaránt üldözik, és a trilógia nagy részében a szó szoros értelmében tocsog a vérben. Bár a harmadik rész sikerességben már meg sem közelítette az elsőt, most, hogy a Marvel Stúdió visszakapta a jogokat, csak idő kérdése, mikor száll újra harcba a Fénybenjáró.

kep5.png

 book2.jpgNeil Gaiman: Sandman, az Álmok Fejedelme - A babaház

A holló (1994)

Egy újabb kultuszfilm a 90-es évekből. Alex Proyas rendező James O’Barr történetét álmodta filmvászonra, az eredmény pedig a goth-dark szubkultúra egyik alapműve lett. A bosszúálló főszereplőt, a szerelmével együtt brutálisan meggyilkolt, halottaiból visszatérő zenészt a legendás Bruce Lee fia, Brandon Lee alakította. A fiatal színész a forgatáson egy szörnyű baleset következtében életét vesztette. A vélemények a mai napig megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy A holló a tragikus haláleset nélkül is ilyen jelentős filmtörténeti alkotássá vált volna. Az mindenesetre biztos, hogy a sötéten gyönyörű, brutalitásában is romantikus történet számos folytatása közül egy sem közelítette meg az első rész sikerét.

kep6.png

 book3.jpgFrank Miller: Sin City - A nagy mészárlás

Sin City (2005)

A Frank Miller, Robert Rodriguez és Quentin Tarantino közös rendezésében mozivászonra került Sin City az egyik legnagyobb közönség- és kasszasikert hozó képregényadaptációk egyike. A Frank Miller eredeti szériájának cselekményét és hangulatát hűen követő film fantasztikus szereplőgárdát vonultat fel. Olyan sztárok játszanak benne, mint Bruce Willis, Jessica Alba, Clive Owen, Mickey Rourke vagy Benicio Del Toro. A Sin City lenyűgöző, stilizált noir látványvilággal, a durva erőszak mellett pedig mainstream elemekkel operálva nyűgözi le közönségét. És persze azt se felejtsük el, hogy ez volt az a film, ami megalapozta a filmes képregényadaptációkban a szokatlan antihősök kultuszát.  

kep8.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film sci-fi képregény remake fantasy marvel utópia vámpír szuperhős

Sztárok a csillagok között

2016.02.22. 18:15 :: SFblog

A napokban mutatta be új utasszállító űrhajóját, a Virgin Space Ship Unity nevű modellt a Virgin Galactic amerikai vállalat. Sir Richard Branson alapító szerint a VSS Unity sokkal biztonságosabb elődjénél, amely 2014 október 31-i próbarepülése közben darabjaira hullott a kaliforniai Mojave sivatag fölött. A pilóta hibájából bekövetkezett tragikus baleset során a másodpilóta életét vesztette.

kep3.jpgAz új űrhajót Branson kisunokája avatta fel - egy üveg tejjel

Bár a tragédia nem tett jót a Virgin Galactic hírnevének és némiképp visszavetette az űrturizmusbeli elsőbbségért más nagyvállalatokkal folytatott küzdelemben, az új fejlesztésre nem kellett sokat várni.

A SpaceShipTwo űrhajó VSS Unity modellje megjelenésében kísértetiesen emlékeztet szerencsétlenül járt elődjére. A Virgin Galactic mérnökei szerint azonban jóval biztonságosabb annál, hiszen a vezérlési funkciók nagy részét automatizálták. Az emberi mulasztások és tévedések minimalizálásának érdekében számos feladat végrehajtásában számítógépek felügyelik a pilótákat.

kep4.jpg

A VSS Unity próbarepülése az év végén várható. Az űrhajót egy hordozó-repülőgép viszi fel a magas légkörbe, onnan pedig saját rakétahajtóművével emelkedik tovább 100 kilométeres magasságba. A két pilótán kívül hat űrturistát tud szállítani, akik csillagászati áron gyönyörködhetnek a csillagos ég rejtelmeiben.

 

konyv2.jpgAndy Weir - A marsi

Annak ellenére, hogy egy út több százezer dollárba kerül, máris rengeteg foglalás futott be a Virgin Galactichez. Lássuk, kik azok a hírességek, akik az elsők között lesznek a fedélzeten (persze csakis Sir Branson és családja után)!

brad-pitt-angelina-jolie.jpgAngie és Brad: "Drágám, a csillagokat is lehoznám neked az égről!"

 

tom_hanks.jpgTom Hanks az elsők között volt, aki jegyet váltott

 

stephenhawking_2015_davejhogan_getty.jpgStephen Hawking - a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenvedő világhírű tudóst Branson ingyen vinné fel az űrbe

 

hawkingkonyv.jpgStephen Hawking - A világegyetem dióhéjban

kate-winslet-2-1024.jpgKate Winslet - ő is ajándékjegyet kapott, mert 2011-ben  Branson idős édesanyja segítségére sietett egy tűzvészben

 

leo-climate.jpgLeonardo DiCaprio - a saját ülése melletti helyet is megvette és a pénzt jótékony célokra ajánlotta fel

 

konyv3.jpgChris Hadfield - Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

katy.jpgKaty Perry eredetileg Russell Brand-del utazott volna, de azóta különváltak útjaik

 

bieber.jpgJustin Bieber - a tinibálvány még koncertet is adna az űrben

Szólj hozzá!

