Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Peter Straub sztorija

2011.04.15. 08:00 :: The Nameless Mist

Ha Neil Gaiman új projektbe kezd, az mindig izgalmas, legyen az képregény (Sandman), tévésorozat (Doctor Who), regény (Anansi fiúk), vagy gyerekkönyv (Coraline). A 27 képtelen történet sem kivétel. Ezt az antológiát Gaiman és Al Sarrantonio állította össze, és olyan sztárszerzők korábban soha nem publikált novelláit tartalmazza, mint Lawrence Block, Chuck Palahniuk, Joanne Harris, Joe Hill, Joe R. Lansdale, Joyce Carol Oates, Diana Wynne Jones, Tim Powers, Jodi Picoult, Peter Straub... és persze az utánozhatatlan Neil Gaiman.

Peter Straub (szül.: 1943. március 2. Milwaukee, Wisconsin állam) leginkább horror témájú műveiről ismert amerikai író, költő.
Gyermekkorában elüti egy autó, minek következtében súlyos sérüléseket szenved, s kénytelen újra megtanulni járni. Irodalmi érdeklődése korán megmutatkozik, ám ezt szülei egyáltalán nem veszik jó néven, és más pályát szánnak fiuknak.


Ennek ellenére a Milwaukee-i Country Iskola ösztöndíjas tanulójaként belevág az írói hivatásba. 1965-ben Artium Baccalaureus díjat kap a Wisconsin–Madison egyetemen, majd egy év elteltével a Master of Arts kitüntetést mondhatja magáénak, immár a Columbia egyetem diákjaként. 1969-ben Dublinba költözik, hogy megszerezze a Ph.D. fokozatot. Ekkor veszi kezdetét profi írói karrierje.


Miután az 1970-es évek közepén két mainstream próbálkozásával kisebb-nagyobb sikereket ér el, Julia című regényével kipróbálja magát a természetfeletti és sci-fi irodalomban. 1977-ben megírja az If You Could See Me Now című könyvét. Ötödik (később megfilmesített) regénye, a Ghost Story széleskörű ismertséget hoz számára. Ezt több sikeres horrorregény is követi, többek közt A talizmán és A fekete ház, két fantasy-horror alkotás, melyeket kollégájával és régi barátjával, Stephen Kinggel együtt ír meg.


1988-ban érdekes kísérlettel jelentkezik; a Koko, egy nem természetfölötti, bár annál félelmetesebb vietnami regény. Az 1990-es évek elején ezt követi a Rejtély, majd a Torok, melyek a Kokóval együtt alkotják a Blue Rose trilógiát. 1996-ban jelenik meg egyik újabb, igen igényes mainstream írása, a Pokoltűz klub. 2001-ben újra összeáll Stephen Kinggel és megírják A Talizmán folytatását, A Fekete Házat, mely King A Setét Torony sorozatához kapcsolódik. 2003-ban megjelenik Lost Boy, Lost Girl című műve, melyet egy év múlva követ a Night Room. Mindkét könyv Bram Stoker-díjat hoz a szerzőnek.


Az évek alatt több verseskötete is megjelenik. A My Life in Pictures 1971-ben lát napvilágot, egy hat részből álló sorozat darabjaként, melyet barátjával, Thomas Tessierrel közösen ad ki. Egy évvel később egy újabb verseskötetet, az Ishmaelt publikálja. Harmadik verseskötetét, az Open Airt, szintén '72-ben veheti kézbe a nagyközönség.


Egyes pletykák szerint King és Straub együtt dolgoznak az utolsó közös regényükön, hogy befejezzék Jack Sawyer történetét, és A Talizmánt. King maga is kijelentette, hogy valamikor a jövőben lesz egy ilyen közös projekt.

Az író legutóbbi kötete a 2010-es Pork Pie Hat.

A szerző eddig megjelent művei:

Regényei:

Marriages
Julia
If You Could See Me Now
Ghost Story
Shadowland
The General's Wife
Lebegő Sárkány
Under Venus
Koko
Rejtély
Houses Without Doors
Mrs. God
Torok
Pokoltűz klub
Mr. X
Magic Terror
Lost Boy, Lost Girl
In The Night Room
A Dark Matter
The Skylark
A Special Place- The Heart of a Dark Matter
Pork Pie Hat

Stephen Kinggel közösen írt művei:

A Talizmán
A Fekete Ház

Verseskötetei:

My Life in Pictures
Ishmael
Open Air
Leeson Park and Belsize Square: Poems 1970 - 1975

Gyűjteményes kötetei:

Wild Animals
Sides
5 Stories
The Juniper Tree and Other Stories

A 27 képtelen történet 20% kedvezménnyel előrendelhető a Galaktika boltban. Várható megjelenés: 2011. június, Könyvhét.

A könyv szerzői: Roddy Doyle, Joyce Carol Oates, Joanne Harris, Neil Gaiman, Michael Marshall Smith, Joe R. Lansdale, Walter Mosley, Richard Adams, Jodi Picoult, Michael Swanwick, Peter Straub, Lawrence Block, Jeffrey Ford, Chuck Palahniuk, Diana Wynne Jones, Stewart O’Nan, Gene Wolfe, Carolyn Parkhurst, Kat Howard, Jonathan Carroll, Jeffrey Deaver, Tim Powers, Al Sarrantonio, Kurt Andersen, Michael Moorcock, Elizabeth Hand, Joe Hill.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr562788572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása