Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Joe R. Lansdale sztorija

2011.04.11. 08:00 :: Tayl0r

Ha Neil Gaiman új projektbe kezd, az mindig izgalmas, legyen az képregény (Sandman), tévésorozat (Doctor Who), regény (Anansi fiúk), vagy gyerekkönyv (Coraline). A 27 képtelen történet sem kivétel. Ezt az antológiát Gaiman és Al Sarrantonio állította össze, és olyan sztárszerzők korábban soha nem publikált novelláit tartalmazza, mint Lawrence Block, Chuck Palahniuk, Joanne Harris, Joe Hill, Joe R. Lansdale, Joyce Carol Oates, Diana Wynne Jones, Tim Powers, Jodi Picoult, Peter Straub... és persze az utánozhatatlan Neil Gaiman.

Horror, sci-fi, western, Batman, Bubba Ho-Tep, Jiu-Jitsu, Aikido és Aikijutsu…mind egy személyben. Ez nem más, mint Joe R. Lansdale, aki a fent felsoroltak közül leginkább a Bubba Ho-Tep című alkotásáért híres, melyből Don Coscarelli 2002-ben készített egy rekeszizom-edzésre kiválóan alkalmas filmadaptációt, többek között az ugyancsak kiváló horror-vígjáték Evil Dead trilógia főszereplőjével, az állharcos Bruce Campbell-el. Az imént említett főbb műfajok mellett olyan bizarr alfajokhoz is sorolják, mint a Splatterpunk („hiperintenzív horror határok nélkül”) vagy a Cowpunk.

Magyarul a „Hap és Leonard” sorozatából jelent meg a legtöbb könyve, amelyek meglepő módon két texasi barátról, Hap Collinsról és Leonard Pineről szólnak, akik mindig egy igencsak kellemetlen bűntény megoldására kényszerülnek. Eléggé érdekes párosítás a két szereplő: Hap egy fehér, 40-es éveiben járó, középosztálybeli földmunkás, Leonard pedig egy homoszexuális fekete férfi. Mindketten képzett bunyósok és maguk a történetek – melyeket Hap szemszögéből ismerhetünk meg – sok erőszakot, káromkodást és szexualitással kapcsolatos témát tartalmaznak.

A Bubba Ho-Tep-ből végezetül egész röviden egy kis ízelítő: az igazi (?) Elvis Presley, aki éppen péniszdaganattal sínylődik egy öregek otthonában. Később összefog a fekete John F. Kennedy-vel, amikor is egy ősi egyiptomi múmia megtámadja otthonukat. Ez a bizonyos múmia pedig egy életre megtanulja:

 

Never, never fuck with the king.
 

Fontosabb művei:

 Savage Season (1990)
 Mucho Mojo (1994)
Two-Bear Mambo (1995)
Bad Chili (1997)
Rumble Tumble (1998)
Veil's Visit (1999)
Captains Outrageous (2001)
Vanilla Ride (2009)
Devil Red (2011)
Hyenas: a Hap and Leonard Novella (2011)

Magyarul megjelent művei:

Elveszett visszhangok
Kétmedvés mambó
Forró pite
Veszett világ

 

A 27 képtelen történet 20% kedvezménnyel előrendelhető a Galaktika boltban. Várható megjelenés: 2011. június, Könyvhét.

A könyv szerzői: Roddy Doyle, Joyce Carol Oates, Joanne Harris, Neil Gaiman, Michael Marshall Smith, Joe R. Lansdale, Walter Mosley, Richard Adams, Jodi Picoult, Michael Swanwick, Peter Straub, Lawrence Block, Jeffrey Ford, Chuck Palahniuk, Diana Wynne Jones, Stewart O’Nan, Gene Wolfe, Carolyn Parkhurst, Kat Howard, Jonathan Carroll, Jeffrey Deaver, Tim Powers, Al Sarrantonio, Kurt Andersen, Michael Moorcock, Elizabeth Hand, Joe Hill.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr732804254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása