Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Diana Wynne Jones sztorija

2011.04.22. 08:00 :: The Nameless Mist

Ha Neil Gaiman új projektbe kezd, az mindig izgalmas, legyen az képregény (Sandman), tévésorozat (Doctor Who), regény (Anansi fiúk), vagy gyerekkönyv (Coraline). A 27 képtelen történet sem kivétel. Ezt az antológiát Gaiman és Al Sarrantonio állította össze, és olyan sztárszerzők korábban soha nem publikált novelláit tartalmazza, mint Lawrence Block, Chuck Palahniuk, Joanne Harris, Joe Hill, Joe R. Lansdale, Joyce Carol Oates, Diana Wynne Jones, Tim Powers, Jodi Picoult, Peter Straub... és persze az utánozhatatlan Neil Gaiman.

Diana Wynne Jones 1934. augusztus 16-án született Londonban. Kisgyerekként a háború miatt többször vidékre kellett költöznie.
Szülei nem nagyon voltak jelen gyerekkorában: mindketten elkötelezett népnevelők voltak, akik számára a munka volt az elsődleges, így három gyermeküknek korán önállósodnia kellett.

Diana Oxfordban tanult, ahol J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis óráira is volt szerencséje járni, így nem véletlenül fordult a fantasy műfaja felé.

Írásaira alapvetően jellemző a humor, az irónia: saját műfaját is úgy képes finoman parodizálni, hogy közben végig megmarad annak keretein belül. Így egyszerre izgulunk és nevetünk, egyszerre vagyunk külső szemlélők és kalandorok a történetben.

Kultikus szakkönyve a fantasy klisékről, a Tough Guide to Fantasyland érdeklődők és szakértők elsődeleges forrása; regényformátumú társai a Dark Lord of Derkholm és a Year of the Griffin, melyek az izmos barbáros, bikinis varázslónős sword-and-sorcery műfaj elképesztő humorral és mégis nagy kedvességgel teli paródiái.

Többszörösen díjnyertes sorozata a Chrestomanci-ciklus, amelyhez több novellát is írt. Nagy sikert aratott műve még a négy kötetből álló Dalemark-széria. A közönség valószínűleg leginkább a Palota-könyveket ismeri, ennek első részéből, A Vándorló Palotából ugyanis Miyazaki Hayao 2004-ben varázslatos, kiváló anime-filmet készített, az írónő legnagyobb örömére.

2006-ban a Bristol egyetem Doctor of Letters fokozattal tüntette ki. Munkásságát Robin McKinley, Neil Gaiman, valamint J. K. Rowling műveivel emlegetik egy súlycsoportban. Élete során számos irodalmi kitüntetést kapott, többek között a Mythopoeic Award-ot, a Karl Edward Wagner Award-ot, és a World Fantasy Award for Life Achievement-et.

A nemrég tüdőrákban elhunyt írónő legutolsó kötete az Enchanted Glass volt, 2011-re pedig, posztumusz kiadásként, előkészületben van az Earwig and the Witch.

Az írónő eddig megjelent művei:

Regényei:

Changeover
Wilkins' Tooth
The Ogre Downstairs
Dogsbody
Eight Days of Luke
Power of Three
The Time of the Ghost
The Homeward Bounders
Archer's Goon
Fire and Hemlock
A Tale of Time City
Wild Robert
Black Maria
Yes, Dear
A Sudden Wild Magic
Hexwood
Puss in Boots
Enna Hittims
The Game
Enchanted Glass
Earwig and the Witch

Chrestomanci-ciklus:

Varázslatos élet
The Magicians of Caprona
Vigyázat, boszi van az osztályban!
Christopher Chant kilenc élete
Mixed Magics
Stealer of Souls
Conrad's Fate

Derkholm-sorozat:

Dark Lord of Derkholm
Year of the Griffin

Dalemark-sorozat:

Cart and Cwidder
Drowned Ammet
The Spellcoats
Crown of Dalemark

Palota-könyvek:

A vándorló palota
Égi palota
A másik palota

Magids ciklus:

Deep Secret
The Merlin Conspiracy

A 27 képtelen történet 20% kedvezménnyel előrendelhető a Galaktika boltban. Várható megjelenés: 2011. június, Könyvhét.

A könyv szerzői: Roddy Doyle, Joyce Carol Oates, Joanne Harris, Neil Gaiman, Michael Marshall Smith, Joe R. Lansdale, Walter Mosley, Richard Adams, Jodi Picoult, Michael Swanwick, Peter Straub, Lawrence Block, Jeffrey Ford, Chuck Palahniuk, Diana Wynne Jones, Stewart O’Nan, Gene Wolfe, Carolyn Parkhurst, Kat Howard, Jonathan Carroll, Jeffrey Deaver, Tim Powers, Al Sarrantonio, Kurt Andersen, Michael Moorcock, Elizabeth Hand, Joe Hill.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr932799144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása