Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A nők felszabadítása az SF filmekben - 1. rész

2010.07.08. 14:20 :: SFblog

A XX. század első felében a férfi főhősök egymás után mentették meg a világot, fejtettek meg rejtélyeket, harcoltak idegenekkel, és közben fel sem merült a nézőkben: hol vannak a nők? Ugyanis a filmvásznon csak elvétve lehetett női főhőst találni – ez alól semmilyen filmes műfaj sem volt kivétel.

Az ok a társadalom alapszocializációjában keresendő. Ugyanis az előző század húszas évtizedéig természetes volt a nemek közti különbségek alapján determinált hierarchia. Az élet minden területére kiterjedtek a szabályok, amit a tízes években útjára indult szüfrazsett mozgalom kezdett megdönteni. Miután az egyenjogúsági harc első lépéseként sikerült a választójog megszerzése, elkezdődök a nők „rehabilitálása”.


A hollywoodi stúdiókorszak elején a női karakterek különböző sémák szerint épültek fel. Ezek a sztereotípiák a férfinézők igényeit elégítették ki, csökkentve ezzel a női nézők azonosulási lehetőségét. Az Empire State Building tetején őrjöngő King Kong (1933) mancsában rabul ejtett Fay Wray is csak megmentésre várva sikoltozó, passzív heroika.

A női karakterek „felszabadítására” egészen a hatvanas évek végéig várni kellett. A feminista mozgalmak és elméletek a film területére is beszivárogtak, ennek köszönhetően megváltási lehetőséget biztosítottak mind a nézőknek, mind a karaktereknek.

Eddig ugyanis gyakori volt a nőket tudatlan, primitív élőlényként ábrázolni. Ennek a szemléletnek a prototípusa a H. G. Wells regényéből készült Az időgép (The Time Machine, 1960). A történetben szereplő Weena (Yvette Mimieux) egyike azoknak a távoli jövőben tengődő emberszerű lényeknek, akik már majdnem elvesztették beszédkészségüket, és képtelenek megvédeni önmagukat, miközben körülöttük elrohad az emberi civilizáció minden eredménye. Az eloik közül kiragadott Weena szimbolizálja az egész jövőbeli társadalmat, ami gyűjtögető létformába zuhant vissza. A korszak másik fontos SF filmje, A Majmok bolygója (Planet of the Apes, 1968) Novája (Linda Harrison) szintén hasonló attribútumokkal van felruházva: beszélni már egyáltalán nem képes, pusztán ösztönökkel rendelkező „érző”lény.

A film alternatívaként a tudós, alsó osztálybeli majmot, Zirát (Kim Hunter) állítja oppozícióba Novával. Azonban megfigyelhető, hogy ő is elnyomásban él, hiszen a csimpánz-kaszt tagja, aki ki van szolgáltatva az orángután-gorilla uralkodói rétegnek. Az a gesztus, hogy a film azt sugallja, női egyedek csak az alsó kasztban élnek, a hatvanas évek társadalmi berendezkedésének koporsójába veri be az utolsó szöget.

kicsimate

1 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr832138524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2010.07.12. 21:29:35

Engem meg pont az zavar rohadtul, hogy a sci-fiket is olyan kényszesen polkorrektre írják, mint az összes többi amcsi filmet. 50 év óta minden scifiben a jó oldalon egyenjogúak a nők. 20 év óta minden scifiben a jó oldalon faji sokszínűség van, még a Star Warsban is marhára kilóg a lóláb, hogy a Birodalom csupa középkorú fehér férfiből áll, a Köztársaság meg egy utópisztikus multikulti. Már szinte "várom", mikor lesz homokos főszereplő egy scifiben. Pedig a scifinek pont az lenne az egyik lényege, hogy a létezőhöz képest TELJESEN MÁS társadalmi modelleket mutasson be, kit érdekel, hogy egy filmben alárendeltek/fölérendeltek/egyeduralkodók/stb... a nők/férfiak/fehérek/feketék/emberek/állatok? (A Szexmisszió az egyik kivétel, de az nem amerikai. A Majmok bolygója a másik, de annak a sztorija még a pc mánia előtti időkből való.)
süti beállítások módosítása