Címkék: tech tudomány világűr űrhajó űrutazás

Csernobil: a 10 legidegesítőbb selfie

2015.10.13. 17:55 :: SFblog

A 29 éve katasztrófa sújtotta területet először a természet kezdte visszavenni a birtokába. Aztán tovább fajult a helyzet: a turisták.

selfie_c2.jpg

Nagy buli, igaz?

stalker_halalos_zona.jpg

selfie_c3.jpg

Egy elégedett mosoly ugyanott.

selfie_c7.jpg

És kicsit távolabbról.

stalker_duplikator.jpg

selfie_c11.jpg

Amikor még ügyeltek a biztonságra...

selfie_c4.jpg

Eufória a szomszédos Pripjaty legmagasabb épületén.

selfie_c9.jpg

A sugárzásmérő elmaradhatatlan.

stalker_piknik_az_arokparton.jpg

selfie_c8.jpg

Pripjaty legnépszerűbb objektuma, a sárga óriáskerék.

selfie_c6.jpg

Itt is.

selfie_c5.jpg

Csernobil-szelfi: maszkulin sport, női szelfizőket nem nagyon találtunk...

Szólj hozzá!

Címkék: kép csernobil atomkatasztrófa

Yoda art - 9 képzőművészeti alkotás, amitől hátast dobsz

2015.09.10. 17:19 :: SFblog

A Star Wars legnépszerűbb, időtlen szereplője képzőművészeti témaként sem ismeretlen. De azért mégis, pizzán...?

yoda_oilcanvas.jpg

Ez a viszonylag még egyszerű, pop artos olajfestmény már elkelt az Etsy-n, sorry...

 

yoda_tus.jpg

Keleti modorban, tussal

 

darth_pl.jpg

 

yoda-luke-skywalker-crochet-doll.jpg

Cukiságverseny, 2. helyezet

 

yoda-oragami-e1303740593687.jpg

Ez pedig az első. Lehet otthon próbálkozni! :)

 

yoda_hiphop.jpg

A graffitys fenegyerekből művésszé avanzsált alkotó a hip-hop korszakban élte virágkorát...

 

 

yoda-velvet-elvis-e1303740483960.jpg

He??? Izgalmas mutáció...

 

feljovok_erted.jpg

 

 

yoda-darth-vader-sand-sculpture.jpg

A vidéki magyar udvarokban kis Mária szobrok vannak divatban, de a tengerentúlon kedvenc szereplőidnek is emelhetsz házi oltárt.

 

yoda-butter-sculpture-e1303740644218.jpeg

Ennek a műnek a kifaragásához még kevesebb erőkifejtésre volt szükség. Viszont annál jobban vigyázni kell a szoba hőmérsékletének szinten tartására, nehogy lefolyjon az asztalról a vaj-joda...

 

yoda_pizza.jpg

Ha mégis megtörtént a baleset, talán fel lehet használni ehhez az ínycsiklandó alkotáshoz! :) Segítek: pizza. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kép star wars humor a nap képe

A 8 legviccesebb kereskedelmi reklám Trónok harca szereplőkkel

2015.08.14. 15:28 :: SFblog

gt_freeze.jpg

Nem lehet időben kezdeni...

tronok_harca_konyv.jpg

gt_mastercard.jpg

Világos voltam?

gt_fedex.png

Hogy ne érjenek útközben kellemetlen meglepetések...

tuz_es_jeg_vilaga.jpg

gt_colgate.gif

És nyilván a leheletén is érezni. :D

gt_fly.jpg

Persze Ázsiába sárkánnyal stílusosabb volna ... :)

tronok_harca_filmkonyv.jpg

gt_metlife.png

Felelősséggel szeretteinkért.

gt_telo.gif

Hát Apple...!

gt_ticket.jpg

Szó se lehet róla...! :D :D :D

Szólj hozzá!

Címkék: kép humor trónok harca

Atomforduló - 4 könyv egy lehetséges atomháború következményeiről

2015.08.11. 14:56 :: SFblog

hiros_bor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Eddig két ízben alkalmaztak nukleáris fegyvert a történelemben - augusztus 6-án és 9-én volt ennek épp 70 éve.. De mi lenne, ha…? Írók víziói egy újabb lehetséges atomtámadásról és az utána kialakuló világról.

hiros_enola_gay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Amerikai Egyesült Államok légierejének B–29-ese, az Enola Gay, amelynek Paul W. Tibbets ezredes volt a parancsnoka. A gépet Tibbets anyjáról neveztek el, amit lehet, hogy az ezredes jobban meggondolt volna, ha előre tudja, hogy körülbelül 220 ezer ember halálát fogják hozzá kötni...

1.

 

azut.jpg 

Cormac McCarthy: Az út

Apa és fia a pontosabban körül nem írt „vég” után együtt vág neki a hosszú útnak, hogy valahogy túléljék a túlélhetetlent. A Föld többé nem barátja az emberiségnek, a Nap nem látszik az égen, természeti katasztrófák és embertelen klíma nehezítik az előrejutást a kihalt Amerikában, ahol bárhonnan elállatiasult, emberevő katasztrófatúlélők vethetik magukat az apára és a fiúra. Van-e értelme tovább küzdeniük, valami jó után kutatniuk a romok között, vagy okosabban tennék, ha a puskájukban levő utolsó két golyót maguk ellen fordítanák?

ROAD1

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Az út. McCarthy több regényéhez hasonlóan ebből is készült film.

 

2.

a_patkanyno.jpg

Günter Grass: A patkánynő

A letehetetlenül izgalmas, csapongóan mesés történet főhőse egy nőnemű patkány, aki hosszas beszélgetést folytat az elbeszélővel egy világot elpusztító atomrobbanás után, felidézve a katasztrófához vezető utat, a patkányok figyelmeztető megjelenését, és sok ismerős sorsát. A kérdés csak az, hogy vajon az elbeszélő álmodta-e az emberiséget túlélő Patkánynőt, netán a Patkánynő álmodta csupán a saját bolygóját könnyelműen elpusztító Embert?

 

3.

 

metro_2033.jpg

Dmitry Glukhovsky: Metró 2033

2033. Az egész világ romokban hever. Az emberiség majdnem teljesen elpusztult. Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg - a Föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel.

hiros_metro_2033_5_1024_x_768

Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget. Dmitry Glukhovsky orosz újságíró könyve olyan átütő siker lett, hogy rövidesen valódi mozgalommá nőtte ki magát. Jött a folytatás, majd valódi regényuniverzum született a különböző metróállomások történeteiből, amelyek különlegessége az, hogy a Metro 2033 hivatalos oldalán bárki publikálhatja a saját változatát. A Metro 2033 számítógépes játékként is hatalmas karriert futott be.

hiros_moscow_metro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

a_patkany_eve.jpg

Bartók Imre: A patkány éve

Három különleges képességekkel rendelkező filozófusklón, Karl, Ludwig és Martin őrült vezetőnőjük megrendelésére a legvadabb és legkegyetlenebb kísérleteket hajtja végre véletlenszerűen kiválasztott emberek tömegein. A trilógia második részében, A nyúl éve című kötetben a három tudós, már kibernetikus beültetéseiktől megfosztva, rozoga öregemberekként kénytelenek szembenézni a posztapokaliptikus világgal, amelynek létrejöttét ők maguk idézték elő. A nyugati civilizáció egykori fellegvára ma már mutáns növények és emberi, állati eredetű hibridek keltetője, ahol a túlélés törvénye az úr. Amikor azonban céltalannak látszó kóborlásaik során összetalálkoznak egy furcsa lénnyel, aki egy titokzatos mutánskolónia felderítőjeként járja a felperzselt várost, a gondolkodók előtt újra felcsillan a remény: lehetséges volna, hogy az emberiséget kis híján kiirtó kataklizma után valóban elérkezett a Föld új korszaka? És lehet, hogy ennek az új korszaknak az új közösségeit valakik, valahol éppen az ő tanításaik alapján próbálják megszervezni?  A zárókötetben, A kecske évében végül még nukleáris katasztrófa is sújtja a számtalan sebből vérző New York-ot, és  a három egykori vérszomjas szuperfilozófus egy minitengeralattjáró fedélzetén menekül a nukleáris vihar és tetteik következményei elől. Az úticéljuk nem más, mint Európa. De vajon mi vár ott rájuk?

Szólj hozzá!

Címkék: jövő ajánló könyv apokalipszis

A 10 legtutibb házibarkács Gyűrűk Ura relikvia

2015.08.07. 15:07 :: SFblog

Szépségek és cukiságok a legelvetemültebb Gyűrűk Ura rajongók keze alól. Vigyázz, mert te is mindjárt ihletet kapsz a barkácsoláshoz!

lor9.jpg

Saját hobbit babaház. Egy életen át csinosítgatható... :)

lor10.jpg

A bejáratról nem maradhat el a felirat, naná, hogy tünde nyelven.

 

gyurukura.jpg

 

 

lor1.jpg

Persze ha van egy erdőd, akkor már életnagyságú odú dukál!

 

kozepfolde_terkepei.jpg

 

 

lor3.png

Amiből nem maradhatnak ki a kishobbitok! <3 <3

lor5.jpg

És az elfek és varázslók, persze mindenki alkalomhoz illő zokniban. 

 

gyuru_kura.jpg

 

lor2.jpg

De a szereplőgárda akár a kanapédra is beköltözik. Kicsit kockák? Ugyan már!

lor6.jpg

Gyönyörű pipák, minimális faragó készséggel.

lor8.jpg

Befőttes üveg, mécses, fekete üvegfesték, kötél. Nagyon ott van a hangulat!

lor7.jpg

Bonsai mellé gyönyörű kis terepasztalokat kreálhatunk. 

lor4.jpg

Ha már kiolvastad a könyvet, és van szíved... 

Szólj hozzá!

Címkék: kép fantasy hobbit a nap képe

süti beállítások módosítása